HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επιστολή του Ηλία Κακκαβά

Σε λίγες μέρες από σήμερα οι πολίτες θα προσφύγουν στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων  Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Είναι εκλογές π...

Σε λίγες μέρες από σήμερα οι πολίτες θα προσφύγουν στις κάλπες για την ανάδειξη των νέων  Δημοτικών και Περιφερειακών αρχών. Είναι εκλογές που θα γίνουν μέσα σ’ ένα καινούργιο πολιτικό τοπίο που καθορίζεται από τη μια από τον «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ» και από την άλλη από το ασφυκτικό πλαίσιο του Μνημονίου.
Όσον αφορά  τον Καλλικράτη  που αποτελεί μεν μεταρρύθμιση, αλλά δεν αναιρεί ριζικά τον κύριο χαρακτήρα της μέχρι σήμερα λειτουργίας της αυτοδιοίκησης, χρειάζονται νέες ιδέες και καινούργιες πρακτικές αντιμετώπισης των πολλών προβλημάτων που φέρνει.
Για δε τις δυσμενείς επιπτώσεις του Μνημονίου στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (περικοπή κονδυλίων 5 δις για ΟΤΑ, μείωση των κονδυλίων για δομές πρόνοιας, όπως Παιδικούς Σταθμούς, ΚΕΠ, Πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», Δημοτικά Γυμναστήρια, κ.α).
Πρέπει οι νέες Δημοτικές Αρχές στις σημερινές συνθήκες της σκληρής νεοφιλελεύθερης επίθεσης να υπερασπιστούν σθεναρά και στην πράξη, όχι στα λόγια, την ποιότητα ζωής, τα Δημοκρατικά Δικαιώματα και την κοινωνική συνοχή. Να πρωτοστατήσουν στην δημιουργία ασπίδας προστασίας και κοινωνικής αλληλεγγύης στους δημότες που πρώτοι αυτοί χρίζουν αυτής της βοήθειας και ανάγκης.
Θα πρέπει οι νέες Δημοτικές αρχές να αναδείξουν νέους τρόπους λειτουργίας τους και να εισάγουν καινούργιες προτεραιότητες για τους Δήμους.
Μερικές σκέψεις γι’ αυτές τις προτεραιότητες θα προσπαθήσω να παρουσιάσω.
·         Ο Νέος Δήμος πρέπει να είναι Συμμετοχικός.
Αυτό σημαίνει, οι πολίτες να καθορίζουν τις ανάγκες τους. Με λαϊκές συνελεύσεις κατά Διαμέρισμα μία ή δύο φορές τον χρόνο, να προγραμματίζουν το τι έργα έχει ανάγκη το χωριό τους και να απαιτούν την πραγματοποίηση τους. Έτσι ο προϋπολογισμός θα πάψει να είναι ένα άχαρο αριθμητικό μέγεθος, αλλά να προκύπτει σαν μία γνήσια, ουσιαστική, συμμετοχική Δημοκρατική διαδικασία.
·         Ο Νέος Δήμος πρέπει να είναι Λαϊκός.
Αυτό σημαίνει στροφή στις πραγματικές ανάγκες των πιο φτωχών στρωμάτων. Δηλαδή κύρια στους αγρότες, στους άνεργους και στους νέους. Άρα όχι άλλοι νέοι φόροι, καλύτερη κατανομή των ήδη υπαρχόντων, ενίσχυση των κοινωνικών δομών που υπάρχουν (ΚΑΠΗ, Γραφείο Υποστήριξης, Βοήθεια στο Σπίτι, κ.α.). Δημοτική συγκοινωνία για τις ανάγκες των απομακρυσμένων χωριών.
·         Ο Νέος Δήμος πρέπει να είναι Φιλικός στο Περιβάλλον.
Προστασία του οικιστικού ιστού των πόλεων από αντιαισθητικές και βάρβαρες παρεμβάσεις. Επέκταση των πεζοδρόμων στα Ιστορικά Κέντρα των πόλεων του Νέου Δήμου. Να διαπερνά τις αποφάσεις μια νέα οικολογική λογική όπως λόγου χάρη τα όποια νέα ή υπάρχοντα Δημοτικά και Κρατικά Κτίρια να λειτουργούν με νέες μορφές ενέργειας (φωτοβολταϊκά). Προγράμματα ανακύκλωσης, υγειονομικής διαχείρισης απορριμμάτων και βιολογικοί καθαρισμοί πρέπει άμεσα να προωθηθούν.
·         Ο Νέος Δήμος πρέπει να είναι Αγωνιστικός.
Μέσα από ευρύτερες συσπειρώσεις κατοίκων να ενώνει και όχι να χωρίζει με διαδικασίες που θα εξασφαλίζουν ευρύτερες κοινωνικές συναινέσεις για αποτελεσματικότερη εφαρμογή των αποφάσεων. Με αντίληψη όχι ότι ο Δήμος είναι το μακρύ χέρι της εκάστοτε κεντρικής εξουσίας αλλά αγωνιστική διεκδίκηση για την προάσπιση αναγκαίων μέτρων για το νέο Δήμο μας.              Το παράδειγμα του Οδοντωτού Σιδηρόδρομου, αυτού του μνημείου της φύσης, που τείνει να θυσιαστεί μόνο και μόνο στο όνομα της κερδοφορίας του αυριανού ιδιοκτήτη – ιδιώτη, πρέπει  να εμποδιστεί από την νέα Δημοτική Αρχή.
·         Ο Νέος Δήμος πρέπει να είναι Αντιγραφειοκρατικός.
Αξιοποιώντας  τις νέες τεχνολογίες αλλά και ορθολογικοποιώντας την οργάνωση των υπηρεσιών πρέπει αυτές να εξυπηρετούν τους Δημότες γρήγορα, αποτελεσματικά και όχι με τυπικές  γραφειοκρατικές λειτουργίες.

Αυτά και πολλά άλλα αποτελούν σκέψεις πού και με άλλες ώριμες προτάσεις συμπολιτών μας μπορούν να γίνουν άξονες μιας νέας Δημοτικής Πολιτικής στο νέο μεγάλο Δήμο Καλαβρύτων.
Οι Προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές έχουν ιδιαίτερη πολιτική σημασία.
Σε συνθήκες κρίσης θα πρέπει να αναδειχθεί ένα νέο πλαίσιο για διεκδίκηση πόρων και εξουσιών  στους αυτοδιοικητικούς θεσμούς. Για την υπεράσπιση του Δημόσιου Χώρου, την κοινωνική αλληλεγγύη και για την δημιουργία Χώρου άμεσης Δημοκρατίας και συμμετοχής των Πολιτών.

ΗΛΙΑΣ ΚΑΚΚΑΒΑΣ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΜΕ ΤΟ ΣΥΝΔΥΑΣΜΟ
«ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΝΕΟ ΔΗΜΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ»
ΤΟΥ ΥΠΟΨΗΦΙΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΑΖΟΥΡΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.