Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΟΡΦΕΣ: Μετά από 42 χρόνια αναπαύεται στο χώμα του χωριού του - Δείτε φωτό

M ετά από 42 χρόνια αναπαύεται στη γη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Ήρωας καταδρομέας Σωτήριος Τζουράς που που σκοτώθηκε στην Κύπρο την ...

Mετά από 42 χρόνια αναπαύεται στη γη που γεννήθηκε και ανδρώθηκε ο Ήρωας καταδρομέας Σωτήριος Τζουράς που που σκοτώθηκε στην Κύπρο την 21 Ιουλίου 1974.
Μετά την μεγαλειώδη υποδοχή, που έγινε στο αεροδρόμιο του Τατοΐου την Τρίτη το απόγευμα παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, του Αρχιεπισκόπου, του Υπουργού Εθνικής άμυνας και σύσσωμης της στρατιωτικής ηγεσίας (διαβάστε εδώ), ενταφιάστηκε σήμερα στο κοιμητήριο του χωριού του σε μια συγκινησιακά φορτισμένη ατμόσφαιρα.  
Τα λείψανα του ήρωα έφτασαν σήμερα στις Κορφές από το ΚΕΤΧ Πάτρας όπου φυλάσσονταν τις τελευταίες ημέρες συνοδευόμενα από άγημα του στρατού που απέδωσε τιμές. Εψάλη η νεκρώσιμος ακολουθία και έγινε η ταφή του με τιμές όπως αρμόζει σε ένα ήρωα.
Στη νεκρώσιμη ακολουθία το Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ.κ. Αμβρόσιο εκπροσώπησε ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας πατέρας Ιωακείμ Βενιάκης και τον Δήμο Καλαβρύτων εκπροσώπησε ο Βοηθός Δημάρχου κ. Νικόλαος Μαγκαφάς, ο οποίος εκφώνησε και τον επικήδειο λόγο (Ο Δήμαρχος κ. Λαζουράς δεν παρέστη λόγω απουσίας του στην Κύπρο συμμετέχοντας στις αντικατοχικές εκδηλώσεις μνήμης του αδελφοποιημενου κατεχόμενου Δήμου Μόρφου).. Παραβρέθηκαν, ο Αρχιερατικός εκπρόσωπος Αιγίου πατήρ Χρήστος Τσάκαλος,  ιερείς της περιοχής και συναγωνιστές του σπουδαίου Καλαβρυτινού. Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους οι Βουλευτές του Νομού Ανδρέας Ριζούλης του ΣΥΡΙΖΑ. και Ανδρέας Κατσανιώτης της ΝΔ., ο βουλευτής της Χ.Α Χρήστος Παππάς, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο πρώην Νομάρχης και Βουλευτής Δημήτριος Κατσικόπουλος, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων και πρώην Βουλευτής Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χαρίλαος Ερμείδης εκπρόσωποι της στρατωτικής ηγεσίας, εκπρόσωπος του Αστυνομικού Τμήματος Καλαβρύτων, ο εκπρόσωπος των Κυπρίων Πάτρας κ. Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, ο εκπρόσωπος της Τοπικής κοινότητας Κορφών Ιωάννης Τζουράς, Πρόεδροι Τοπικών Κοινοτήτων, Πρόεδροι Συλλόγων και Φορέων, καθώς και πολλοί συγχωριανοί και συντοπίτες από τη γύρω περιοχή. 




















Ο Ήρωας Σωτήρης Τζουράς
Ο Σωτήρης Τζουράς, γεννήθηκε στις 26 Δεκεμβρίου 1953 στις Κορφές, της Επαρχίας Καλαβρύτων. Τρίτος από τα πέντε παιδιά του Γιάννη και της Βικτωρίας Τζουρά. Η οικογένεια των Τζουραίων, η μεγάλη του χωριού, έχει πληρώσει βαρύ το φόρο του αίματος για την πατρίδα. Από το 1916 μέχρι το 1974, έντεκα νεκροί, αναγράφονται στο ηρώο της μικρής κοινότητας των εκατό κατοίκων. Οι πιο πολλοί Τζουραίοι. Ο Σωτήρης Τζουράς αφού τελείωσε το δημοτικό σχολείο έμεινε να βοηθά τους γονείς του στις αγροτικές εργασίες. 
Στις 7 Αυγούστου 1973 κλήθηκε να υπηρετήσει τη θητεία του. Κατατάχθηκε στο στρατόπεδο εκπαίδευσης καταδρομέων στο Μεγάλο Πεύκο. Μετά τη βασική εκπαίδευση μετατέθηκε στην Α Μοίρα Καταδρομών στο Μάλεµε της Κρήτης. Στις 4 Ιουλίου 1974 πήγε για τελευταία φορά στο χωριό του µε δεκαήμερη κανονική άδεια. Βοήθησε τους γονιούς του, είδε τους λιγοστούς φίλους στο χωριό και στις 14 Ιουλίου επέστρεψε στο στρατόπεδο. Από την επομένη άρχιζε η πορεία μιας εθνικής συμφοράς και της δικής του μοίρας. Πραξικόπημα της Χούντας στην Κύπρο, επιφυλακή, τουρκική εισβολή και στις 20 αργά το βράδυ μπήκε στο μοιραίο αεροπλάνο. 
Κάθε χρόνο τον Ιούλιο εκεί στις ψηλές κορυφές των καλαβρυτινών βουνών, στις Κορφές, η Ένωση Κυπρίων Νομού Αχαΐας και ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Κορφών, τιμούν τη μνήμη του με σεμνή τελετή.

Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ "ΝΙΚΗ" ΣΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ ΤΟΥ '74
Ως γνωστόν η ελληνική Πολιτεία ουδέποτε αναγνώρισε την επιχείρηση "ΝΙΚΗ" κατά την οποία η Α' Μοίρα Καταδρομών με έδρα το Μάλεμε της Κρήτης με διμοιρία της Γ' Αμφίβιας Μοίρας Καταδρομών επιβιβάστηκαν στα παροπλισμένα και επικίνδυνα μεταγωγικά Noratlas για να συναντήσουν αρκετοί από αυτούς τον θάνατο στο αεροδρόμιο Λευκωσίας από φίλια πύρα. Η θυσία τους, αν και δεν αναγνωρίστηκε ποτέ επίσημα, δεν πήγε χαμένη, καθώς οι Τούρκοι παρά τις λυσσαλέες επιθέσεις τους δεν κατάφεραν να καταβάλλουν την αντίσταση των Ελλήνων καταδρομέων
Μέχρι και σήμερα όμως τόσο οι νεκροί, όσο και οι ζωντανοί συμμετέχοντες δεν αναγνωρίζονται από την ελληνική πολιτεία. Όσοι από τους Καταδρομείς επιβίωσαν του πολέμου, βαφτίστηκαν Κύπριοι πολίτες που υπηρέτησαν στην Εθνική Φρουρά το τραγικό εκείνο καλοκαίρι του 1974. Μάλιστα, μόλις η Α' Μοίρα Καταδρομών αποφασίστηκε να παραμείνει στην Κύπρο, άλλαξε ακόμα και η ονομασία της, λαμβάνοντας τον αύξοντα αριθμό 35, ως συνέχεια των κυπριακών μοιρών καταδρομών 31η, 32η, 33η και εφεδρική 34η.
Η αποστολή ήταν ουσιαστικά καταδικασμένη να αποτύχει, αλλά εν τέλει πέτυχε τον αντικειμενικό της σκοπό, αλλά με μεγάλο τίμημα. Η τήρηση άκρας μυστικότητας, με την Αθήνα να ειδοποιεί κυριολεκτικά την τελευταία στιγμή την Λευκωσία για την αποστολή αεροσκαφών, στοίχισε ακριβά, καθώς τα αντιαεροπορικά μέσα της Εθνικής Φρουράς γύρω από το αεροδρόμιο δεν έγινε εφικτό να ενημερωθούν εγκαίρως.
Κάπως έτσι, κατερρίφθη ένα Noratlas σκοτώνοντας όλους τους επιβαίνοντες καταδρομείς πλην ενός, ενώ σε ακόμα ένα που βλήθηκε υπήρξαν δύο νεκροί.
Όσο για τους νεκρούς καταδρομείς, πολλοί εκ των οποίων είχαν γίνει μια άμορφη μάζα με τα μέταλλα του καταρριφθέντος από τα αντιαεροπορικά της Εθνικής Φρουράς Noratlas, ένα εκ των 15 που πέταξαν για την Κύπρο τα χαράματα της 22ας Ιουλίου 1974, το 'ΝΙΚΗ 4', θάφτηκαν βεβιασμένα, μαζί με το κομματιασμένο αεροσκάφος τους. Και για αυτούς μέχρι σήμερα δεν υπήρξε καμία αναγνώριση και ταυτοποίηση.
Για την Ελλάδα, που επίσημα δεν ενεπλάκη σε πόλεμο με την Τουρκία κατά τον Αττίλα Α' και Β' το καλοκαίρι του 1974 και όντας μέλος του ΝΑΤΟ, όπως και η Τουρκία, θα ήταν αδύνατον, τουλάχιστον μέχρι πρόσφατα, να αναγνωρίσει ότι έστειλε ειδικές δυνάμεις και αεροσκάφη της στην Κύπρο, καθότι μια τέτοια πράξη, εναντίον "συμμαχικής" νατοϊκής χώρας (της Τουρκίας) και κυρίως χωρίς να έχει κηρύξει πόλεμο κατά της Τουρκίας, με αφορμή την εισβολή στην Κύπρο, θα κλόνιζε και θα δυσχαίρανε την θέση της Ελλάδας στην διεθνή κοινότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.