HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το παραπεμπτικό βούλευμα 27/1947 για την Σφαγή των Καλαβρύτων

του Τάκη Ι.Χριστοδούλου δικηγόρου Σκοπός και στόχος της δημιουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΜΚΟ)  ...



του Τάκη Ι.Χριστοδούλου
δικηγόρου
Σκοπός και στόχος της δημιουργίας του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος (ΜΚΟ)  ήταν και είναι η ανάδειξη των ιστορικών και νομικών παραμέτρων του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος , με  έκθεση  και ερμηνεία των δραματικών γεγονότων μέχρι το τέλος 1945 , σύμφωνα με την σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Καλαβρύτων ( 1995 )

Ύστερα από επίπονες και πολυετείς προσπάθειες,  σχεδιάστηκε το ΔΜΚΟ και ολοκληρώθηκε η οργάνωση του , στηριζόμενη κατά το πλείστον στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλοπούλου  ( ΙΑΚ )

Το ΙΑΚ , σύμφωνα και με τα πρακτικά παραλαβής της δωρεάς  του  από τον Δήμο Καλαβρύτων περιλαμβάνει  94 ολοκληρωμένους φακέλους , 2. 000 φωτογραφίες , 500 διαγράμματα  εκπονηθέντα  από τις Ιταλικές  και Γερμανικές Δυνάμεις Κατοχής για την  Επαρχία  Καλαβρύτων κλπ .

Πρόκειται για ένα συγκροτημένο ,  ταξινομημένο και τεκμηριωμένο  πόνημα,  μακροχρόνιων συστηματικών ερευνών του  Δημήτρη Κανελλόπουλου  σε πολλά κρατικά Αρχεία του Ελληνικού, του Ιταλικού ,  του Γερμανικού  ,του Αμερικανικού και του Αγγλικού Δημοσίου , σε Αρχεία του ΕΛΑΣ , καθώς   και  σε ιδιωτικά Αρχεία, εμπλουτισμένο με πολλές άλλες  μαγνητοφωνημένες προφορικές και γραπτές μαρτυρίες και ντοκουμέντα , που ρίχνει άπλετο φως στα συμβάντα εκείνης της περιόδου  και στην λεγόμενη « Επιχείρηση Καλάβρυτα »

Η Ακαδημία Αθηνών , το έτος 2007 , επαίνεσε και τίμησε τον Δημήτρη Κανελλόπουλο « δια την εις το Δημόσιον δωρεάν του Ιστορικού Αρχείου Κανελλοπούλου , άμα δε και δια την όλην συμβολήν αυτού εις την του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος οργάνωσιν »

Όμως , το αρχείο αυτό ,  μέχρι και σήμερα,  κυριολεκτικά « σαπίζει » στα υπόγεια  του κτηρίου  του ΔΜΚΟ  του και πεισματικά δεν δημοσιοποιείται .

Εμένα , που σαν  Καλαβρυτινό νομικό,  με ενδιαφέρει   να γνωρίζω τις νομικές πτυχές της εγκλήματος  του Ολοκαυτώματος , που  άλλωστε σχετίζονται άρρηκτα με τις αξιώσεις περί αποζημιώσεων , δεν μου έχει μείνει άλλη δυνατότητα , από το να αναζητώ διάφορα αποδεικτικά στοιχεία ,  απ ευθείας από το αντίγραφο αρχείο του Δημήτρη Κανελλόπουλου.  

Ένα τέτοιο βαρυσήμαντο  δικαστικό ντοκουμέντο ,  είναι το δημοσιευόμενο  επικυρωμένο αντίγραφο του  με αριθμό 27/1947  παραπεμπτικού βουλεύματος  του Συμβουλίου του άρθρου  6 της Συντακτικής Πράξεως 73/45, σύμφωνα  με το οποίο , παραπέμπονται να δικαστούν στο αρμόδιο        ( Ελληνικό ) Στρατοδικείο 16 Αξιωματικοί -  διαφόρων βαθμίδων-  και Υπαξιωματικοί  της Βέρμαχτ «  επί φόνοις , εμπρησμοίς και διαρπαγαίς και λεηλασίαις  για τα εγκλήματα τους εν  Καλαβρύτοις , Μ. Σπηλαίω , Σκεπαστό , Πλανητέρου , Κερπινή και Ρωγούς κατά το από 8 έως 13 Δεκεμβρίου 1943 χρονικό διάστημα…. ».

Το παραπεμπτικό αυτό βούλευμα , υπογράφεται από  τους  Δημήτρη Κιουσόπουλο, Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και Διευθυντή της Κεντρικής Υπηρεσίας του Ελληνικού Εθνικού Γραφείου Εγκληματιών Πολέμου , Ανδρέα Τούση , Πρόεδρο Πρωτοδικών και τον Σπήλιο Παυλόπουλο , Πρωτοδίκη και στηρίχθηκε  σε ενδελεχείς  δικαστικές έρευνες  των Εισαγγελιών Πατρών και Καλαβρύτων , στις οποίες περιέχονται και σημαντικές μαρτυρικές καταθέσεις των : Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Θεοκλήτου, Βλασίου Ανδρικόπουλου , Διοικητή του 12ου Συντάγματος Πεζικού του ΕΛΑΣ , Ερνέστου Βόλσον ( Γερμανοεβραίου – Γραμματέα του Βόλφιγκερ ) και Ριχάρδου Παλμ , εμπόρου , κατοίκων Πατρών , Γεωργίου Αλεξοπούλου , Σταύρου Κωστοπούλου , Χρήστου Καρακάση , Γιάννη Κώνστα , Κώστα Μπελογιάννη , Πάνου Νικολαϊδη , Βασίλη Μποτώνη , Τάκη Σπηλιόπουλου , Τάκη Σαμαρτζόπουλου και Αργύρη Φερλελή , διασωθέντων από τα Γερμανικά πυρά Καλαβρυτινών .

Είναι εύκολο να κατανοηθεί  πόσο ,  στεκόταν τότε  στο ύψος της η Ελληνική Δικαιοσύνη , ορθοτομώντας χωρίς περιστροφές την Αλήθεια και πόσο δεν είχε προλάβει  ακόμη να παραχαραχθεί  τεχνηέντως  και δια μυθοπλασιών  η Ιστορική Πραγματικότητα.

Υπάρχει ακόμη καιρός να ενώσουμε τις δυνάμεις μας  και να διεκδικήσουμε με αξιοπρέπεια και αποτελεσματικότητα ό,τι κατέστρεψε « η φυλετική βαρβαρότης και η σαδιστική μανία των κατακτητών ».
Τάκης Ι.Χριστοδούλου



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.