HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γ. Λαζουράς: "Επαγρύπνηση και δυναμική αντίδραση όλων μας. Μας στραγγαλίζουν"

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων  κ. Γεώργιος Λαζουράς συμμετείχε στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), πο...




Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράςσυμμετείχε στο έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Ε.), που έγινε την Παρασκευή 03/08/2012 στην Αθήνα για τις νέες περικοπές στους πόρους που διατίθενται στους Δήμους.
Μετά το τέλος του Διοικητικού Συμβουλίου ο Δήμαρχος Καλαβρύτων δήλωσε:
«Με τις νέες περικοπές που έγιναν στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο ότι, αργά ή γρήγορα, οδηγούμαστε στην κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και του αδιαμφισβήτητου κοινωνικού τους ρόλου στην αδυναμία εκτέλεσης στοιχειωδών έργων και παροχής αναγκαίων υπηρεσιών στους συμπολίτες μας, καθώς και στην αδυναμία πληρωμής των κάθε είδους υποχρεώσεών μας.
Έτσι και στο Δήμο Καλαβρύτων, οι κάθε μήνα διατιθέμενοι από το Κράτος, πόροι για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών (μισθοί προσωπικού, καύσιμα, χαρτικά, κ.λ.π.) έχουν μειωθεί δραματικά και από 290.000,00 ευρώ που διατίθεντο μηνιαίως το 2010, τώρα το μήνα Ιούλιο του 2012 διατέθηκαν μόνο 175.000,00 ευρώ, δηλαδή περικοπή της τάξης του 60% και αναμένεται και περαιτέρω μείωσή τους.
Επίσης δεν έχει διατεθεί, εφέτος, στους Δήμους, ούτε στο Δήμο Καλαβρύτων, ούτε ένα ευρώ από τη χρηματοδότηση που έδινε, τακτικά, τα προηγούμενα χρόνια η Κυβέρνηση για την εκτέλεση μικρών έργων, επισκευών και συντηρήσεων (τη γνωστή ΣΑΤΑ). Και ασφαλώς δεν γίνεται λόγος για την απόδοση των παλαιών παρακρατηθέντων πόρων από τους Δήμους.
Είναι προφανές, για καθέναν που σέβεται τον εαυτό του και δε θέλει να κοροϊδεύει - κι εγώ εκτιμώ πως είμαι ένας από αυτούς - ότι, αιτήματα, ανάγκες και απαιτήσεις που έχουν οικονομικό κόστος, των κατοίκων μας, των τοπικών κοινοτήτων μας, των προέδρων, των εκπροσώπων, των τοπικών συμβούλων μας και των εκπολιτιστικών μας συλλόγων, δεν μπορούν να ικανοποιηθούν.
Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο είναι προφανές ότι το Κράτος δε στηρίζει την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά τη στραγγαλίζει και την απαξιώνει οδηγώντας τους Δήμους στο μαρασμό και στην κατάρρευση.
Και αυτό, παρόλο, που οι Δήμοι της χώρας έχουν συμβάλλει καθοριστικά και πρωτοπόρα στην εξοικονόμηση πόρων, στην ορθολογική κατανομή των δαπανών τους, στη μείωση και τον σημαντικό περιορισμό των δομών τους (δήμων, νομικών τους προσώπων, δημοτικών επιχειρήσεων) σε τέτοιο βαθμό που, εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στους Δήμους εφαρμόζονταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για τη λήψη πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Για την αποτροπή της κατάρρευσης των Δήμων και της διακοπής της παροχής των πολύτιμων κοινωνικών υπηρεσιών τους στους συμπολίτες μας, απαιτείται αυτή την ώρα, επαγρύπνηση και δυναμική αντίδραση όλων μας, μέσα από στοχευμένες και αποτελεσματικές αγωνιστικές κινητοποιήσεις, όπως θα τις καθορίσει το έκτακτο συνέδριο της Κ.Ε.Δ.Ε. στις 30 Αυγούστου 2012.
Οι ανακοινώσεις του συλλογικού οργάνου των Δήμων, της Κ.Ε.Δ.Ε. και του Προέδρου της, που ακολουθούν, εκφράζουν απόλυτα και εμένα και παρέχουν χρήσιμα και άγνωστα ακόμη στο ευρύ κοινό στοιχεία για τη σημερινή κατάσταση των Δήμων, είναι ωφέλιμη και κατατοπιστική από όλους μας η ανάγνωσή τους και σας καλώ να τις διαβάσετε με προσοχή».

