HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το σαμάρι, το εννιά και η συγγραφή

της Αναστασίας Ευσταθίου *   Στο μονοθέσιο σχολείο της Παραλίας Πλατάνου Αιγιαλείας, τρεις δεκαετίες και κάτι χρονάκια πριν, μαθήτρια της Β...

της Αναστασίας Ευσταθίου*  
Στο μονοθέσιο σχολείο της Παραλίας Πλατάνου Αιγιαλείας, τρεις δεκαετίες και κάτι χρονάκια πριν, μαθήτρια της Β’ τάξης, κοντοκουρεμένη από επιδρομή ψείρας στο σχολείο, χαμογελώ αθώα στις φωτογραφίες. Με μάτια υγρά, τζαμένια...

Ο Επιθεωρητής στο σχολείο. Μας βάζει πρόβλημα αριθμητικής. Με σηκώνει ο δάσκαλος στον πίνακα, ένας ψηλός Κρητικός που το επίθετό του τέλειωνε σε –άκης, να γράψω τη λύση και λέει χαμογελώντας: «Ξέρετε, κύριε επιθεωρητά, η Τασία του χρόνου δεν θα έχει καρέκλα, θα φέρει ένα σαμάρι για να κάθεται». Όλοι γέλασαν. Ενιωσα τα μάγουλά μου να πυροδοτούνται και τα μελίγγια μου να χτυπάνε. Η ντροπή έκανε κατοχή. Τα τρανταχτά γέλια των συμμαθητών μου ένας εφιάλτης. Δεν ήξερα τι να κάνω τα χέρια μου. Άφησα την κιμωλία και λούφαξα στο θρανίο μου και στην ξεχαρβαλωμένη καρέκλα μου μην τολμώντας να κοιτάξω γύρω μου.

Στο τέλος της χρονιάς δεύτερο πλήγμα. Ο έλεγχος έγραφε «εννιά». Έκλαιγα απαρηγόρητη πίσω από τις ανθισμένες μαργαρίτες που με τα ίδια μου τα χέρια είχα φυτέψει στα παρτέρια του σχολείου.
«Είσαι άριστη, αλλά σε έβγαλα με εννιά γιατί μιλούσες πολύ. Ήσουνα πολύ ανήσυχη. Καβάλα στην καρέκλα όλη τη χρονιά!» απολογήθηκε.
«Καλό καλοκαίρι» ψέλλισα μέσα από τις μύξες και τα αναφιλητά μου.
«Και μην ξεχάσεις, το Σεπτέμβρη το σαμάρι» η φωνή του, το εισιτήριο για ένα μελαγχολικό, γεμάτο αγωνία καλοκαίρι.
Εκείνο τον Αύγουστο πέθανε το άλογό μας από τέτανο. Το σαμάρι κρεμασμένο στο υπόγειο, ενθύμιο. Ο Σεπτέμβρης ένας εφιάλτης.

Το σαμάρι, το άδικο εννιά και η εκδίκηση της ντροπής το τρίπτυχο της μαθητικής μου ηλικίας. Έγινα δασκάλα λέγοντας στον εαυτό μου ότι ποτέ μα ποτέ δεν πρέπει να προσβάλω κανένα παιδί.

Σήμερα οι ανησυχίες μου στάση ζωής. Δημιουργία. Το γράψιμο, εκείνο το μαύρο σύννεφο πασχίζει να διώξει. Στη θέση του να στάξει, θέλει, με μελάνι ένα ουράνιο τόξο για να το ξορκίσει.

Το κείμενο δημοσιεύτηκε στο Ημερολόγιο της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς με θέμα: Σχολικές Αναμνήσεις (2002)


-------------------------------------------------------------


*Η Αναστασία Ευσταθίου γεννήθηκε το 1966 στην Παραλία Πλατάνου Αχαΐας. Ζει στην Ακράτα και είναι διευθύντρια στο 2ο Δημ. Σχ. Ακράτας
 Έχει πλούσια εκπαιδευτική, συγγραφική και πολιτιστική δραστηριότητα με πολλές  διακρίσεις. 
περισσότερα στην προσωπική της ιστοσελίδα: http://www.anastasiaefstathiou.gr



ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.