Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Ιούλιος 1943 - Το ιστορικό των βομβαρδισμών σε Μάνεσι-Τρεχλό-Λαπάτα

Ομάδα Ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος Καλαβρύτων Δημ. Κατσίνης, Γεώργιος Πάσχος, Φ.Ζησιμόπουλος, Κ.Γλαράκης, Αν. Πλάτων, Ιωάννης Οικ...

Ομάδα Ανταρτών του Ανεξαρτήτου Τάγματος Καλαβρύτων
Δημ. Κατσίνης, Γεώργιος Πάσχος, Φ.Ζησιμόπουλος, Κ.Γλαράκης, Αν. Πλάτων, Ιωάννης Οικονόμου, Παν.Τσαβαλάς, Παν Σωτηρόπουλος, Κ. Γκίκας, Αν Παπανδρέου, Χρ.Φερλελής, Γ. Παπαβασιλόπουλος, Μέλιος Νίκος, Σπ. Σαμαρτζόπουλος, Ιωάννης Κατσικόπουλος, Λέων.Ροδόπουλος, Γ.Θανόπουλος, Κ.Νικολάου, Παν.Πόλκας, Κωνστ.Κουτσουρής και Παν. Παπαδημητρόπουλος
Κατά το μήνα Ιούνιο-Ιούλιο 1943 έχουν προηγηθεί σημαντικά επεισόδια κατά της ιταλικής κατοχής όπως: η μάχη στο Πυργάκι (14.4.1943), η σύγκρουση στο κακό χωριό (Δάφνες 11.5.1943), η μάχη στην Αγία Λαύρα (13.6.1943), η μάχη στην Κέρτεζη (25.6.1943), το χτύπημα της χωροφυλακής στα Μαζέικα (τέλη Μαΐου 1943), η μάχη των Φιλίων (20.6.1943), η σύγκρουση στον Ξηρόκαμπο Καλαβρύτων - Λουσών (τέλη Ιουνίου 1943), η μάχη της Γουρζούμιστρας Λεοντίου (16-17.7.1943) η μάχη στη Χαλανδρίτσα (26.7.1943) και η μάχη στην Ερυμάνθεια (26.7.1943).
Έχουν προηγηθεί η ρίψη των Άγγλων Συνδέσμων στην Ρακίτα και Μ. Μποντιά (Άντριους, Στήβενς, Κάμπελ κ.λπ.) καθώς και η ρίψη της Ελληνικής αποστολής με επικεφαλής τον σμηναγό Στέφανο Χαριάτη στο δάσος της Κάνισκας (Μάιος-Ιούνιος 1943). Έτσι η επαρχία Καλαβρύτων αποτελεί πλέον ένα πεδίο αντίστασης κάτω από την κατεύθυνση του διασυμμαχικού Στρατηγείου Μ. Ανατολής (Κάιρο).
Έχουν ακολουθήσει οι συσκέψεις στην Κούτελη και Νάσια Καλαβρύτων με όλα τα επακολουθήσαντα. Οι πληροφορίες που φθάνουν στο τμήμα Αναγνωρίσεων Ια και Ιc- της 117 Μεραρχίας κυνηγών της Βερμαχτ που εδρεύει στην Μεσσηνία είναι πολλές και ανησυχητικές. Οι πληροφορίες αυτές που συλλέγονται με μεγάλη επιμέλεια και ακρίβεια από τους ανθρώπους των Γερμανών ταξινομούνται και διαβιβάζονται στα ανώτερα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βελιγράδι) και Ανώτατα (Βερολίνο) κλιμάκια της Βερμαχτ (OKW ). Με βάση αυτές τις πληροφορίες και άλλα γεγονότα χαρακτηρίζεται η επαρχία Καλαβρύτων και μέρος της επαρχίας Αιγιαλείας σαν ένα επικίνδυνο κομμουνιστικό επαναστατικό κέντρο το οποίο θα πρέπει πάση θυσία να ισοπεδωθεί. (Χάρτες Βερμαχτ Ιουλίου - Αυγούστου 1943 και ειδική έκθεση πληροφοριών ΒΑ. ΜΑ. RH. 24-68 LXVIII Azmy Group Ε και 117 Jager Di VI…). Έτσι προγραμματίστηκαν και εκτελέστηκαν οι κατωτέρω βομβαρδισμοί χώρων και περιχώρων κατά τον Ιούλιο του 1943, στην επαρχία Καλαβρύτων.
Εμπρησμός της κοινότητας Φιλίων Καλαβρύτων καταστράφηκαν τα 235 από τα 250 σπίτια του χωριού (διαβάστε περισσότερα εδώ).
Εμπρησμός στις κοινότητες Άνω και Κάτω Λουσών Καλαβρύτων, κατεστράφησαν 19 σπίτια από τα 250 των δύο χωριών.
Εμπρησμός στο Βραχνί Καλαβρύτων κατεστράφησαν τα 170 από τα 180 σπίτια του συνοικισμού.
Εμπρησμός στην Παρασκευή Αιγίου κατεστράφησαν 12 σπίτια από τα 60 του χωριού κατεστράφησαν τα 70 σπίτια του χωριού.
Βομβαρδισμός της κοινότητας Μανεσίου με ταυτόχρονο πολυβολισμό και ρίψη χειροβομβίδων κατά του άμαχου πληθυσμού. Υπήρξαν δύο νεκροί, έξι τραυματίες και κατεστράφησαν 10 σπίτια από τα 80 του χωριού. 
Βομβαρδισμός της Τρεχλίστρας, με ταυτόχρονο πολυβολισμό του άμαχου πληθυσμού. Από τον βομβαρδισμό υπήρξαν πέντε νεκροί και πολλοί τραυματίες. Κατεστράφησαν ολοσχερώς έντεκα σπίτια από τα 35 του χωριού.
Βομβαρδισμός Λαπάτας, με παράλληλο πολυβολισμό του άμαχου πληθυσμού. Από το βομβαρδισμό υπήρξαν επτά νεκροί και κατεστράφησαν δέκα σπίτια από τα 30 του χωριού (στοιχεία από το από 30.7.1943 απογραφικό δελτίο του τότε Νομάρχη Αχαΐας Πολυζώη Οικονομίδη προς το Υπουργείο Εσωτερικών.
Ειδικότερα για το βομβαρδισμό των χωριών Ερυμάνθειας, Χαλανδρίτσας, Μανεσίου, Τρεχλίστρας και Λαπάτας σχετικό είναι το αριθ. 599/2.9.1943 εμπιστευτικό έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών προς το Υπουργείο Εθνικής Πρόνοιας (Δ/νση Δημοσίας Αντιλήψεως) το οποίο έχει ως εξής:
«…ως προκύπτει εξ υποβληθείσης τω Υπουργείω αναφοράς του Νομάρχου Αχαΐας, επήλθεν ολοκληρωτική σχεδόν καταστροφή των χωριών: Ερυμάνθειας, Χαλανδρίτσας, Μάνεσι, Τρεχλίστρα, και Λαπάτα, συνεπεία επεισοδίων άτινα έλαβαν χώρα εις την περιφέρεια του Νομού. Εκ των οικιών των ανωτέρω κατέρρευσαν διακόσια εξήκοντα πέντε περίπου, γεγονός εξ ου καθίσταται αμέσως επιβαλλόμενη η ανάγκη της παροχής κρατικής αρωγής εις τους ανέστιους και στερούμενους παντός περιουσιακού στοιχείου κατοίκους. Έχομε συνεπώς την τιμή να παρακαλέσομε όπως ευαρεστηθήτε να αποφασίσετε, εν τη υμετέρα αρμοδιότητα, την χορήγηση αναλόγου πιστώσεως προϋπολογιζόμενης εις δρχ. τριακόσια εκατομμύρια (300.000.000) εκδιδομένου άμα του οικείου χρηματικού εντάλματος επ' ονόματι του Νομάρχου Αχαΐας κ. Πολυζώη Οικονομίδη εις ον να παράσχητε την ημετέρα. Συναφείς οδηγίες -εντολή Υπουργού- Ο Γ. Γ. Γεωργιάδης». (πληθέστερα στοιχείων και από τα Γερμανικά Αρχεία υπάρχουν στο Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου)
Σημειώνουμε ότι καθολικός βομβαρδισμός της πόλεως των Καλαβρύτων διετάχθη από την Βερμαχτ στις 22.10.1943, μετά τον Ρωγών-Κερπινής (16-17. 10.1943) και όταν ζούσαν οι αιχμάλωτοι. Η ειδική εντολή 799/22.10.1943 για το βομβαρδισμό των Καλαβρύτων και την ισοπέδωσή τους δεν πραγματοποιήθηκε για τεχνικούς λόγους (στοιχεία στο ιστορικό αρχείο Κανελλόπουλου). Μια βόμβα από τον βομβαρδισμό της Τρεχλίστρας και με την υπόδειξη του υφυπουργού κ. Ανδρέα Φούρα έχει μεταφερθεί και εκτίθεται στο Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.