Ανακοίνωση της ΚΕΔΕ για τις νέες περικοπές στους δήμους
Με την απόφαση της Κυβέρνησης για επιπλέον περικοπές στους πόρους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, κατά 29%, επιβεβαιώνεται με τον πλέον δραματικό τρόπο αυτό για το οποίο είχαμε εγκαίρως προειδοποιήσει δηλαδή, την κατάρρευση της λειτουργίας των Δήμων και κατ' επέκταση του κοινωνικού ρόλου της Αυτοδιοίκησης και την αδυναμία πληρωμής μισθών και υποχρεώσεων προς τρίτους.
Εμείς, οι άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας. Ήδη, την τελευταία τριετία έχουμε μείωση των πόρων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά 60%, πρωτόγνωρες συγχωνεύσεις Δήμων και Νομικών Προσώπων (-81%), δραματικές μειώσεις αιρετών και των αμοιβών τους. Μειώσεις οι οποίες δεν έχουν προηγούμενο σε κανέναν άλλο φορέα της Γενικής και Κεντρικής Κυβέρνησης.
Είναι γνωστό σε όλους ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει αποκλειστικά το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους, έχοντας οργανώσει ένα εκτεταμένο δίκτυο κοινωνικών υπηρεσιών, που απευθύνεται στο σύνολο των πολιτών και ιδιαίτερα στους φτωχούς, στους ανέργους και τους οικονομικά ασθενέστερους.
Οι Παιδικοί Σταθμοί, οι Βρεφονηπιακοί Σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης για την ενίσχυση φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλα είναι κάποιες από τις δομές που αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ' επέκταση θα λείψουν από τους συμπολίτες μας που τόσο έχουν ανάγκη με την εφαρμογή των νέων μέτρων.
Επομένως, οι νέες περικοπές κατά 29% θέτουν επιτακτικά το θέμα: Θέλουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το μόνο δημόσιο φορέα - που παρά τα όποια του προβλήματα - εξακολουθεί να έχει επιχειρησιακή ετοιμότητα, να δρα άμεσα και αποτελεσματικά με ένα πλήθος κοινωνικών υπηρεσιών υπέρ των πολιτών; Εάν ΝΑΙ, τότε η Κυβέρνηση πρέπει να αντιληφθεί ότι οι Δήμοι θα αναγκαστούν να αναστείλουν τη λειτουργία τους και γι' αυτό οφείλει άμεσα να αλλάξει την πολιτική της απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Η ΚΕΔΕ, προκειμένου να αντιμετωπίσει αυτή την αρνητική εξέλιξη θα προχωρήσει σε ενημέρωση της κοινής γνώμης για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, σε Περιφερειακές συσκέψεις στις 13 ΠΕΔ και θα συνεχίσει τις επαφές της με τα κόμματα, και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.
Ταυτόχρονα, συγκαλείται έκτακτη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου, την Παρασκευή 3 Αυγούστου 2012, με τη συμμετοχή των Προέδρων των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων, για να οριστικοποιηθούν οι θέσεις του και να ληφθούν οι κατάλληλες αποφάσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η στοιχειώδης λειτουργία των δήμων της χώρας και του κοινωνικού της ρόλου.
Τέλος, δηλώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι αρνούμαστε να γίνουμε συμμέτοχοι στην απαξίωση και τον εκφυλισμό του θεσμού

Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΕ - Έκτακτο Συνέδριο στις 30 Αυγούστου
Συνάντηση με τον Πρωθυπουργό ζητά η ΚΕΔΕ, με σημερινή απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι οι δήμοι μετά τις νέες περικοπές των πόρων τους, οδεύουν προς στάση πληρωμών, σε παύση παροχής βασικών προνοιακών και κοινωνικών υπηρεσιών, με θύματα τις πιο ευάλωτες κοινωνικές ομάδες . Να ζητήσουν, επίσης, την προσωπική του παρέμβαση για να αλλάξει άρδην η πολιτική της Κυβέρνησης απέναντι στην Αυτοδιοίκηση.
Το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ αποφάσισε:
• Να συγκαλέσει έκτακτο συνέδριο με μοναδικό θέμα την αντιμετώπιση της ακραίας οικονομικής κατάστασης που έχουν περιέλθει, το οποίο θα πραγματοποιηθεί στις 30 Αυγούστου στην Αθήνα.
• Να συνεχιστούν οι επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς.
• Να προχωρήσει σε 13 ενημερωτικές περιφερειακές συσκέψεις.
• Να προχωρήσει σε καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για το ρόλο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σήμερα και τη δεινή οικονομική κατάσταση που έχουν περιέλθει οι δήμοι.
Του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου είχε προηγηθεί συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα και τον υπουργό Εσωτερικών Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στη διάρκεια των οποίων οι εκπρόσωποι της ΚΕΔΕ υπογράμμισαν ότι με τις νέες και πέραν κάθε λογικής περικοπές άμεσα αρκετοί δήμοι οδηγούνται σε στάση πληρωμών και αμέσως μετά ακολουθούν οι υπόλοιποι.
Από τις συναντήσεις προέκυψε ότι οι επιχορηγήσεις Αυγούστου - Δεκεμβρίου για τους 325 δήμους της χώρας αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω και να «προσγειωθούν» στα 70 εκ. ευρώ το μήνα, από 135 εκ. που ήταν μέχρι τον Ιούνιο και 96 εκ. ευρώ τον Ιούλιο. Επίσης ότι το συνολικό ποσό της επιχορήγησης για το 2012 ανέρχεται στα 2,3 δις - και όχι στα 2,7 δις ευρώ - εκ των οποίων όμως, πάνω από 1 δις πηγαίνει για τη χρηματοδότηση υποχρεώσεων του ίδιου του κράτους, δηλαδή την πληρωμή των προνοιακών επιδομάτων, τη μεταφορά μαθητών, τις μισθώσεις σχολείων.
«Κατανοούμε απολύτως ότι η λειτουργία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης γίνεται σε ένα άλλο περιβάλλον από αυτό που γνωρίζαμε, σημείωσε ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης. Έχουμε πλήρη συνείδηση της πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης που διέρχεται η πατρίδα μας και έχουμε συνεισφέρει τα μέγιστα στη δημοσιονομική προσαρμογή. Όπως επίσης είναι δεδομένο ότι σήμερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση σηκώνει το βάρος της κοινωνικής πολιτικής του κράτους. Όμως με τις νέες περικοπές, παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί, τα ΚΑΠΗ, το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», τα ΚΔΑΠ, τα κοινωνικά παντοπωλεία, τα Κέντρα Αλληλεγγύης φτωχών, αστέγων, η παροχή συσσιτίων, ρούχων, φαρμάκων και άλλες κοινωνικές δομές αναγκαστικά θα κλείσουν και κατ΄ επέκταση κρίσιμες και αναγκαίες υπηρεσίες θα λείψουν από το πιο ευάλωτο τμήμα της κοινωνίας.
Η κατάσταση που βρίσκεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι δραματική. Πρέπει να αντιδράσουμε και θα αντιδράσουμε διότι οι επιπτώσεις για τους συμπολίτες μας - και ιδιαίτερα για τους αναξιοπαθούντες - από την κατάρρευση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πολύ πιο μεγάλες από την κατάρρευση του ίδιου του κράτους. Για αυτό ζητάμε την άμεση παρέμβαση του Πρωθυπουργού, για να αποτραπούν αυτές οι δυσάρεστες εξελίξεις».

