HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι "πεθαίνουν" επαγγελματικά και σβήνουν οικονομικά

Γράφει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι ίδιοι οι άνθρωποί της μιλούν ανοι...



Γράφει ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Μιχαηλίδης

Η ελληνική κτηνοτροφία βρίσκεται σε κρίσιμο σταυροδρόμι και οι ίδιοι οι άνθρωποί της μιλούν ανοιχτά για «επαγγελματικό θάνατο». Στην τακτική διαδικτυακή συνεδρίαση του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Περιφέρειας Αττικής – Άγιος Γεώργιος, που πραγματοποιήθηκε την 1η Οκτωβρίου και μεταδόθηκε ζωντανά στα κοινωνικά δίκτυα, αποτυπώθηκε με τον πιο γλαφυρό τρόπο η απόγνωση που βιώνουν οι κτηνοτρόφοι της χώρας.
Κεντρικό ζήτημα αποτέλεσε η πρόσφατη δημοσίευση του ΦΕΚ Β 5121/26-9-2025, με το οποίο θεσπίζονται πρόστιμα έως και 12.000 ευρώ για διοικητικές παραβάσεις. Σε μια περίοδο που οι μονάδες πλήττονται από πανώλη, ευλογιά και καταρροϊκό πυρετό, η Πολιτεία αντί να προσφέρει ουσιαστική βοήθεια προχωρά σε επιβολή αυστηρών κυρώσεων. Οι κτηνοτρόφοι κατήγγειλαν ότι ενώ δεν μπορούν να προχωρήσουν σε βασικά εργαλεία ανάπτυξης –όπως σχέδια βοσκοϊκανότητας, αγροτικά σχολεία μαθητείας ή επιμελητήρια αγροτικής επιχειρηματικότητας– το μόνο που εφαρμόζεται με συνέπεια είναι η τιμωρία. «Τίποτε άλλο, μόνο πρόστιμα», όπως σχολιάστηκε δηκτικά.
Το ίδιο απογοητευτική ήταν και η ενημέρωση της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής για την ευλογιά, στις 30 Σεπτεμβρίου, όπου οι προτάσεις χαρακτηρίστηκαν δυσνόητες και πρακτικά ανεφάρμοστες. Οι υποσχέσεις για δωρεάν απολυμαντικά παραμένουν ανεκπλήρωτες εδώ και 14 μήνες, ενώ ο Σύλλογος ζητά επίμονα την καθιέρωση του θεσμού του «Κτηνιάτρου εκτροφής» ώστε να υπάρχει υπεύθυνη, άμεση και ουσιαστική υποστήριξη των εκμεταλλεύσεων.
Την ερχόμενη εβδομάδα, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης διοργανώνει διαδικτυακό σεμινάριο για τη βιοασφάλεια. Αν και τέτοιες επιστημονικές πρωτοβουλίες είναι απαραίτητες, οι κτηνοτρόφοι τονίζουν ότι πολλές αποφάσεις, όσο σωστές κι αν είναι θεωρητικά, καταλήγουν ανεφάρμοστες ή ακόμη και καταστροφικές, όταν δεν λαμβάνουν υπόψη την ελληνική πραγματικότητα. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του νόμου 4056/2012 για τις κτηνοτροφικές άδειες: δεκατρία χρόνια μετά, το 80% των εγκαταστάσεων εξακολουθεί να μην έχει άδεια, με την προθεσμία συμμόρφωσης να λήγει στο τέλος του 2025. Χωρίς αλλαγές, χιλιάδες κτηνοτρόφοι κινδυνεύουν να μείνουν εκτός προγραμμάτων και ευκαιριών εκσυγχρονισμού.
Μέσα σε αυτό το ασφυκτικό περιβάλλον, ο Σύλλογος Κτηνοτρόφων Αττικής προγραμματίζει δύο ακόμη δράσεις με κοινωνικό και συμβολικό χαρακτήρα. Στις 15 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακή εκδήλωση για τον «αθέατο ρόλο της αγρότισσας», ενώ την επόμενη μέρα, στην Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, μέλος του Συλλόγου θα μιλήσει στο Σύνταγμα για την αξία των τοπικών αλυσίδων παραγωγής και κατανάλωσης, υπογραμμίζοντας ότι χωρίς τους παραγωγούς «δεν υπάρχει τροφή».
Η κραυγή αγωνίας των κτηνοτρόφων είναι εκκωφαντική. Η απουσία έγκαιρων αποζημιώσεων, η αδυναμία εισαγωγής ζωοτροφών, η οικονομική ασφυξία και οι συνεχείς διοικητικοί φραγμοί τους έχουν οδηγήσει στο χείλος της επαγγελματικής κατάρρευσης. «Οι Έλληνες κτηνοτρόφοι πεθαίνουν επαγγελματικά και σβήνουν οικονομικά», ειπώθηκε χαρακτηριστικά στη συνεδρίαση. Το ερώτημα πλέον είναι αν θα προλάβει η Πολιτεία να αντιδράσει πριν χαθεί οριστικά ένας ολόκληρος παραγωγικός κλάδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.