HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μεγάλη κλοπή στη ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑ

από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 06/06/10 Εκκλησιαστικά είδη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας έκλεψαν άγνωστοι που φαίνεται πως είχαν καλή πληροφόρηση...

από το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 06/06/10
Εκκλησιαστικά είδη ιδιαίτερα μεγάλης αξίας έκλεψαν άγνωστοι που φαίνεται πως είχαν καλή πληροφόρηση, από το ιστορικό μοναστήρι της Παναγιάς της Μακελλαριάς στην περιοχή Λαπαναοί, 30 χιλιόμετρα μακριά από τα Καλάβρυτα. Ήταν η δεύτερη κλοπή στη μονή, μετά την λεηλασία που είχε γίνει πριν από 30 χρόνια όταν κλάπηκαν πολύτιμα κειμήλια ανυπολόγιστης αξίας.

Οι δράστες φέρονται ότι άρπαξαν περισσότερες από δέκα σκευοφόρους, που όμως δεν έγινε ακόμη γνωστό αν περιείχαν λείψανα αγίων, καθώς και πάρα πολλά άμφια, καντήλια, λιβανιστήρια και άλλα εκκλησιαστικά είδη. Ωστόσο, δεν πήραν την θαυματουργή εικόνα που, από όποια θέση κι αν την κοιτάξει ο προσκυνητής, τα μάτια της Παναγίας είναι στραμμένα προς αυτόν.
Τον Σεπτέμβριο του 1980, άγνωστοι ιερόσυλοι είχαν κλέψει ένα χειροποίητο κιτίο από χρυσό σύρμα πλεγμένο στη Ρωσία μέσα στο οποίο υπήρχε ένα τεμάχιο που λέγεται πως προερχόταν από το ακάνθινο στεφάνι, ένας τμήμα της χλαμύδας του Χριστού και κομμάτια από το τίμιο ξύλο, επίχρυσες και χρυσές λειψανοθήκες με τα λείψανα 150 αγίων, αρκετά επίχρυσα και αργυρά Ευαγγέλια του 15ου και 16ου αιώνα, πολλές εικόνες του 16ου και 17ου αιώνα και χρυσοκέντητες χειροποίητες στολές από την Ρωσία.
Η μονή χρονολογείται από το 532 μ.Χ. όταν, όπως αναγράφεται σε επιγραφή που σώζεται, χτίστηκε από το στρατηγό του Ιουστινιανού Βελισσάριο ώστε να εξιλεωθεί από την σφαγή κατά την "Στάση του Νίκα" στην Κωνσταντινούπολη. Το όνομα "Μακελλαριά" το απέκτησε λόγω του μακελειού που έγινε όταν οι Τούρκοι πήγαν να το κατακτήσουν. Σύμφωνα με την παράδοση, συμφώνησαν με τον ηγούμενο να φύγουν χωρίς να κάψουν το μοναστήρι εάν πετάξει ένα καντήλι στο βράχο και δεν σπάσει. Πράγματι, βρήκαν το καντήλι να κρέμεται από ένα κλαδί ενός δένδρου και μάλιστα με αναμμένη την φλόγα του!
Eν τω μεταξύ, ιερόσυλοι χτύπησαν και στη μονή Κοιμήσεως Θεοτόκου, στο δήμο Μεγαλούπολης στην Αρκαδία, όπου κατάφεραν να εισβάλλουν αθέατοι και να κλέψουν τρεις εικόνες μεγάλης αξίας, δύο εκ των οποίων απεικονίζουν τον Ευαγγελισμό και τη Σταύρωση. Άρπαξαν, ακόμη, τα τάματα που είχαν αφήσει οι προσκυνητές και εξαφανίστηκαν

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.