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ
Η πρωτοφανής κρίση που βιώνει η Χώρα μας, θέτει επιτακτικά το ζήτημα της ορθολογικοποίησης της οργάνωσης των δημόσιων δομών και της διαχείρισης των χρηματοδοτικών πόρων της. Η ορθολογικοποίηση αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει μέτρα εξοικονόμησης πόρων και παρεμβάσεις στο αναπτυξιακό επίπεδο καθώς και τη δημιουργία προϋποθέσεων απασχόλησης.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση πολύ πριν από την εκδήλωση της κρίσης πήρε πρωτοβουλίες οι οποίες αφενός μεν συμβάλλουν στην εξοικονόμηση πόρων και στην ορθολογική κατανομή των δαπανών της αφετέρου δε, με την απόφαση του Τακτικού Συνέδριου της ΚΕΔΚΕ το 2008 στη Θεσσαλονίκη, έθεσε το θέμα της αντιμετώπισης της κρίσης μέσω προγραμμάτων τοπικής ανάπτυξης και απασχόλησης.
Παράλληλα, η εφαρμογή της Διοικητικής Μεταρρύθμισης του προγράμματος «Καλλικράτης» και των Μεσοπροθέσμων Προγραμμάτων προκάλεσαν σημαντικότατη μείωση δομών και δαπανών.
Οι επιχορηγήσεις των δήμων για λειτουργικές δαπάνες (ΚΑΠ) από το 2009 στο 2012 μειώθηκαν περίπου στο μισό. Η σημερινή ΣΑΤΑ (επιχορήγηση για επισκευές, συντηρήσεις και μικρές επενδύσεις) μειώθηκε κατά 55% σε σχέση με την αντίστοιχη ΣΑΤΑ του 2009. Οι μειώσεις αυτές καθώς και οι προαναφερθείσες σε Δήμους, Αιρετούς, Νομικά Πρόσωπα, κ.λ.π., περιγράφονται αναλυτικά στους πίνακες που ακολουθούν.
Θα πρέπει όμως προηγουμένως να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2012 οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι (ΚΑΠ) ανέρχονται στα 2.400 εκ. €, στα οποία εκ παραδρομής το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους δεν συμπεριέλαβε το ποσό των 300 εκ. € κατά την εκτίμησή του, όπως αποδέχθηκε εκ των υστέρων με σχετική επιστολή του ο τέως Υπουργός Οικονομικών κ. Φίλιππος Σαχινίδης, μετά την διευκρινιστική ρύθμιση της παρ. 2β του άρθρου 5 του Ν.4047/2012. Κατά συνέπεια οι ΚΑΠ του 2012 πρέπει να διαμορφωθούν στο ποσό των 2.700 εκ. €.

ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΠ ΔΗΜΩΝ
α/α
ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΕΣΟΔΩΝ
ΑΠΟΛ 2009
ΑΠΟΛ 2010
ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ 2011
ΕΙΣΗΓΗΤΙΚΗ 2012
Μείωση 2009-2012
1
Έσοδα από επιχορηγήσεις ΚΑΠ Δήμων
2.845.000.000
2.012.000.000
2.133.135.338
1.415.007.304
- 244.000.000 (*)
-59,00%
Μεταφερόμενες αρμοδιότητες και καθαρίστριες
925.992.696
925.992.696
2
Έσοδα από επιχορηγήσεις ΣΑΤΑ Δήμων
847.500.000
597.000.000
540.299.900
380.000.000
-55,16%

