HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φαγητό – κρασί : ένας αλλιώτικος γάμος - O "ΟΙΝΕΑΣ" προτείνει

Ο “ΟΙΝΕΑΣ οινοποτείο” Σκαλτσά 3 – Καλάβρυτα Προτείνει: Ο συνδυασμός κρασιού φαγητού είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα βασικά στοιχεία του ευ...


Ο “ΟΙΝΕΑΣ οινοποτείο”
Σκαλτσά 3 – Καλάβρυτα
Προτείνει:
Ο συνδυασμός κρασιού φαγητού είναι δίχως αμφιβολία ένα από τα βασικά στοιχεία του ευ ζην. Μπορεί να υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά από το αν το ένα ή το άλλο πρέπει να έχει τον πρώτο λόγο, η γνώμη μας είναι ότι μόνο αν κρασί και φαγητό έχουν ίδια γευστική και αρωματική ένταση και δομή, η αρμονία και ο συνδυασμός των επιμέρους γεύσεων θα προσφέρει μια διαφορετική γευστική εμπειρία.
Παρακάτω ακολουθούν μερικές χρήσιμες συμβουλές που θα βοηθήσουν να μην χαθείτε στον κυκεώνα των πληροφοριών που κατά καιρούς έχετε ακούσει ή διαβάσει από διάφορες πηγές αμφίβολης εγκυρότητας.
- Κρασί και φαγητό πρέπει να έχουν το ίδιο βάρος, δηλαδή ελαφριά πιάτα ταιριάζουν με ελαφριά κρασιά και πληθωρικά πιάτα με εύσωμα κρασιά.
- Η ντομάτα αν και κόκκινη συμπαθεί τα λευκά ξηρά κρασιά.
- Το ξίδι αντιπαθεί το κρασί. Δοκιμάστε πάντως πολύ ξηρά κρασιά.
- Η οξύτητα είναι το "οινικό λεμόνι". Κρασιά με οξύτητα μας δίνουν πολύ μεγαλύτερα περιθώρια συνδυασμών. Σε πόσα φαγητά άλλωστε δεν βάζετε λεμόνι;
- Η οξύτητα και οι τανίνες αγαπούν το πάχος. Η πρώτη "σπάει" την λιπαρότητα που με την σειρά της λιπαίνει το στόμα από το στέγνωμα των δευτέρων.
- Η οξύτητα δεν αγαπάει τα γλυκά και καυτερά πιάτα.
- Τα ψαρικά δεν αγαπούν τις τανίνες.
- Τα πιάτα με γλυκιά γεύση απαιτούν κρασιά που να γλυκίζουν.
- Αν η σάλτσα που συνοδεύει ένα πιάτο είναι πιο έντονη από το ίδιο το κυρίως υλικό (πχ. μακαρόνια), το ταίριασμα θα γίνει με βάση την σάλτσα.
- Πειραματιστείτε με τις ομοιότητες. Όμοιο χρώμα, όμοια περιοχή, όμοια αρώματα.
- Τα επιδόρπια χρειάζονται ένα κρασί που να είναι γλυκύτερο από αυτά!
- Μην φοβάστε να αλλάξετε κρασιά ανάλογα με το κάθε πιάτο. Η κακή ποιότητα και όχι το ανακάτεμα είναι που πειράζουν στο κεφάλι !
- Ο κανόνας της σειράς σερβιρίσματος που επιτάσσει λευκό, ερυθρό και στο τέλος γλυκό έχει περισσότερες εξαιρέσεις παρά εφαρμογές. Σερβίρετε τα κρασιά ανάλογα με τα πιάτα και μόνο. Το μόνο που πρέπει να προσέξετε είναι ότι το επόμενο κρασί πρέπει πάντα να είναι τουλάχιστον όσο καλό ήταν το προηγούμενο.

Για τον OINEAS winebar
ΜΑΝΟΣ ΚΕΝΤΙΚΕΛΕΝΗΣ
Μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων. Αριστούχος Απόφοιτος Le Monde “ΟΙΝΟΧΟΟΣ – SOMMELIER”. Μέλος του Wine Century Club New York City. Από το 2008 είναι διαχειριστής του blog : www.wineillusionclub.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.