HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οριστικά στην... παραλιακή ζώνη τα Καλάβρυτα σύμφωνα με το Υπουργείο Οικονομικών

Οριστικά στην... παραλιακή ζώνη τα Καλάβρυτα σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπαναστασίου στην ερώτη...

Οριστικά στην... παραλιακή ζώνη τα Καλάβρυτα σύμφωνα με απάντηση που έδωσε η Υφυπουργός Οικονομικών κ. Κατερίνα Παπαναστασίου στην ερώτηση που κατέθεσαν οι ο Αχαιοί Βουλευτές, της Νέας Δημοκρατίας Ανδρέας Κατσανιώτης και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, για το ζήτημα της χορήγησης του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης στο Δήμο Καλαβρύτων. Η κ. Παπανάτσιου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι: «Αν λαμβάναμε υπόψη την Οδηγία 85/148 ΕΟΚ (με την οποία περιλαμβάνονται τα Καλάβρυτα στις ορεινές ζώνες) θα έπρεπε να δώσουμε σε περισσότερους, με αποτέλεσμα είτε να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον Προϋπολογισμό είτε να δώσουμε πολύ μικρότερο επίδομα στους δικαιούχους, καθώς το ποσό είναι συγκεκριμένο με μικρά περιθώρια απόκλισης.».
Το ιστορικό:
Στις 17 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS (διαβάστε εδώ), το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμπεριέλαβε στους ορεινούς-πριμοδοτούμενους Δήμους τον Δήμο Καλαβρύτων παρα τον αρχικό του σχεδιασμό. Χαρακτηριστικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, την ίδια μέρα κιόλας σχολίασε: "Άν ισχύει, η πληροφορία που δημοσιεύεται στα KALAVRYTANEWS, ότι, ο Υπουργείο Οικονομικών, δεν θεωρεί τον, κατεξοχήν, ορεινό Δήμο Καλαβρύτων, ως ορεινό και γιαυτό δεν τον εντάσσει στη Β´ζώνη, για τη χορήγηση του επιδόματος πετρελαίου θέρμανσης, τότε, ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΠΑΡΑΥΤΑ, ο αρμόδιος υπουργός και οι αγράμματοι υπάλληλοί του, που δεν μπορούν να διαβάσουν και να ερμηνεύσουν το νόμο"
Και επειδή διάφοροι μετά Χριστόν... προφήτες έσπευσαν να πουν οτι το... "λέγαμε καιρό", να θυμίσουμε οτι ο κ. Αλεξιάδης (Οκτώβριος 2016), που τότε ως υπουργός, μίλησε για πριμοδότηση των ορεινών περιοχών, μιλούσε για όλους τους πραγματικά ορεινούς Δήμους και όχι αυτούς που πολύ πρόχειρα το 2010 με τον Νομο Καλλικράτη (ΝΟΜΟ 3852) όρισαν τους ορεινούς Δήμους. Μάλιστα ο κ. Αλεξιάδης ανέφερε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του, "θα πριμοδοτηθούν οι ορεινοί Δήμοι όπως πχ, τα Καλάβρυτα και το Πήλιο".
Ο κ. Αλεξιάδης παρέδωσε το Υπουργείο στην κ. Παπανάτσιου, το ζήτημα των ζωνών και η πριμοδότηση των ορεινών Δήμων για το πετρέλαιο θέρμανσης συνεχίστηκε, αλλά εκ του αποτελέσματος, πολύ επιπόλαια η όπως αποδείχθηκε σήμερα εσκεμμένα. Ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να οριστούν  σύμφωνα με τον ν. 4071/2012 και την Οδηγία 81/645/ΕΟΚ που εκεί, σωστά, ο Δήμος Καλαβρυτων ορίζεται όπως είναι, δηλαδή Ορεινός!!!
Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επικοινώνησε με στελέχη του Υπουργείου, που σε προηγούμενη επικοινωνία, μας διαβεβαίωναν για τα Καλάβρυτα οτι θα πριμοδοτηθούν και μια εβδομάδα μετα δήλωνα... άγνοια... και όρισαν τους πριμοδοτούμενους Δήμους, στην εγκύκλιο της 17ης Δεκεμβρίου 2016, τους "ορεινούς" Δήμους με τον παλιό Νόμο. Κανείς δε το πρόσεξε, πλην του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS.
Από την ημέρα εκείνη ήρθε ένα μπαράζ δηλώσεων και πιέσεων. 
Τελικά ήρθε σήμερα, 9 Ιανουαρίου 2017, η απάντηση από την ίδια την Υφυπουργό, την κ. Παπανάτσιου, που εμμέσως πλην σαφώς στην απάντηση προς τον Βουλευτή Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Κατσανιώτη για το θέμα. δεν μίλησε για λάθος η αστοχία αλλά για προμελετημένο σχεδιασμό με σκοπό να γλιτώσει το κράτος μερικά ευρώ εις βάρος των κατοίκων των ξεχασμένων και παραμελημένων ορεινών όπως τα ιστορικά Καλάβρυτα. Η απάντησή της: Η Υφυπουργός στην απάντησή της αναφέρει ότι: «Αν λαμβάναμε υπόψη την Οδηγία 85/148 ΕΟΚ θα έπρεπε να δώσουμε σε περισσότερους, με αποτέλεσμα είτε να ξεπεράσουμε κατά πολύ τον Προϋπολογισμό είτε να δώσουμε πολύ μικρότερο επίδομα στους δικαιούχους, καθώς το ποσό είναι συγκεκριμένο με μικρά περιθώρια απόκλισης».

Συμπέρασμα
Όπως αποδείχθηκε με την απάντηση της κ. Παπανάτσιου, γνώριζαν πολύ καλά τι έκαναν τα στελέχη του Υπουργείου και δεν υπήρχε λάθος. Υπήρχε προμμελετημένος προγραμματισμός και βρήκαν "παράθυρο" έναν Νόμο πους τους βόλευε για να μην... θιγεί ο προϋπολογισμός... Άλλωστε με αυτόν το τρόπο πριμοδότησαν 20 μόνον Δήμους και με μικρό κόστος έκαναν κοινωνική πολιτική... 
Οριστικά λοιπόν τα Καλάβρυτα είναι παραθαλάσσια περιοχή, ισως γιαυτό κατέβηκαν τα χιόνια στην... θάλασσα...

ΣΗΜ: Για να κάνουμε όμως και την αυτοκριτική μας, δώσαμε εμείς το δικαιωμα να κάνουν αυτα όταν το 2010 δεχτήκαμε τον Νόμο Καλλικράτη που δεν μας θεωρεί ορεινους με ευθύνη όλων. Αυτό το μέγα λάθος, θα το βρίσκουμε πάντα μπροστά μας 


για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Κυριαζής
Δημοσιογράφος




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.