(*) Τα 185.000.000 εκ. € αφορούν δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν το 2011, και δόθηκαν από τους ΚΑΠ του 2012, ενώ δεν ήταν στις αρμοδιότητες των δήμων, και τα 59.000.000 εκ. € αποτελούν νομοθετική επιταγή λόγω του Μεσοπρόθεσμου.
Αυτό που ισχυρίζονται όλοι οι δήμοι της χώρας είναι πολύ απλό. Εάν οι μειώσεις που εφαρμόστηκαν στην ΤΑ εφαρμοζόταν στο σύνολο της κεντρικής και γενικής κυβέρνησης η χώρα θα παρουσίαζε ήδη πρωτογενή πλεονάσματα και δεν θα υπήρχε ανάγκη για την εφαρμογή πρόσθετων επώδυνων μέτρων.
Οικονομικά Στοιχεία Δήμων

2010
2011
1. ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ
704
825
2. ΔΑΝΕΙΑ
1.950
1.820
1. Υποχρεώσεις προς Τράπεζες εσωτερικού
(περιλαμβάνεται και το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων)
1.727
1.590
2. Υποχρεώσεις προς Τράπεζες εξωτερικού
223
230
3. ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
1.350
1.300
4. ΛΗΞΙΠΡΟΘΕΣΜΕΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΕ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ
(άνω των 90 ημερών)
950
940

Από τον παραπάνω πίνακα παρατηρείται ότι κατά την περίοδο της κρίσης και παρά τις δραστικές μειώσεις των επιχορηγήσεων οι δήμοι προσπαθούν να νοικοκυρέψουν τα οικονομικά τους. Οι υποχρεώσεις και ο δανεισμός παρουσιάζει μία ελαφρά υποχώρηση ενώ τα διαθέσιμα περιορισμένη αύξηση.
Με βάση το πρόγραμμα «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ», μετά από πρόταση της Τ.Α. οι Δήμοι έχουν προχωρήσει σεμία άνευ προηγούμενου μείωση Δήμων, Νομικών Προσώπων, Αιρετών και των αμοιβών τους, ως ακολούθως:

Διοικητική Δομή Τοπικής Αυτοδιοίκησης

Η κατάσταση πριν το 1997
Η κατάσταση μετά τον «Καποδίστρια» (1997)
Η κατάσταση μετά τον «Καλλικράτη» (1/1/2011)
ΟΤΑ
6.128
(δήμοι & κοινότητες)
1.034
(δήμοι & κοινότητες)
325
(δήμοι)
Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις
54
(πριν το 1994 κρατικές Νομαρχίες)
54
(εκλεγμένες Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις)
------------
Περιφέρειες
13 κρατικές
13 κρατικές
13 αιρετές

Τα Νομικά Πρόσωπα της Αυτοδιοίκησης
Έτος
Ν.Π.
2010
2011
Διαφορά επί τοις %
Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου
4.300
520
-88%
ΔΕΥΑ
230
126
-45%
Λοιπές Επιχειρήσεις
1.350
492
-64%
Σύνολο
5.880
1.138
-81%
Σχολικές Επιτροπές
9.000
850
-91%


Αριθμός Πολιτικού Προσωπικού
Χρονικό Διάστημα

Πολιτικό Προσωπικό
Καποδίστριας
(1997 - 2010)
Καλλικράτης
(από 1/1/2011)
Διαφορά επί τοις %
Δήμαρχοι - Πρόεδροι Κοινοτήτων
1.034
325
-69%
Δημοτικοί - Κοινοτικοί Σύμβουλοι
16.390
9.375
-43%
Πρόεδροι Δημοτικών Συμβουλίων
914
325
-64%
Αντιδήμαρχοι
2.298
1.498
-35%
Ειδικοί Σύμβουλοι - Συνεργάτες
2.298
1.498
-35%


