HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Aπό 1η Ιουλίου υποχρεωτική η τοποθέτηση σήματος βιολογικών προϊόντων.

Από την 1η Ιουλίου 2010, η ΕΕ εισάγει το νέο λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα ώστε να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών και τα ...

Από την 1η Ιουλίου 2010, η ΕΕ εισάγει το νέο λογότυπο για τα βιολογικά προϊόντα ώστε να διασφαλίσει την προστασία των καταναλωτών και τα κοινά πρότυπα



Όταν οι καταναλωτές όπως εσείς επιλέξουν να αγοράσουν βιολογικά, τότε θα πρέπει να γνωρίζετε ότι αγοράζετε ότι ακριβώς πληρώνετε. Ο λογότυπος της βιολογικής γεωργίας και η σήμανση είναι ένας μηχανισμός που εγγυάται, αυτό ακριβώς, δηλαδή την γνησιότητα των βιολογικών προϊόντων.
Τόσο ο λογότυπος όσο και η σήμανση παρέχουν την απαιτούμενη εμπιστοσύνη ότι τα αγαθά που αγοράζετε έχουν παραχθεί σύμφωνα με τον κανονισμό της ΕΕ για τη βιολογική παραγωγή, ή στην περίπτωση των εισαγόμενων αγαθών ότι έχουν εφαρμοστεί ισοδύναμοι κανόνες και πρότυπα με τους αντίστοιχους Κοινοτικούς.

Η διαδικασία

Η παραγωγή και η τοποθέτηση των βιολογικών προϊόντων με τη σήμανση και το λογότυπο στην αγορά της ΕΕ ακολουθούν μία αυστηρή διαδικασία με την οποία θα πρέπει να είναι σε πλήρη συμμόρφωση.

Οι παραγωγοί πρέπει πρώτα να περάσουν μία μεταβατική περίοδο τουλάχιστον δύο ετών προτού να ξεκινήσουν την παραγωγή αγροτικών αγαθών ικανών να ονομαστούν βιολογικά. Αν επιθυμούν να παράγουν ταυτόχρονα συμβατικά και βιολογικά προϊόντα, θα πρέπει να διαχωρίσουν απόλυτα τις δύο επιχειρήσεις σε κάθε στάδιο της παραγωγής.

Οι παραγωγοί και οι μεταποιητές πρέπει να εφαρμόζουν με συνέχεια και συνέπεια τους κανόνες που περιέχονται στον κανονισμό της ΕΕ. Υπόκεινται σε ελέγχους από τους οργανισμούς ελέγχου της ΕΕ ή από αρχές που μπορούν να επιβεβαιώνουν ότι εφάρμοσαν τους κανόνες αυτούς.

Τελικά σε όσους παραγωγούς χορηγηθεί σχετική πιστοποίηση, αυτοί και μόνο έχουν το δικαίωμα να τοποθετήσουν στα προϊόντα τους σήμανση για το βιολογικό τρόπο παραγωγής.

Διαφάνεια

Ο κανονισμός περιέχει αυστηρούς όρους για τη σήμανση και το λογότυπο που χρησιμοποιούνται, με σκοπό την ελαχιστοποίηση της σύγχυσης των καταναλωτών ή τυχόν λανθασμένης χρήσης;

«Οι όροι όπως βιολογικό, οργανικό, οικολογικό κλπ, συμπεριλαμβανομένων και των όρων που χρησιμοποιούνται στα εμπορικά σήματα, όπως επίσης και των μεθόδων που χρησιμοποιούνται στη σήμανση ή τη διαφήμιση των προϊόντων και μπορούν να παραπλανήσουν τον καταναλωτή, αναφέροντας ότι το προϊόν ή τα συστατικά του τηρούν τους όρους του κανονισμού και δε θα πρέπει να χρησιμοποιούντα για μη βιολογικά προϊόντα.»

Επιπρόσθετα, δεν μπορεί ένα προϊόν να φέρει σήμανση για το βιολογικό τρόπο παραγωγής και ταυτόχρονα στην ετικέτα να αναφέρεται ότι περιέχει ΓΤΟ.

Ενδείξεις

Επιπλέον, για περαιτέρω ενίσχυση της αξιοπιστίας τους επιβάλλεται, όλα τα προϊόντα που σημαίνονται ως βιολογικά, να φέρουν στη σήμανσή τους την επωνυμία του τελευταίου επιχειρηματία που χειρίστηκε το προϊόν, π.χ. του παραγωγού, του φορέα μεταποίησης και το όνομα ή κωδικό C329 του οργανισμού ελέγχου.

