HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Λαογραφικό από τα Καστριά Καλαβρύτων

γράφει ο  Γεώργιος Β. Γκλαβάς αφιερωμένο στη μνήμη του αγαπημένου μου θείου Παναγιώτη Παντούλια! Με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφί...

γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς
αφιερωμένο στη μνήμη του αγαπημένου μου θείου Παναγιώτη Παντούλια!
Με αφορμή τη δημοσίευση φωτογραφίας, με το αναπαλαιωμένο πρώην Δημοτικό Σχολείο Καστριών, παραθέτω φωτογραφία με την πρότερη κατάσταση του ίδιου σχολείου, αναφέροντας το ακόλουθο ωραίο περιστατικό:

Όταν είχε διοριστεί και ήρθε στο χωριό μας, ο εικονιζόμενος καλός και συμπαθέστατος δάσκαλος Αργύρης Ασημακόπουλος, Γορτύνιος (από το Λευκοχώρι), στην περίοδο 1961 -63, λέγεται ότι: Στην πρώτη του παρουσία στη σχολική αίθουσα του, αφού απεύθυνε χαιρετισμό στους μαθητές, κάνοντας τις καθιερωμένες τυπικές παραινέσεις προς αυτούς, για να είναι επιμελείς, να προσέχουν την καθαριότητά τους, να σέβονται τους γονείς, τον δάσκαλο και τους μεγαλύτερους τους κ.ά., τους είπε να πούνε στις μανάδες τους, να πάνε την επομένη στο σχολείο, προκειμένου να συζητήσουν κοινό θέμα της διαπαιδαγώγησης. Ο τότε μικρός μαθητής Αθανάσιος Παν. Παντούλιας, ξάδελφός μου, επιστρέφοντας στο σπίτι του, το μεσημέρι και βρίσκοντας τον αείμνηστο πατέρα του και μπάρμπα μου στην αυλή, που ξεφόρτωνε το μουλάρι, του είπε: Πατέρα ο δάσκαλος είπε ότι, θέλει τη μάνα! – Τι είπες;;; ( ρώτησε απορημένος ο μπάρμπας μου) - Ο Θανάσης, νομίζοντας ότι ο πατέρας του δεν άκουσε καλά, επανέλαβε δυνατά: - Ειείπα ο δάσκαλος θέλει τη μαάναααα!!! – Πως ακριβώς σας είπε παιδάκι μου ο δάσκαλος, μπορείς να μου πεις;;;, ρώτησε ο μπάρμπας μου! – Ε, μας είπε ρε πατέρα, να κάνουμε τούτο κι εκείνο και να πούμε στις μανάδες μας, να πάνε στο σχολείο, αύριο το πρωΐ, για να τους μιλήσει για μας… - Α, ώστε έτσι σας είπε (απαντά ο μπάρμπας)! – Ναι, το κατάλαβες τώρα;;; (απαντά ο Θανάσης)!! Τότε ο μπάρμπας μου, αφού πήρε μια βαθιά ανάσα, με τη διευκρίνιση του Θανάση, βγήκε στο μπαλκόνι του σπιτιού και με το πηγαίο χιούμορ που διέθετε, φώναξε δυνατά στο δάσκαλο, ο οποίος έκανε βόλτες στο προαύλιο του σχολείου, που ήταν απέναντι από το σπίτι του: Ωώ, ρε δαάσκαλεεε! - Εεέ κύρ. Παναγιώτη… (απάντησε ο δάσκαλος). – Δε μου λες σε παρακαλώ, τις γυναίκες τις θέλεις όλες μαζί ή μια – μια;;;...γιατί αν τις θέλεις μια – μια, ν’ αρχίσεις για καλύτερα, από την άλλη γειτονιά και τούτη τη δική μου, να την αφήσεις τελευταία, γιατί έχει κάνει έξι παιδιά και δεν αντέχει, για πολλά- πολλά!!!!! - Εντάξει απάντησε με το επίσης πλούσιο χιούμορ του ο γορτύνιος δάσκαλος!! Δεν έμαθα τελικά, αν οι μανάδες πήγαν, στο σχολείο, όλες μαζί ή μια – μια!!!


Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Καστριά Καλαβρύτων

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.