HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Ecomobility ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα και επιβραβεύει με διαμονή στα Καλάβρυτα

φωτο Καλάβρυτα - Βουραϊκός  Η εκστρατεία «Ecomobility - Οικολογική Μετακίνηση» ξεκινά για ένατη χρονιά το ταξίδι της στην Ελλάδα απλώνο...

φωτο Καλάβρυτα - Βουραϊκός 


Η εκστρατεία «Ecomobility - Οικολογική Μετακίνηση» ξεκινά για ένατη χρονιά το ταξίδι της στην Ελλάδα απλώνοντας μια «αλυσίδα» περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης για πρώτη φορά σε 38 πόλεις. Με στόχο την ενεργοποίηση των νέων για την αλλαγή συμπεριφορών και την προώθηση των Πράσινων Μετακινήσεων στις πόλεις, ο Εθελοντικός Οργανισμός ECOCITY παρουσίασε την Τετάρτη, 18 Ιανουαρίου, το πρόγραμμα της εκστρατείας η οποία φέτος είναι αφιερωμένη στον σεβασμό των Δικαιωμάτων των Πεζών και την Ελεύθερη Μετακίνηση.

«Προτρέπουμε τα παιδιά να φανταστούν πιο ανθρώπινες πόλεις και να τις διεκδικήσουν. Η Αθήνα που εγώ γνώρισα πριν 40 χρόνια δεν έχει σχέση με την σημερινή Αθήνα. Όταν η κοινωνία αλλάζει, αλλάζει και η πόλη» είπε ο καθηγητής του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου κ. Θάνος Βλαστός. Να μετατρέψουν τις σημερινές άρρωστες πόλεις, στις πόλεις του αύριο, όπως επισήμανε, πιο ανθρώπινες, πιο δίκαιες και συλλογικές.

Στα χρόνια που διαρκεί το πρόγραμμα έχει αποδειχθεί ότι τα παιδιά είναι ιδιαιτέρως ευαισθητοποιημένα ως προς τις πόλεις που ζουν και το περιβάλλον «με μεγάλο αρωγό τον καθηγητή, αυτό τον ηρωικό δάσκαλο που διδάσκει σήμερα στο ελληνικό σχολείο και τιμά πραγματικά το αξίωμά του», όπως τόνισε ο κ. Γιώργος Πανηγυράκης, καθηγητής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Χαρακτηριστικό είναι ότι το 93% των παιδιών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα έχουν ενημερωθεί γι' αυτό από τους καθηγητές τους και μάλιστα η συντριπτική πλειοψηφία δηλώνει ότι η συνεργασία μαζί τους και με τους συμμαθητές είναι πολύ καλή. Ένα στοιχείο με ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι ενώ η πλειοψηφία των μαθητών εκτός Αττικής θεωρεί ότι συνεργάστηκε ικανοποιητικά με τους τοπικούς φορείς και τα τοπικά ΜΜΕ, το 27% των μαθητών της Αττικής δηλώνει ότι δεν υπήρξε καμία συνεργασία.

Δεν είναι λίγες οι φορές που οι τοπικοί φορείς «έχουν μπολιαστεί από την φρέσκια ματιά των παιδιών», όπως τόνισε ο κ. Θάνος Ζαφειρόπουλος, μέλος του Δ.Σ. του ECOCITY. Στην Αμαλιάδα για παράδειγμα, μια ομάδα παιδιών με αναπηρίες πρότεινε στον Δήμαρχο να πάει στην κεντρική πλατεία με αναπηρικό καροτσάκι. Εκείνος αναγκάστηκε να σηκωθεί και να το πάρει στα χέρια 15 φορές. Ένα χρόνο μετά, η Αμαλιάδα έγινε η πρώτη πόλη με ράμπες αναπήρων.
Άλλη μια περίπτωση είναι αυτή της Κατερίνης, όπου ο Δήμαρχος πεζοδρόμησε το εμπορικό κέντρο της πόλης μετά από πρόταση των μαθητών και παρά την αντίδραση του Εμπορικού Συλλόγου. Τρία χρόνια μετά, ο Σύλλογος έδωσε τα συγχαρητήριά του στους μαθητές, σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο. Πρόταση επίσης, στα πλαίσια της Ecomobility ήταν και ο ποδηλατόδρομος της Θεσσαλονίκης, καθώς και η πεζοδρόμηση κεντρικών δρόμων της Πάτρας.



Οι φάσεις της εκστρατείας «Ecomobility - Οικολογική Μετακίνηση»

Οι μαθητές των Γυμνασίων που λαμβάνουν μέρος στην εκστρατεία της Ecomobility καλούνται να αναδείξουν οικολογικούς τρόπους μετακίνησης, όπως το περπάτημα, το ποδήλατο, η συγκοινωνία και να παρουσιάσουν εναλλακτικές προτάσεις για τη μείωση της ρύπανσης στην πόλης τους σε ομάδες 6 - 8 μαθητών. Στο διάστημα από τον Οκτώβριο έως τον Ιανουάριο του 2012, αφού έλαβαν τις απαραίτητες οδηγίες από τους εκπαιδευτικούς τους, ξεκίνησα μια έρευνα στην πόλη τους για την συγκέντρωση στοιχείων και την εκπόνηση της εργασίας όπου προτείνουν τις δικές τους λύσεις.

Από τον Φεβρουάριο, ξεκινούν οι κατά τόπους παρουσιάσεις των εργασιών, οι οποίες θα πρέπει να είναι ευφάνταστες και δημιουργικές κι εν συνεχεία, οι καλύτερες προκρίνονται από την Επιτροπή Αξιολόγησης ανάμεσα σε εκείνες που διεκδικούν το βραβείο καλύτερης εργασίας και τα τέσσερα βραβεία δημιουργικότητας. Η Τελετή Απονομής των Βραβείων που θα γίνει στις 28 Απριλίου θα είναι μια μεγάλη γιορτή, όπου τα παιδιά θα χαρούν την συμμετοχή τους στο πρόγραμμα.

Η νικήτρια ομάδα θα συμμετάσχει στην Αποστολή του ECOCITY στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, όπου εκτός από την περιήγηση στα κτίρια της Ε.Ε. θα έχει την ευκαιρία να συνομιλήσει για τα προβλήματα της πόλης της με Ευρωβουλευτές και αν ενημερωθεί για τον περιβαλλοντικό προσανατολισμό της Ευρώπης από το Γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος. Οι τέσσερις ομάδες που θα πάρουν τα βραβεία δημιουργικότητας θα φιλοξενηθούν για μια εβδομάδα στην κατασκήνωση της οργάνωσης στα Καλάβρυτα, στο ECOCAMP.





Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.