Λογότυπος

Ο λογότυπος της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα και ο εθνικός λογότυπος κάθε κράτους μέλους της ΕΕ χρησιμοποιούνται για να συμπληρώσουν τη σήμανση και να αυξήσουν τη διακριτικότητα των βιολογικών τροφίμων και ποτών από τους καταναλωτές.

Συνεπώς, οι καταναλωτές αγοράζοντας προϊόντα που φέρουν το λογότυπο της ΕΕ μπορούν να είναι σίγουροι ότι:

  • τουλάχιστον το 95% των συστατικών του προϊόντος έχουν παραχθεί βιολογικά,
  • το προϊόν ακολουθεί τους κανόνες του επίσημου οργανισμού ελέγχου,
  • το προϊόν προέρχεται απευθείας από τον παραγωγό ή το συσκευαστήριο,
  • το προϊόν αναγράφει την επωνυμία του παραγωγού, του συσκευαστή ή του μεταποιητή και επίσης, την επωνυμία ή τον κωδικό του οργανισμού ελέγχου

Η τοποθέτηση του λογοτύπου της ΕΕ είναι υποχρεωτική από την 1η Ιουλίου 2010 για προσυσκευασμένα τρόφιμα. Παραμένει προαιρετικό για εισαγόμενα προϊόντα μετά αυτή την ημερομηνία. Όπου χρησιμοποιείται ο λογότυπος της Κοινότητας με το νέο κανονισμό, θα αναγράφεται πλέον και η περιοχή προέλευσης των αγροτικών πρώτων υλών. Αυτή η ένδειξη μπορεί να αναφέρει : «ΕΕ», «εκτός ΕΕ» ή το όνομα της συγκεκριμένης χώρας, εντός ή εκτός ΕΕ, όπου παρήχθηκε το προϊόν ή οι πρώτες ύλες αυτού.

Αν οι επιχειρηματίες επιθυμούν να πωλήσουν τα προϊόντα τους σε ένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ από μόνοι τους, τότε θα πρέπει να τοποθετήσουν ένα επιπρόσθετο λογότυπο αναγνωρισμένο από αυτές τις αγορές. Η χρήση του λογότυπου της ΕΕ μπορεί να αποφύγει τη διπλή αυτή εργασία προσφέροντας Πανευρωπαϊκή αναγνωρισιμότητα. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το νέο λογότυπο της ΕΕ για τα βιολογικά προϊόντα, παρακαλώ ανατρέξτε στο Συχνές Ερωτήσεις για το λογότυπο.


Έλεγχοι

Καθώς η διαδικασία μετατροπής μίας μονάδας από συμβατική σε βιολογική έχει ολοκληρωθεί, οι επιχειρηματίες συνεχίζουν να υπόκεινται σε ετήσιους ελέγχους που περιλαμβάνουν:

Έλεγχο των τιμολογίων αγορών και πωλήσεων, του ζωικού κεφαλαίου και φαρμάκων, των λογιστικών βιβλίων κλπ.
Πιθανή δειγματοληψία
Έλεγχος των συνθηκών διαβίωσης των ζώων εντός και εκτός του στάβλου
Επιθεωρήσεις των αγρών, των οπωρώνων, των θερμοκηπίων και των βοσκοτόπων
Επιπρόσθετοι έλεγχοι και απροειδοποίητες επισκέψεις μπορούν να διενεργηθούν από τους ελεγκτές όπου αυτό κριθεί σκόπιμο.

Κάθε κράτος μέλος της ΕΕ έχει θεσπίσει ένα σύστημα ελέγχων και έχει αναγνωρίσει κρατικούς φορείς ή/και ιδιωτικούς οργανισμούς ελέγχου για να πραγματοποιούν τον έλεγχο και την πιστοποίηση των προϊόντων βιολογικής παραγωγής.

Μη συμμόρφωση

Στην περίπτωση που οι επιχειρηματίες δε συμμορφώνονται με όλες τις προβλεπόμενες απαιτήσεις, η πιστοποίηση καθώς και το δικαίωμα πώλησης των προϊόντων τους ως βιολογικών, μπορεί να ακυρωθεί.

Περισσότερες πληροφορίες, φωτογραφίες και άλλο υλικό σχετικά με τον βιολογικό λογότυπο, διατίθενται στη διεύθυνση: http://ec.europa.eu/agriculture/organic/home_en
Επαγγελματικής ποιότητας εικόνα προς εκτύπωση διατίθεται προς καταφόρτωση στη διεύθυνση http://ec.europa.eu/agriculture/organic/eu-policy/logo_el.





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.