HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλάβρυτα: Παρέμβαση στη Βουλή για τις πληρωμές κτηνοτρόφων

Να εξοφληθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι των Δήμων Ερυμάνθου και Καλαβρύτων στην Αχαΐα από την επιχείρηση «Μενεγάτος» ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση πο...



Να εξοφληθούν άμεσα οι κτηνοτρόφοι των Δήμων Ερυμάνθου και Καλαβρύτων στην Αχαΐα από την επιχείρηση «Μενεγάτος» ζητάει το ΚΚΕ, με Ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του Κόμματος, Νίκος Καραθανασόπουλος, Διαμάντω Μανωλάκου και Νίκος Παπαναστάσης, με Ερώτησή τους προς τους τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Οικονομικών και Εργασίας.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν:
Εκατοντάδες κτηνοτρόφοι των Δήμων Ερυμάνθου και Καλαβρύτων της Αχαΐας, έχουν μείνει απλήρωτοι για τις παραδόσεις αιγοπρόβειου γάλακτος, από την επιχείρηση εμπορίας και τυποποίησης «Μενεγάτος». Σύμφωνα με τον Αγροτικό Σύλλογο Ερυμάνθου και την Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αχαΐας η εταιρεία φαίνεται ότι έχει δημιουργήσει «φέσια» σε κτηνοτρόφους από την ορεινή Κορινθία, ως τα Καλάβρυτα, τον Ερύμανθο και την Πηνεία της Ηλείας.
Σε μεγάλο αριθμό κτηνοτρόφων οφείλονται ποσά για παραδόσεις γάλακτος της περιόδου 2023-24 για ποσοστά από 80% έως 100%, ενώ σε ορισμένους οφείλονται επιστροφές ΦΠΑ ακόμη και από την περίοδο 2021-22. Τα χρέη υπολογίζονται συνολικά για όλους κοντά στα 1,5 έως 2 εκατ. ευρώ, αφού πολλοί είναι αυτοί που δεν έχουν λάβει ούτε ευρώ, παρά και τις κατά καιρούς υποσχέσεις της επιχείρησης.
Υπολογίζεται ότι μόνο για ορισμένα χωριά των Καλαβρύτων, τα χρέη μπορεί να ξεπερνούν για κτηνοτρόφους ακόμη και τα 600χιλ. ευρώ, με πολλούς να έχουν σταματήσει να παραδίδουν γάλα στην εταιρεία, μένοντας όμως σε απελπιστική κατάσταση, λόγω του μεγάλου κόστους παραγωγής, των υποχρεώσεων που έχουν όχι μόνο για τη συντήρηση των κοπαδιών τους αλλά και της ίδιας της διαβίωσής τους, όπως και των οικογενειών τους.
Ουσιαστικά απειλούνται με εξόντωση, αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουν καμία απάντηση για το τι θα γίνει με τα χρήματα που τους οφείλονται.
Την ίδια ώρα, η εταιρεία, με τις πλάτες ουσιαστικά τόσο της σημερινής κυβέρνησης της ΝΔ όσο και των προηγούμενων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ κ.α.) που εφαρμόζουν την ΚΑΠ της ΕΕ, τα μέτρα «απελευθέρωσης» της αγοράς για να εκτοξεύονται τα κέρδη μεγαλεμπόρων, μεταποιητών, βιομηχάνων στο «σβέρκο» των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων διαχρονικά, φαίνεται να εμπορεύεται γάλα αγοράζοντας το από άλλα τυροκομεία, με τα χρήματα που οφείλει ουσιαστικά στους κτηνοτρόφους της ευρύτερης περιοχής! Η ίδια φέρεται επιπλέον να δραστηριοποιείται μέσω «συνεργασιών» με άλλες εταιρείες εμπορίας και τυποποίησης γάλακτος, που στις πλάτες των κτηνοτρόφων και με το βιος τους, μεγεθύνονται, αυξάνουν τα κέρδη τους.
Φυσικά όταν οι κτηνοτρόφοι προχώρησαν σε κινητοποίηση έξω από την επιχείρηση στις 29/1/2025 εμφανίστηκε μία κλούβα των ΜΑΤ για να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της.
ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός, τι μέτρα θα πάρει ώστε:
– Να εξοφληθούν άμεσα τα χρωστούμενα με παρέμβαση της κυβέρνησης.
– Να γίνει άμεση παύση πληρωμών -για τους κτηνοτρόφους που η εταιρεία τους οφείλει στο κράτος, στον ασφαλιστικό τους φορέα, τις τράπεζες, τη ΔΕΗ μέχρι την αποπληρωμή του χρέους
– Να πληρωθούν όλα τα δεδουλευμένα και τα δώρα στους εργαζόμενους της επιχείρησης.
Οι Βουλευτές
Καραθανασόπουλος Νίκος
Μανωλάκου Διαμάντω
Παπαναστάσης Νίκος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.