HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επαρχιώτες Εκδότες : Να η κατάντια μας, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι!

Της  Πέπης Σπηλιωτοπούλου      Όταν το 2007 ο τότε Υπουργός κ. Ρουσσόπουλος, πρώην δημοσιογράφος και νυν δεν ξέρω (και δε με νοιάζει ...

Της Πέπης Σπηλιωτοπούλου   
Όταν το 2007 ο τότε Υπουργός κ. Ρουσσόπουλος, πρώην δημοσιογράφος και νυν δεν ξέρω (και δε με νοιάζει να μάθω) έφερνε στη Βουλή το νομοσχέδιο περί υποχρεωτικών καταχωρήσεων στον επαρχιακό Τύπο, η πλειοψηφία των εφημερίδων αντιδράσαμε σφοδρά, με δημοσιεύματα επί δημοσιευμάτων.
Φυσικά, στα αθηναϊκά ΜΜΕ δεν ακούστηκε τίποτα από όλα αυτά, για ευνόητους λόγους. Είχαμε προβλέψει πως, με τα ανεκδιήγητα κριτήρια του νόμου-ταφόπλακα της τοπικής δημοσιογραφίας, όχι απλά οι τοπικές εφημερίδες δεν θα οδηγούνταν σε “ανάπτυξη” (όπως ευαγγελιζόταν ο κ. Ρουσσόπουλος) αλλά θα οδηγούνταν μαθηματικά σε λουκέτο. Στα παλιά του τα παπούτσια ο κ. Ρουσσόπουλος με την παρέα του όμως, ψήφισαν κανονικά σαν καλά προβατάκια το νόμο (μεταξύ αυτών και πρώην βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ.) και οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατηγορούσαν την τότε Κυβέρνηση της Ν.Δ. και υπόσχονταν πως θα καταργούσαν το νόμο όταν θα έβγαινε ξανά το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία.

Φυσικά, η ελπίδα κράτησε πολύ λίγο καθώς το 2009 που βγήκε το ΠΑΣΟΚ, όχι μόνο ο νόμος δεν καταργήθηκε αλλά τα καλά πράσινα προβατάκια έκαναν το κορόιδο στις εκκλήσεις των τοπικών εκδοτών, που είχαν ήδη αρχίσει να κλείνουν τις εφημερίδες τους ο ένας μετά τον άλλον. Επίσης άρχισαν κι άλλα φαινόμενα, π.χ. να σπάει το μέτωπο των επαρχιωτών εκδοτών (δυστυχώς με πρώτα και καλύτερα μέλη των Δ.Σ. των Ενώσεών τους), οι “καρφωτές” του ενός προς τον άλλον, η συμπεριφορά “ό,τι αρπάξουμε και βάζουμε και βύσμα” άλλων και διάφορα φαιδρά. Το αποτέλεσμα πάντως ήταν αυτό που πραγματικά ήθελε η παρέα του κ. Ρουσσόπουλου: Να αφανίσει τις ελεύθερες δημοσιογραφικές φωνές της επαρχίας, με τρόπο έντεχνο, θα λέγαμε μακιαβελικό.
Τις προάλλες, διαβάσαμε πως στην Πάτρα η εφημερίδα “Γεγονότα” του κ. Σπαθαράκη δημοσίευσε άρθρο με τίτλο “Αντισυναδελφική συμπεριφορά”. Στο άρθρο, η εφημερίδα κατηγορεί ονομαστικά τους εκδότες των εφημερίδων «Πελοπόννησος» και «Γνώμη» κ.κ. Θόδωρο Λουλούδη και Χρήστο Χριστόπουλο για το γεγονός ότι έχουν κινήσει νομικές ενέργειες με σκοπό ν’ αποκλειστούν από την δημοσίευση των ανακοινώσεων των τοπικών φορέων οι άλλες τρεις ημερήσιες εφημερίδες, «Αλλαγή», τα «Γεγονότα» και ο «Ημερήσιος Κήρυκας».
Βεβαίως, το ποιες εφημερίδες δικαιούνται δημοσιεύσεων (δηλαδή τις υποχρεωτικές πληρωμένες καταχωρήσεις του δημοσίου) ορίζεται από Υπουργική Απόφαση που κάθε χρόνο εκδίδεται απ’ το Υπουργείο Επικρατείας. Στο άρθρο των «Γεγονότων», που προφανώς έχει συντάξει ο εκδότης της εφημερίδας Γιώργος Σπαθαράκης, αναφέρεται ότι η τακτική των κ.κ. Λουλούδη και Χριστόπουλου θα οδηγήσει σε περαιτέρω ζημιές στον τοπικό Τύπο και στην διαμόρφωση ενός «ανθρωποφαγικού» κλίματος.
Περίπου ό,τι λέγαμε και τότε. Περί ανθρωποφαγίας που επέρχεται. Τώρα οι κ.κ. Λουλούδης και Χριστόπουλος έχουν αναθέσει σε δικηγόρο να παρακολουθεί τη “ροή” των δημοσιεύσεων του Δημοσίου, διότι πρόκειται για χρήματα και τη σήμερον ημέρα, δεν είναι καιρός για να μας ξεφεύγει ούτε ένα λεπτό του ευρώ.
Εύχομαι ο κ. Ρουσσόπουλος να είναι ευχαριστημένος με τα “έργα” του αλλά πιο ολόψυχα εύχομαι, η ελευθερία του Τύπου και των ανθρώπων που τον υπηρετούν, να αποκατασταθεί κάποια στιγμή, στο μέλλον. Μακάρι να είναι στο εγγύς μέλλον, αν και φοβάμαι πως δεν είναι ευχή αυτό αλλά ουτοπία.



Πέπη Σπηλιωτοπούλου
filodimos.gr/ 
radioegio.gr/






Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.