Θύματα Βομβαρδισμού 
Κολοβού Παρασκευή του Γεωρ.2 ετών
Τζόβολος Νικόλαος του Δημ.4 ετών
Νικολακοπούλου Αλεξάνδρα του Γεωρ.5 ετών
Νικολακοπούλου Ευαγγελία του Γεωρ.6 ετών
Νικολακόπουλος Μιχαήλ του Γεωρ.8 ετών
Νικολακοπούλου Δήμητρα του Ιωαν.14 ετών
Νικολακοπούλου Παναγιώτα του Νικ.15 ετών
Νικολακοπούλου Δήμητρα του Νικ.20 ετών
Κολοβού Γιαννούλα του Γεωρ.31 ετών
Κορφοξηλιώτη Ελένη32 ετών
Βελή Αντιόπη του Δημ.43 ετών
Νικολακοπούλου Χριστούλα του Νικ.50 ετών
Νικολακοπούλου Θεοδώρα του Γεωρ.53 ετών
Μαντά Πολυξένη του Γεωρ.70 ετών


περισσότερα στις δημοσιεύσεις μας για το Καλαβρυτινό Ολοκαυτωμα από το Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου ΕΔΩ

Ο Σμήναρχος Μίχος με ομάδα του Ανεξαρτήτου Τάγματος ΕΛΑΣ Καλαβρύτων στους Λαπαναγούς Καλαβρύτων (ιδιαιτέρα πατρίδα του Μίχου)
Ο Διοικητής της 117 Jager Division Υποστράτηγος Von Le Souiz στην περιοχή των Καλαβρύτων



τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
 copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με άδεια δημοσίευσης στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.