HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

"Θερμό φθινόπωρο" στις σχέσεις Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης - Παπαδόπουλος: Στο "κόκκινο" οι δήμοι λόγω ελλείψεων

"Θερμό φθινόπωρο" στις σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης αναμένεται σύμφωνα με το "πόρισμα" της πρώτης επαφής ..."Θερμό φθινόπωρο" στις σχέσεις μεταξύ Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης αναμένεται σύμφωνα με το "πόρισμα" της πρώτης επαφής της νέας ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών (Υπουργός Θεόδωρος Λιβάνιος και Υφυπουργός Βασίλης Σπανάκης) με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ που έγινε την περασμένη Τετάρτη που μας πέρασε στην Αθήνα παρουσία του Δημάρχου Πατρέων Κώστα Πελετίδη και του προέδρου της Π.Ε.Δ. Δυτική Ελλάδος και Δημάρχου Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλου.
Το Δ.Σ. έγινε σε δύο... δόσεις καθώς μετά την πολιτική ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ., παρουσία του γενικού γραμματέα Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υ.Π.ΕΝ. Μανώλη Γραφάκου, έγινε συζήτηση και απορρίμματα και ανακύκλωση, παρουσία και των διοικήσεων του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) και της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ).
Η Κυβέρνηση έδωσε το περίγραμμα από το 'μεταρρυθμιστικό' της πλάνο, παρουσιάζοντας
- τον προσεχή Νοέμβριο το νέο Κώδικα για τους ΟΤΑ,
- μέσα στον Σεπτέμβριο το νομοσχέδιο για τους ΦοΣΔΑ και τη διαχείριση στερεών αποβλήτων και
-την επόμενη εβδομάδα, το νέο σχέδιο νόμου για την ανακύκλωση.
Οι ΦοΔΣΑ

