Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα Καλάβρυτα τιμούν τον Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο (ΑΦΙΕΡΩΜΑ)

Τ ον μεγάλο ευεργέτη Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο, τιμούν σήμερα 28 Αυγούστου 2016 τα Καλάβρυτα. Ο κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλο, ο οποίος συν...

Τον μεγάλο ευεργέτη Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο, τιμούν σήμερα 28 Αυγούστου 2016 τα Καλάβρυτα. Ο κ. Γρηγόριος Καλλιμανόπουλο, ο οποίος συνοδεύεται από μέλη της οικογενείας του σε λίγη ώρα θα βρεθεί στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Κοιμήσεως Θεοτόκου Καλαβρύτων, όπου θα πραγματοποιηθεί Ιερό Μνημόσυνο διά την ανάπαυση των ψυχών των μακαριστών γονέων του Περικλέους και Άννης.
Στο Ιερό Μνημόσυνο θα παραστεί ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος.
Θα ακολουθήσει εκδήλωση στο ξενοδοχείο Καλάβρυτα Canyon, κατά την οποία ο κ. Καλλιμανόπουλος θα τιμηθεί από το Δήμο Καλαβρύτων.
Στη συνέχεια ο εκλεκτός προσκεκλημμένος μας θα επισκεφθεί τις δύο Μονάδες του Καλλιμανοπουλείου Εκκλησιαστικού Διακονικού Κέντρου, καθώς και τις ιστορικές Μονές της Αγίας Λαύρας και του Μεγάλου Σπηλαίου.  
Επίτιμος Δημότης
Ο Δήμος Καλαβρύτων με την υπ’ αριθμ. 207/18-8-2016, ομόφωνη, απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων ανακήρυξε, τον Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο, επίτιμο δημότη, του Δήμου Καλαβρύτων.
Ο διεθνούς ακτινοβολίας και κύρους εφοπλιστής και επιχειρηματίας Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, ο οποίος, κατάγεται, από την κοινότητα Καλλιφωνίου Καλαβρύτων με μεγάλη συμμετοχή των προγόνων του οπλαρχηγών Καλλιμάνη (Δημητρίου και άλλων) στον Εθνικοαπελευθερωτικό Αγώνα του 1821, για τις εξαιρετικές και καθοριστικές ευεργεσίες, δωρεές και χορηγίες, στις οποίες έχει προβεί, στα Καλάβρυτα, με τη χρηματοδότηση της ολοκλήρωσης της κατασκευής του Γηροκομείου Καλαβρύτων και της Μονάδας Κατακοίτων Καλαβρύτων, στις οποίες βρίσκουν καθημερινή περιποίηση, φροντίδα, θαλπωρή και θεραπεία εβδομήντα (70) περίπου (30 στο Γηροκομείο και 40 στη Μονάδα Κατακοίτων) υπερήλικοι, άνδρες και γυναίκες, γέροντες και γερόντισσες, από το Δήμο Καλαβρύτων και από άλλες περιοχές καθώς και για τη συνεχιζόμενη στήριξη των κοινωφελών αυτών Μονάδων παροχής φροντίδας και υγείας σε υπερήλικες και το συνεχές και αμέριστο ενδιαφέρον του, για την απρόσκοπτη και αποτελεσματική λειτουργία τους.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων σε δηλώσεις του τόνισε:
Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, τιμά την καταγωγή του, τιμά την ιστορία της οικογένειάς του, τιμά και στηρίζει τα Καλάβρυτα, τιμά και στηρίζει την Εκκλησία μας και την Πατρίδα μας, την Ελλάδα. Αναγνώριση αυτής της τιμής και της στήριξης, αποτελεί και η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Καλαβρύτων. Είμαστε περήφανοι, για τον πατριώτη μας, Γρηγόρη Καλλιμανόπουλο”.
Ευεργέτης
ο 79χρονος εφοπλιστής είναι ένας από τους μεγαλύτερους ευεργέτες των Καλαβρύτων και μέσω του Καλλιμανοπουλείου Ιδρύματος προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής. Σε συνδυασμό με την πλούσια προσφορά του στο Ίδρυμα Χρονιών Παθήσεων, το γηροκομείο και το Διακονικό Κέντρο, έχει δώσει χείρα βοηθείας σε δεκάδες συμπατριώτες του.
Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος ξεκίνησε την επιχειρηματική δράση του το 1960 από τη Νέα Υόρκη, ιδρύοντας την εταιρία Trade and Transport Inc. Αρχικά η εταιρία δραστηριοποιήθηκε σε ναυλώσεις πλοίων και στη συνέχεια εξελίχθηκε σε πλοιοκτήτρια με πετρελαιοφόρα και μετεξελίχθηκε στη σημερινή Marine Management Services, που έχει την έδρα της στην οδό Σκουζέ 2, στην Ακτή Μιαούλη και γραφεία στο Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Οι τρεις γενιές, οι επενδύσεις και τα πρώτα πλοία
Η οικογένεια, πατριάρχης της οποίας είναι ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, εκπροσωπείται συχνά επαγγελματικά αλλά και κοινωνικά και από τον γιο του Πέρι Καλλιμανόπουλο, που περνά τον περισσότερο χρόνο του στη Νέα Υόρκη.
