Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πρόταση δημιουργίας πρότυπου, θεματικού « Καλαβρυτινού χωριού 1821»

του  Δρ. Δημητρίου Οδ. Σταθακόπουλου     Στα πλαίσια της προβολής και της αναθέρμανσης της ιστορικής μνήμης - ρόλου της επαρχίας Καλαβρ...

του  Δρ. Δημητρίου Οδ. Σταθακόπουλου    
Στα πλαίσια της προβολής και της αναθέρμανσης της ιστορικής μνήμης - ρόλου της επαρχίας Καλαβρύτων στην επανάσταση του 1821, καθώς και στα πλαίσια της αέναης διαπαιδαγώγησης των νέων και όχι μόνον, σε αξίες όπως ο αγώνας, η ελευθερία, η ιστορία, η παράδοση, προτείνονται τα εξής:
1) Σε δημοτικό χώρο, επιλογής του Δήμου Καλαβρύτων, με αυτοχρηματοδότηση, κονδύλια της Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος, ή εν γένει κρατικά, καθώς και δωρεές, θα οικοδομηθεί μια «κατασκήνωση», της οποίας ο ευρύτερος χώρος και τα κτίσματα, θα αναπαριστούν ένα πρότυπο – τυπικό Καλαβρυτινό χωριό της περιόδου των αρχών του 19ου αιώνα (1800 – 1830), ενώ διάσπαρτα στο χώρο θα υπάρχουν και άλλα καταλύματα , όπως κονάκια και λημέρια αγωνιστών, καθώς και μεϊντάνια (πλατείες, αλάνες, ανοιχτοί χώροι).
2) Στο χώρο αυτό, όπως προαναφέρθηκε, θα δημιουργηθούν καταλύματα για την διαμονή επισκεπτών (αλλά και του προσωπικού συντήρησης και οργάνωσης του χωριού), στα οποία θα ενδιαιτούνται είτε δωρεάν, είτε έναντι χαμηλού τιμήματος, - για λίγες ώρες, ή και ημέρες -, θα υπάρχει μόνιμος μουσειακός χώρος αντικειμένων ( πρωτοτύπων , ή απομιμήσεων/ replica ) του αγώνα, ειδών λαϊκής τέχνης, παλαιών φωτογραφιών κ.λ.π. Επίσης μόνιμη αίθουσα σεμιναρίων – διδασκαλίας, όπου ειδικοί « δάσκαλοι » θα διδάσκουν τους επισκέπτες, με σύγχρονα τεχνολογικά οπτικοακουστικά μέσα ( κομπιούτερ, προτζέκτορες, τρισδιάστατες εικονικές πραγματικότητες κ.λ.π ), τα γεγονότα της επανάστασης στην επαρχία Καλαβρύτων, ακόμα και λαογραφικά στοιχεία όπως η Στύγα ή ο Τάσος και η Γκόλφω, ή θέματα περιβάλλοντος κ.λ.π.
3) Πλέον των παραπάνω, οι επισκέπτες ( σχολεία, φοιτητές, ομάδες, παιδιά, νέοι, μεγάλοι κ.λ.π ) θα μπορούν να διασκεδάσουν μαθαίνοντας και με τις εξής δραστηριότητες, οι οποίες αναφέρονται ενδεικτικά και όχι περιοριστικά :
α) Αναπαραστάσεις, τοπικών μαχών ( Χελωνοσπηλιά, Φροξυλιά, ύψωση του λαβάρου στην Αγία Λαύρα, μάχη Καλαβρύτων, μάχη Μ. Σπηλαίου κ.λ.π ), είτε με την μορφή παιχνιδιού, ακόμα και με το σύστημα paint ball, είτε με την μορφή απλού κυνηγητού για τα παιδάκια, είτε μέσω ηλεκτρονικών παιχνιδιών σε τρισδιάστατες οθόνες κ.ο.κ
β) Διαβίωση σε κονάκια, ή λημέρια, οπλογνωσία (καριοφιλιού και ξιφών), ενδυματολογία εποχής ( φουστανέλες, τσαρούχια κ.λ.π ) καθώς και μαγειρική και διατροφή εποχής.
γ) Περιβάλλον, ζωοτεχνολογία, γεωπονική κ.λ.π, δηλαδή επαφή με την φύση, διαβίωση εντός της, σεβασμός στα είδη της, εξοικείωση με ζώα όπως το πρόβατο, η κατσίκα, το άλογο, το γαϊδούρι, τα φυτά και τα βότανα. Πορείες στο Χελμό, Στύγα, επίσκεψη και γνώση για το τηλεσκόπιο, χιονοδρομίες τον χειμώνα και πέρασμα του Βουραϊκού.
