HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Πάτρα τίμησε τον μεγάλο Καλαβρυτινό μουσικοδιδάσκαλο Σπύρο Γεωργακόπουλο

Σε μία ξεχωριστή συναυλία την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 και στα πλάισια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Πρωτοκλήτεια 2012 που διορ...



Σε μία ξεχωριστή συναυλία την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου 2012 και στα πλάισια των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Πρωτοκλήτεια 2012 που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Πατρών τιμήθηκε ο διακεκριμένος Καλαβρυτινός (από το Παγκράτι)  πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοδάσκαλος Σπύρος Γεωργακόπουλος

Πρόκειται για τη συναυλία του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών και Περιχώρων «Ιωάννης ο Δαμασκηνός», που πραγματοποιήθηκε, στο νέο Ιερό Ναό του Αγίου Ανδρέου Πατρών.

Η φετινή εκδήλωση του ιστορικού Συλλόγου των Ιεροψαλτών της Πάτρας θα έχει διττό χαρακτήρα, καθώς από τη μία τα μέλη του χορού του συλλόγου θα αποδώσουν βυζαντινούς ύμνους, από την ακολουθία του Πολιούχου και Προστάτου της Αποστολικής Εκκλησίας των Πατρών Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου ενώ από την άλλη θα τιμηθεί το πρόσωπο του διαπρεπούς πρωτοψάλτου και διδασκάλου της ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, Σπυρίδωνος Γεωργακόπουλου. Ο δάσκαλος όπως τον αποκαλούν στη Πάτρα επί πολλές δεκαετίες υπηρέτης της βυζαντινής μουσικής και άρχων πρωτοψάλτης στον Άγιο Νικόλαο Πατρών, μεγάλωσε γενιές και γενιές παιδιών με αγάπη μεταλαμπαδεύοντας τις μοναδικές μουσικές γνώσεις του.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια των Πρωτοκλητείων 2012 καί είχε μεγάλη συμμετοχή κόσμου.
Ο χορός παρουσίασε Εκκλησιαστικούς Ύμνους αφιερωμένους στόν Κύριό μας, τήν Παναγία μας και τόν Άγιο Ἀνδρέα.
Κεντρικός ομιλητής ηταν ὁ Πρόεδρος τού Συλλόγου κ. Δημήτριος Σακαλής, Λαμπαδάριος τού Ιερού Ναου Ἁγίου Διονυσίου Πατρών.
Ο σύλλογος τίμησε μέ αναμνηστική πλακέτα τον ἐπί εβδομήντα χρόνια Ιεροψάλτης και Πρωτοψάλτη των Πατρών κ. Σπυρίδωνα Γεωργακόπουλο, διακεκριμένο δάσκαλο τῆς Βυζαντινής Μουσικής. Την πλακέτα παρέδωσε ὁ Πρόεδρος τοῦ Συλλόγου κ. Σακαλής, ο οποίος μίλησε με θερμά λόγια για τον τιμηθέντα.
Ο κ. Γεωργακόπουλος παρέλαβε με συγκίνηση την πλακέτα.Ευχαρίστησε ἀπό καρδίας και έψαξε το «πάντα χορηγεῖ τό Πνεῦμα τό Ἅγιον...».
Την ἐκδήλωση έκλεισε ὁ Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Πατρών κ.κ. Χρυσόστομος, ὁ οποίος εὐχαρίστησε τούς Ιεροψάλτες για την συμμετοχή τους στά «Πρωτοκλήτεια» και για την προσφορά τους στην Αγία μας Ἐκκλησία. Ἐν συνεχείᾳ ἀνεφέρθη στον τιμηθέντα κ. Σπυρίδωνα Γεωργακόπουλο, τον οποίο χαρακτήρισε ἀληθινό δάσκαλο τῆς Ψαλτικής τέχνης, της ευσεβείας και της ανθρωπιάς. Στο κ. Γεωργακόπουλο ὁ Σεβασμιώτατος προσέφερε Ευεργετήριο Γράμμα για την πολυετή προσφορά του στην Εκκλησία και την κοινωνία των Πατρών.


Ο Σπυρίδων Γεωργακόπουλος (1923), διετέλεσε Πρωτοψάλτης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Πατρών (1970-2011) και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής με 400 και πλέον μαθητές, με πλουσιότατο συγγραφικό έργο όλων των μαθημάτων της Βυζαντινής Μουσικής.
Γεννήθηκε στο Παγκράτι Καλαβρύτων και έχει αποτελέσει στη διάρκεια του βίου του ένας διακεκριμένος πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοδάσκαλος και συνδικαλιστής. Σπούδασε στα Λεχαινά με τον εφημέριο Αθηνόδωρο Παπανδρέου και στο "Παλαιό" Εθνικό Ωδείο Πατρών (αποφοιτώντας με άριστα).
Ως πρωτοψάλτης έχει υπηρετήσει με ζήλο πολλούς ναούς διαφόρων πόλεων καθοδηγώντας εκατοντάδες μαθητών (όπως, τον Βασίλειο Ακρίδα, τον Δημήτριο Γαλάνη, τον Αριστείδη Μπουχάγιερ, τον Νικόλαο Κυδωνιάτη κ.ά.).
Ως χοράρχης διεύθυνε το Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών (Σωματείου του οποίου επίσης προέδρευε). Ως καθηγητής της βυζαντινής μουσικής δίδαξε στο «Πολύμνιο» Ωδείο Πατρών.
Ως συνδικαλιστής, διετέλεσε μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος της ΟΜΣΙΕ και αγωνίστηκε με παρρησία για τη λύση των εκκλησιαστικών προβλημάτων.
Θεωρείται ένας δάσκαλος, ταπεινός και ιεροπρεπής, που έχει γράψει και μελοποιήσει ακολουθίες με ποίηση και μουσική.


Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.