Ο γιος του Γρηγόρη φέρει το όνομα του παππού του Περικλή, ο οποίος αφιέρωσε το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στη δημιουργία μίας εταιρίας διεθνών τακτικών γραμμών, που θα υπηρετούσε επίσης την ελληνική οικονομία. Ο Περικλής Γ. Καλλιμανόπουλος γεννήθηκε στην Πάτρα το 1892, αλλά ανδρώθηκε στην Αίγυπτο, όπου και μπήκε στη ναυτιλία, στην Αλεξάνδρεια. Μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο άνοιξε δικό του ναυλομεσιτικό γραφείο στον Πειραιά και γραφείο τακτικών γραμμών και εμπορίας κάρβουνου. Το 1924 έκανε το πρώτο βήμα ως εφοπλιστής, αγοράζοντας ένα φορτηγό πλοίο 34 ετών. Ιδρυσε τη Hellenic Lines το 1934, αλλά κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο επτά από τα οκτώ πλοία του βυθίστηκαν. Το 1945 έφυγε από την Ελλάδα και πήγε στη Νέα Υόρκη με την οικογένειά του, όπου η Hellenic αγόρασε πέντε πλοία Liberty και έως το 1951 κατόρθωσε να αποκτήσει άλλα πέντε αλλά και τρία δεξαμενόπλοια.
Αναπτύχθηκε περαιτέρω τη δεκαετία του ’60, με την απόκτηση μεταχειρισμένων πλοίων και νεότευκτων από τη Γερμανία και την Ιαπωνία και από το 1962 έγινε παραχωρησιούχος μίας αποβάθρας και αποθηκών στο λιμάνι της Νέας Υόρκης, ενώ ίδρυσε θυγατρικές ναυτιλιακές στο Αμβούργο, στην Κωνσταντινούπολη και στη Νέα Ορλεάνη. Στα 76 του, απτόητος, ξεκίνησε ένα μεγάλο έργο, να ανανεώσει τον στόλο του, ενώ στήριξε και την ελληνική ναυπηγική βιομηχανία με έξι παραγγελίες για
πλοία τύπου SD-14 στα Ελληνικά Ναυπηγεία. Η διαδρομή του έφτασε στο τέλος της στις 20 Σεπτεμβρίου του 1979, όταν ο Καλλιμανόπουλος απεβίωσε στο γραφείο του, οπότε ο όμιλος πέρασε στον γιο του Γρηγόρη, ο οποίος είχε ήδη και δική του ναυτιλιακή.
Ο Καλλιμανόπουλος εμφανίζεται να είναι ο πλοιοκτήτης και τριών τάνκερ. Η ναυτιλιακή ονομάζεται «Marine Management Services» και ανήκει στα συμφέροντα του ομίλου του, στον οποίο συμμετέχει και ο γιος του Περικλής. Τα τρία δεξαμενόπλοια του Καλλιμανόπουλου είναι (τα «United Kalavrvta», «United Emblem», και «United Leadership») 
Ναυαρχίδα το δεξαμενόπλοιο-πετρελαιοφόρο,150.000 κόρων «United Kalavrvta», όνομα που δόθηκε προς τιμήν της ιδιαίτερης πατρίδας του και έτσι τα Καλάβρυτα θα ταξιδεύουν στις θάλασσες της οικουμένης.
Το Καλλιμανοπούλειο
Το Γηροκομείο Καλαβρύτων και η Μονάδα Κατακοίτων αποτελούν ίδρυμα, που φέρει το όνομα του τιμωμένου κ. Καλλιμανόπουλου, με τον τίτλο ΚΑΛΛΙΜΑΝΟΠΟΥΛΕΙΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΔΙΑΚΟΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ, που ιδρύθηκε, από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο, προς τιμήν του, ήδη, από το έτος 1981.
Το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο άρχισε να κτίζεται ως Γηροκομείο το έτος 1970 με πρωτοβουλία του Σωματείου «Οι Φίλοι του Γηροκομείου» και με έμπνευση του τότε προέδρου του, Απoστόλου Τσεκούρα.
Στις αρχές του 1979 περιήλθε από δωρεά στην κυριότητα της Ιεράς Μητροπόλεως και ενώ ακόμα οι οικοδομικές εργασίες βρίσκονταν στα σπάργανα. Με πρωτοβουλία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ άλλαξαν ριζικά τα αρχιτεκτονικά σχέδια και διευρύνθηκε ο σκοπός του Ιδρύματος. Προστέθηκε και το Διακονικό Κέντρο για την εξυπηρέτηση ιεραποστολικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων της Μητροπόλεως και φορέων της επαρχίας Καλαβρύτων κι όχι μόνο.