Μειώσεις αντιμισθίας δημάρχων από 1-1-2011 έως 1-8-2012
Πληθυσμός Δήμου
Αριθμός Δήμων
Μεικτό ποσό
Κρατήσεις 15,2% + Φόρος 20%
Μηνιαίο ποσό
Ετήσιο ποσό
Άρθρο 39 Ν. 4024/11 ( - ένας μισθός)
Άρθρο 3 Ν. 4051/12 ( - 10%)
Τελικό μηνιαίο ποσό
Μείωση
>= 100.000
12
5.270,00
3.414,96
3.414,96
40.979,52
37.564,56
33.808,10
2.817,34
-17,50%
>=20.000 και <=100.000
160
4.216,00
2.731,96
2.731,96
32.783,61
30.051,64
27.046,48
2.253,87
-17,50%
<=20.000
153
3.162,00
2.048,97
2.048,97
24.587,71
22.538,73
20.284,86
1.690,41
-17,50%

Μειώσεις αντιμισθίας δημάρχων από 1-8-2012
Πληθυσμός Δήμου
Αριθμός Δήμων
Μεικτό ποσό
Κρατήσεις 15,2% + Φόρος 20%
Μηνιαίο ποσό
Ετήσιο ποσό
Άρθρο 39 Ν. 4024/11 ( - ένας μισθός)
Άρθρο 3 Ν. 4051/12 ( - 10%)
Τελικό μηνιαίο ποσό
Μείωση
>= 100.000
12
4.500,00
2.916,00
2.916,00
34.992,00
32.076,00
28.868,40
2.405,70
-14,61%
>=20.000 και <=100.000
160
3.600,00
2.332,80
2.332,80
27.993,60
25.660,80
23.094,72
1.924,56
-14,61%
<=20.000
153
2.700,00
1.749,60
1.749,60
20.995,20
19.245,60
17.321,04
1.443,42
-14,61%

Συνολική μείωση από 1-1-2011 :-32,11%

Η απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα της 26ης Ιουλίου 2012, προσβάλει την αξιοπρέπεια των Αιρετών, αφού για Δημάρχους κάτω των 20.000 κατοίκων (αφορά 153 Δημάρχους), η αντιμισθία τους υπολείπεται κατά πολύ του μισθού Τμηματάρχη Δήμου, κατηγορίας Π.Ε., με 25 χρόνια υπηρεσία.
Έτος
2009
2010
2011
2012
Δαπάνες μισθοδοσίας προσωπικού
2.180
2.015
2.065
1.746

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΝΟΧΗ
Η σημερινή κρίση έχει επηρεάσει καθοριστικά και το κοινωνικό κράτος, με συνέπεια να διευρύνονται οι κοινωνικές ομάδες που είναι σε αποκλεισμό αλλά και γενικότερα τα κοινωνικά προβλήματα των πολιτών.
Έτσι, αναδεικνύεται ακόμα περισσότερο ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και καθίσταται επιτακτική η ανάγκη υποστήριξης των δομών κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας: των Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, των ΚΔΑΠ, των ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, των Κέντρων Πρόληψης της Εξάρτησης, των Προγραμμάτων Απασχόλησης των Δήμων κ.λ.π.
Επομένως, όχι μόνο δεν πρέπει να μειωθούν και άλλο οι πόροι που κατευθύνονται σε αυτά τα προγράμματα αλλά είναι απολύτως αναγκαίο, κατά την αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2007-2013, να διευρυνθεί η χρηματοδότηση των κοινωνικών δομών και προγραμμάτων της Αυτοδιοίκησης, γιατί είναι πλέον η τελευταία ασπίδα προστασίας των πολιτών από τις δυσμενείς επιπτώσεις της κρίσης.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, προσδοκούμε σε έναν καθαρό και ειλικρινή διάλογο, που θα έχει σαν στόχο να ληφθούν όλες εκείνες οι αποφάσεις που θα κρατήσουν την Τοπική Αυτοδιοίκηση όρθια και ικανή να υπερασπιστεί την Κοινωνική Συνοχή και να προσφέρει στους πολίτες ποιοτικές υπηρεσίες σύγχρονου κράτους.




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.