HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σαν να μην συμβαίνει !!!

του Σπύρου Θεοχάρη   H  Ευρώπη προσπαθεί να σώσει την παρτίδα  με λάθος τρόπο , σε αυτό συμφωνούν όλοι όσοι μπορούν να έχουν μια στοιχ...


του Σπύρου Θεοχάρη  
Ευρώπη προσπαθεί να σώσει την παρτίδα με λάθος τρόπο, σε αυτό συμφωνούν όλοι όσοι μπορούν να έχουν μια στοιχειώδη μακροοικονομική σκέψη και μια ελάχιστα αντικειμενική άποψη για τις εξελίξεις.
Όσο και να προσπαθούν να μας πείσουν ότι έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες ότι έχουν ομάδες εμπειρογνωμόνων που επεξεργάζονται σχέδια αντιμετώπισης τις κρίσης και έχουν κλειδώσει εναλλακτικά σενάρια παρεμβάσεων για κάθε εξέλιξη ένα είναι το μόνο σίγουρο ,ο εκτροχιασμός του τραίνου συνεχίζετε και ο Μηχανοδηγός κάνει σα να μην συμβαίνει απολύτως τίποτα.
Τους τελευταίους δύο μήνες όλοι ασχολούνταν με τις εκλογές στην Ελλάδα και απέτασσαν το «κακό σενάριο» λες και από αυτό θα εξαρτιόνταν το μέλλον της Ευρωζώνης ενδεχομένως και ολόκληρου του Πλανήτη.
Μας απειλούσαν με κάθε τρόπο ,χρησιμοποίησαν κάθε μέσο και όπως ήταν περίπου αναμενόμενο το κακό σενάριο της Ελλάδας απεφεύχθη, ο ασθενής όμως που λέγετε Ευρώ παραμένει διασωληνωμένος στην εντατική με τις πιθανότητες επιβίωσης εκτός μηχανικών μέσων να εξατμίζονται ,όσο παρατείνετε αυτή η κατάσταση.
Όλο και περισσότεροι Οικονομολόγοι πλέον διατυπώνουν ανοιχτά την διαφωνία τους με την λογική απάντησης στην κρίση που εφαρμόζετε συνοψίζοντας την ενδεδειγμένη θεραπεία σε τρία βασικά σημεία:
Πρώτον να σπάσει ο δεσμός μεταξύ αφερέγγυων Τραπεζών και Κρατών σε πτώχευση, με την ενοποίηση του τραπεζικού συστήματος ώστε οι χρηματοδοτήσεις να γίνονται άμεσα από την ΕΕ και όχι μέσω εθνικών κυβερνήσεων. Η προοπτική όμως αυτή φαντάζει πολύ μακρινή για την σημερινή σύνθεση της Ευρωζώνης.

Δεύτερον, να κοινοτικοποιηθεί το χρέος των επιμέρους κρατών , κατά τα πρότυπα του ομοσπονδιακού χρέους των ΗΠΑ, με ότι αυτό συνεπάγετε ως προς την διαχειρησή του, αφού ουσιαστικά τα πλεονάσματα του Βορά αντιστοιχούν στα ελλείμματα του Νότου και κανένας δεν μπορεί να είναι βιώσιμος χωρίς τον άλλον.

Και τρίτον, να υπάρξει μια ολοκληρωμένη επενδυτική πολιτική που θα διατρέχει ολόκληρη την ευρωζώνη , λαμβάνοντας υπ' όψιν τις ιδιαιτερότητες κάθε εταίρου.
Για να γίνει αυτό ,πρέπει η Γερμανία να κατανοήσει και το δεύτερο μέρος της εξίσωσης ,ότι μπορεί να αποτελεί μεγάλο μέγεθος για την Ευρώπη αποτελεί όμως μικρό μέγεθος για την Παγκόσμια οικονομία.

Το οξύμωρο είναι ότι αντί να ασχοληθούν με αυτά τα λίγα αλλά κεφαλαιώδους σημασίας ζητήματα τόσο σε επίπεδο Κρατών μελών όσο και σε Ευρωπαϊκό επίπεδο επικρατεί ακριβώς η αντίθετη λογική .
Προτείνονται και εφαρμόζονται σειρές μέτρων και πολιτικών που καταγράφονται σε χιλιάδες σελίδες οδηγιών κανονισμών και μνημονίων ,με παρωχημένη στρατηγική και στόχευση σε τέτοιο βαθμό όπου η αποτελεσματικότητα αυτών που τώρα «εφαρμόζονται» εξαρτάτε από την επιτυχία των επόμενων μέτρων πού τώρα καταρτίζονται .
Με αυτό το βηματισμό είναι σχεδόν βέβαιο ότι το τρένο δεν θα σταματήσει τον εκτροχιασμό του και ίσως κάτι άλλο συμβαίνει !!!

α΄ δημοσίευση: pelop.gr


Σπύρος Θεοχάρης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λεχούρι Καλαβρύτων Είναι Οικονομολόγος απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.