Ο μεγάλος ευεργέτης της περιοχής κ. Δημήτριος Τούζιος, χρηματοδοτεί τις πρώτες εργασίες. Προσφέρει τά μηχανήματα για τις χωματουργικές εργασίες, χρήμα για το μπετόν-αρμέ και όλα τά μάρμαρα των δαπέδων και λουτρών άριστης ποιότητας.
Το ζεύγος των αρχιτεκτόνων κ. Δημητρίου και κ. Ασπασίας Αλεξάκη, σχεδιάζουν δωρεάν το κτίριο.
Η υπηρεσία της Γερμανικής Εκκλησίας Diakonisches Werk Schober, χρηματοδοτεί το δεύτερο στάδιο του έργου. Ακολουθεί ή δωρεά της κας Barbara Lambercht. Παρ' όλα αυτά το έργο παραμένει ημιτελές.
Η εμφάνιση όμως του κ Γρηγορίου Καλλιμανόπουλου φέρνει την οριστική λύση. Χρηματοδότηση του έργου άνευ ορίων μέχρι την αποπεράτωσή
του. Δωρεά από μέρους του ύψους 85.000.000 δραχμών με την αξία του νομίσματός μας του έτους 1983. Κατά το έτος επιχορηγεί το Ίδρυμα με το ποσό των 5.000.000 δρχμ. για τά λειτουργικά του έξοδα. Προς τιμή και μνήμη του πατρός του αειμνήστου Περικλέους Καλλιμανόπουλου ονομάζεται «Καλλιμανοπούλειον».
Έτσι φθάσαμε στο 1985. Οι πρώτοι τρόφιμοι καταφθάνουν και χαίρουν της εκκλησιαστικής θαλπωρής και αγάπης από το τότε προσωπικό του Ιδρύματος.
8 Οκτωβρίου 1989. Η ημέρα των επίσημων εγκαινίων του Ιδρύματος. Η δικαίωση κόπου και μόχθου του Σεβασμιωτάτου. Η ικανοποίηση της χρηστής διαχείρισης των οικονομικών πόρων. Η πραγματοποίηση του οράματος ζωής. Η προσφορά προς τά τιμημένα γερατειά της ζωής. Το συνεδριακό κέντρο. Η Αβραμιαία φιλοξενία. Το Στολίδι της πόλης και της περιοχής των Καλαβρύτων. Η τιμή όλων, προς το πρόσωπο του Εργάτη, των ευεργετούμενων, και των ευεργετών.
Το έτος 2002 ,ο κ. Καλλιμανόπουλος προέβη σε νέα μεγάλη δωρεά ύψους άνω των 25.000.000 δρχμ. , με το οποίο έγινε ριζική ανακαίνιση του 2ου ορόφου του ΚΕΔΙΚ και του κτιρίου της «Μονάδας Φροντίδας Ηλικιωμένων και μη Αυτοεξυπηρετουμένων» ατόμων. Έτσι τον Αύγουστο του 2002 και μετά από πληθώρα αιτήσεων πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της Νέας Μονάδας του Καλλιμανοπουλείου στον 1ο όροφο του μη χρησιμοποιούμενου Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων. Η δυναμικότητά της είναι 25 κλίνες και αποτελεί επέκταση των δραστηριοτήτων της υπάρχουσας Δομής στο Καλλιμανοπούλειο.
Κατόπιν, τον Αύγουστο του 2007 πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια μιας ακόμη δραστηριότητας του Ιδρύματος με τη δημιουργία επιπλέον δεκαοκτώ κλινών στο Ισόγειο του Εκκλ. Ορφανοτροφείου, κυρίως για μη αυτοεξυπηρετούμενους συνανθρώπους μας. Από την ημέρα ενάρξεως των δραστηριοτήτων του έως και σήμερα, έχουν φιλοξενηθεί περισσότεροι από 350 περιθαλπόμενοι, γυναίκες και άνδρες από τα Καλάβρυτα και την ευρύτερη επαρχία.
Το Καλλιμανοπούλειο, τόσο με το Ίδρυμα Χρονίων Παθήσεων όσο και με το Διακονικό Κέντρο, προσφέρει πολύτιμες υπηρεσίες στην ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων. Με ιδέες και κατευθύνσεις που λαμβάνονται και εκπορεύονται από το ευέλικτο και δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο και το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη μας, η δραστηριότητα του Καλλιμανοπουλείου στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας έχει λάβει πρωταρχικό ρόλο στην συνεχώς παρακμάζουσα ηλικιακά επαρχία μας.
Επιμέλεια: Νίκος Κυριαζής
δημοσιογράφος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.