δ) Επισκέψεις και ενημερώσεις αναφορικά με τις ιερές μονές Αγ. Λαύρας και Μ. Σπηλαίου , του πύργου του Τρεμουλά, της Παλαιολογίνας και φυσικά του λόφου εκτέλεσης Καπή.
ε) Σεμινάρια παραδοσιακής και βυζαντινής μουσικής, παραδοσιακών μουσικών οργάνων που χάνονται ( π.χ ταμπουράς, ζουρνάς, νταούλι, λαούτο, σαντούρι, βιολί κ.λ.π ) , καθώς και χορών σε συνδυασμό με συχνές συναυλίες και διαγωνισμούς παραδοσιακής μουσικής – χορού.
4) Η κατασκευή του έργου (θεματικό χωριό και περιβάλλον χώρος), θ’ ανατεθεί μέσω διαγωνισμού, σε κατασκευαστική εταιρεία με μηχανικούς και αρχιτέκτονες που θα έχουν αισθητική και συνείδηση της ιστορικότητας του τόπου και θα είναι «ειδικευμένοι» σε κτίσματα εποχής.
5) Η διαχείριση της «κατασκήνωσης» (θεματικού Καλαβρυτινού χωριού του 1821) θα πρέπει να παραμείνει ΕΣΑΕΙ στον ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ και να μην μετακυλήσει σε ιδιώτες, ο οποίος Δήμος θα ασκεί τις διαχειριστικές πράξεις είτε μέσω της Δ.ΕΠ.ΚΑ, είτε μέσω μιάς Μ.Κ.Ο, με συμβούλιο στο οποίο πάντοτε θα είναι ο εκάστοτε Δήμαρχος Καλαβρύτων , καθώς και ο εκάστοτε Πρόεδρος της ΠΓΚ Ένωσης, μαζί με άλλα τρία ( 3 ) μέλη της επιλογής τους, ήτοι 5μελές Δ.Σ. Το Δ.Σ θ’ ασκεί τα καθήκοντά του με την αρωγή λογιστού εγνωσμένου και κοινώς αποδεκτού κύρους, Δ/ ντή διοίκησης και προσωπικού ( manager ), υπεύθυνο διαφήμισης και δημοσίων σχέσεων, καθώς και ειδικών επιστημόνων συμβούλων για κάθε θεματική (π.χ: ιστορικούς, λαογράφους, μουσικούς, κ.λ.π ), ενώ τα έσοδα από την διαμονή των επισκεπτών, τις χορηγίες, τις επιδοτήσεις, τις δωρεές κ.λ.π, θα χρησιμοποιούνται για συντήρηση του « Καλαβρυτινού χωριού 1821» (διακριτικός τίτλος της κατασκήνωσης, που θα πρέπει να αναρτηθεί εμφανώς στην είσοδο του χώρου) , μισθοδοσίες του προσωπικού και την αέναη ανάπτυξή του.
6) Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να τύχουν της μέγιστης προβολής, τόσο από τον τοπικό τύπο και φορείς, όσο και σε πανελλήνιο επίπεδο ΜΜΕ, αφ’ ενός λόγω της πρωτοτυπίας (δεν υπάρχει άλλο θεματικό ιστορικό χωριό πανελληνίως) , αλλά κυρίως για να καταδειχτεί η πρωτιά των Καλαβρυτινών (μεταξύ ίσων - primus ante pares) , στην ιστορία, στους αγώνες, στις ιδέες, στη συλλογικότητα, στο μέλλον και στην προοπτική. Αν επιτύχει η ιδέα, θα βρεθούν πάμπολλοι χορηγοί και αρωγοί του έργου, που θ’ αναβαθμίσει και θα φέρει ξανά στο προσκήνιο την επαρχία Καλαβρύτων.
Να συμπεριληφθώ ως μόνιμος άμισθος επιστημονικός ιστορικός σύμβουλος στην ομάδα διοίκησης - διδασκαλίας και να μπορώ να κάνω σεμινάρια ιστορίας, λαογραφίας, μουσικής και οργανογνωσίας – οργανοχρησίας.

( Ιδέα  πνευματικά  κατοχυρωμένη δυνάμει της υπ’ αριθμ. 21995/ 29.07.2009 πράξης της συμβολ. Πειραιά Αννας Παναγοπούλου-Καλλίτση ) 



Δημήτρης Σταθακόπουλος
Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.