HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων - Οι μικροί καλλιτέχνες με... στολές και όργανα των παλιών μουσικών

Σε όλες τις Καλαβρυτινές εκδηλώσεις είναι αυτή που δίνει τον...τόνο, τον παλμό και τον ρυθμό. Δεν είναι άλλη από την Φιλαρμονική του Δήμου ...


Σε όλες τις Καλαβρυτινές εκδηλώσεις είναι αυτή που δίνει τον...τόνο, τον παλμό και τον ρυθμό. Δεν είναι άλλη από την Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων.
Σαράντα και πλέον μικρά παλικάρια από τα Καλάβρυτα και από τα γύρω χωριά, με αγάπη για την μουσική και εμπνευστή τους τον μαέστρο Γιώργο Μπαμπαράκο που είναι και η ψυχή της μπάντας, συνοδεύουν κάθε εκδήλωση κι ας είναι με .... με στολές γαργιασμένες από το χρόνο και μουσικά όργανα χτυπημένα από την φθορά.

Είναι η μπάντα που όλοι ζητούν σε κάθε εκδήλωση και την ξεχνούν όταν τα φώτα σβήνουν. Καιρός να στρέψει την προσοχή σε αυτή την προσπάθεια και η Δημοτική αρχή αλλά και οι επιχειρηματίες των Καλαβρύτων. Είναι καθήκον όλων μας.
Η Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1926, συμμετέχοντας σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές.
Από τότε, η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική διαδρομή των Καλαβρύτων μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.
Προπολεμικά, αποτέλεσε την έκφραση των πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων της πόλης λειτουργώντας ως κεντρικός φορέας ψυχαγωγίας και μουσικής παιδείας.
Όμως, η καταστροφή των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς κατακτητές το 13/12/1943, διέκοψε κάθε κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, υπήρξαν και πολλά μέλη της Ορχήστρας.
Η Φιλαρμονική εμφανίστηκε ξανά στη ζωή της πόλης το 1952. Η φλόγα της μουσικής έμεινε άσβεστη στις καρδιές των κατοίκων μετά το Ολοκαύτωμα και αποτέλεσε το υπόβαθρο για την επαναλειτουργία της. Έκτοτε, σχεδόν αδιάλειπτα, κοσμεί με την παρουσία της κάθε χρόνο τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της Καλαβρυτινής κοινωνίας.

Η Φιλαρμονική Καλαβρύτων έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή της το 1926, συμμετέχοντας σε εθνικές και θρησκευτικές εορτές. Από τότε, η πορεία της είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την πολιτιστική διαδρομή των Καλαβρύτων μέσα στο ιστορικό γίγνεσθαι.

Προπολεμικά, αποτέλεσε την έκφραση των πολιτιστικών αναγκών των κατοίκων της πόλης λειτουργώντας ως κεντρικός φορέας ψυχαγωγίας και μουσικής παιδείας.

 κατά την επίσκεψη του κ.Χάρπερ στα Καλάβρυτα 
Όμως, η καταστροφή των Καλαβρύτων από τους Γερμανούς κατακτητές το 13/12/1943, διέκοψε κάθε κοινωνική και πολιτιστική ζωή του τόπου. Ανάμεσα στους εκτελεσθέντες, υπήρξαν και πολλά μέλη της Ορχήστρας.
Η Φιλαρμονική εμφανίστηκε ξανά στη ζωή της πόλης το 1952. Η φλόγα της μουσικής έμεινε άσβεστη στις καρδιές των κατοίκων μετά το Ολοκαύτωμα και αποτέλεσε το υπόβαθρο για την επαναλειτουργία της.
Έκτοτε, σχεδόν αδιάλειπτα, κοσμεί με την παρουσία της κάθε χρόνο τα μικρά και μεγάλα γεγονότα της Καλαβρυτινής κοινωνίας.

Σταθμός στην ιστορία της Φιλαρμονικής είναι το έτος 1995, όπου εντάχθηκε στους κόλπους της Δημοτικής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ποιότητας Ζωής Καλαβρύτων, ως τμήμα του Μουσικού Κέντρου Καλαβρύτων.

 κατά την επίσκεψη του κ.Χάρπερ στα Καλάβρυτα 
Με τη θεσμοθέτηση της διοργάνωσης «Διεθνές Σεμινάριο Πνευστών Οργάνων» από το Μουσικό Κέντρο Καλαβρύτων το 1998, δίνεται η ευκαιρία στους μουσικούς της Φιλαρμονικής να γνωρίσουν διάσημους σολίστες και καθηγητές και να διευρύνουν τις μουσικές τους γνώσεις. Η διοργάνωση αυτή διεξάγεται κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα σε δύο κύκλους, χειμερινό και θερινό, και κινείται σε τρεις βασικούς άξονες: «εκπαίδευση – επικοινωνία – ψυχαγωγία».

Σήμερα, στη Φιλαρμονική λειτουργούν τμήματα χάλκινων και ξύλινων πνευστών, καθώς και κρουστών και συμμετέχουν 70 περίπου μουσικοί από τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη περιοχή. Η Φιλαρμονική, λαμβάνει μέρος κάθε χρόνο σε εκδηλώσεις (συναυλίες, διαγωνισμούς, happenings, κ.ά.) τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, προάγοντας έτσι την εντόπια καλλιτεχνική δραστηριότητα.




Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.