Το γνωστό 'σενάριο' συγχώνευσης του Φορέα Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΦοΔΣΑ) Αχαιας μέσω της σύστασης ενός ενιαίου φορέα σε επίπεδο Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας αλλάζει και, όπως προέκυψε, πρόθεση της Κυβέρνησης είναι πλέον ένας ΦοΔΣΑ που θα καλύπτει Δυτική Ελλάδα, Θεσσαλία και Βόρειο Αιγαίο.
Ο νέος ΦοΔΣΑ, σύμφωνα με το νομοσχέδιο που προανήγγειλε προχθες ο Μανώλης Γραφάκος, θα έχει υπό την ευθύνη του όχι ένα αλλά περισσότερα εργοστάσια διαχείρισης στερεών αποβλήτων (ΜΕΑ). Θα κληθεί, μόνο σε επίπεδο Δυτικής Ελλάδας, να διαχειριστεί το εργοστάσιο (ΜΕΑ) της Ηλείας στην Τριανταφυλλιά, το έργο της κατασκευής του νέου εργοστασίου (ΜΕΑ) στου Φλόκα για τη Αχαΐα που βρίσκεται ήδη σε φάση προκήρυξης διαγωνισμού και την κατασκευή του νέου εργοστασίου (ΜΕΑ) της Αιτ/νιας στο Μονοδένδρι Αγρινίου. Θα διαχειρίζεται βέβαια και τις ΜΕΑ και ΜΕΒ και των τριών περιφερειών. Ενδιαφέρον έχει και το θέμα της διαχείρισης της ΜΕΒ (μοναδας βιοαποβλήτων) της Αιγιάλειας τη οποία κατασκευάζει με ευθύνη του ο δήμος Αιγιαλείας με βάση το τοπικό σχέδιο Αιγιαλείας - Καλαβρύτων.
Τέλος ταφής
Παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠ.ΕΣ. και του κ. Γραφάκου, ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Λάζαρος Κυρίζογλου, υπογράμμισε προχθές ότι πρέπει να επιστραφούν στους δήμους τα χρήματα που δεσμεύονται από 1-1-2024 για το 'τέλος ταφής'.
«Απολύτως αυτονόητο να γυρίσουν τα χρήματα στην τοπική αυτοδιοίκηση και να μοχλευτούν αν παραστεί ανάγκη... θα έρθουμε με πρωτόλεια πρόταση για διάλογο με την ΚΕΔΕ, ώστε να φτάσουμε στον τρόπο επιστροφής των χρημάτων» ανακοίνωσε ο κ. Γραφάκος. Εμφανής η προσπάθειά του να πείσει τους δήμους να αποσύρουν την προσφυγή τους στο ΣτΕ καθώς η, αναδρομική, είσπραξη του τέλους για 2022-΄23 με περικοπή των ΚΑΠ, έχει "κοκκινίσει" στην κυριολεξία τα οικονομικά και των δήμων της Αχαϊας. Ο κ. Κυρίζογλου επισήμανε μάλιστα προχθές ότι οι δήμοι δεν μπορούν πλέον να ανταπεξέλθουν στις λειτουργικές τους ανάγκες και ζήτησε δύο επιπλέον δόσεις από τους ΚΑΠ έως το τέλος της χρονιάς...
Περιβαλλοντικό τέλος
Το νομοσχέδιο για την ανακύκλωση θα προχωρεί στην ενοποίηση των δύο χωριστών συστημάτων που λειτουργούν σήμερα (ΕΟΑΝ και ΕΕΑΑ), θα καθορίζει την οριοθέτηση του συστήματος εγγυοδοσίας σε επίπεδο επικράτειας, ενώ ειδική μέριμνα θα υπάρχει και για την ενίσχυση μικρών δήμων για τη συλλογή ανακυκλώσιμων και βιοαποβλήτων. Τέλος οι υπόχρεοι παραγωγοί θα αναλάβουν οι ίδιοι τη συλλογή από τους δήμους των ανακυκλώσιμων, χωρίς μεσολάβηση του ΕΟΑΝ και του ΕΕΑΑ.
Το νέο σύστημα εγγυοδοσίας θα προβλέπει το περιβαλλοντικό τέλος, από 5 με 15 λεπτά του ευρώ, στα μπουκαλάκια -πλαστικά και μεταλλικά- τα οποία ο πολίτης θα τα πηγαίνει στα μηχανήματα και θα παίρνει πίσω την εγγυοδοσία. Αυτό θα εφαρμοστεί πιθανά από τους δήμους στο τέλος του 2025 και μετά. Στην πλήρη του ανάπτυξη το σύστημα θα έχει 15 χιλιαδες τέτοια σημεία σε όλη τη χώρα.

Στο "κόκκινο" οι δήμοι λόγω ελλείψεων
Στην παρέμβασή του ο Θανάσης Παπαδόπουλος, εκ μέρους Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος, χαρακτήρισε απράδεκτη την κατάσταση με τα οικονομικά των δήμων και τις ελλείψεις προσωπικού και ζήτησε ειδικό πρόγραμμα για την δημοτική οδοποιία αλλά και μεταφορά της ευθύνης για τα αδέσποτα, από τους ΟΤΑ, σε φιλοζωικούς και κτηνιατρικές ενώσεις.
"Πάρτε τα αδέσποτα από τους δήμους, κάθε μέρα ο αριθμός τους αυξάνεται, δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε... Η Περιφέρεια Δυτικής αντιμετωπίζει πλέον πολύ σοβαρό πρόβλημα, δεν υπάρχει εξειδικευμένο προσωπικό για να κάνει τη διαχείρισή τους ούτε μπορούμε να κάνουμε προσλήψεις" σχολιάζει ο δήμαρχος Καλαβρύτων.
Ειδικότερα για τις προσλήψεις, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε ότι , εκτός από το γεγονός ότο το ΑΣΕΠ καθυστερεί τους διορισμούς "όταν έρχονται στο δήμο για δουλειά, σπεύδουν να κάνουν μετάταξη σε άλλη υπηρεσία κοντά στον τόπο καταγωγής τους". "Υπάρχουν δήμοι στα ορεινά που, σε όλους τους τομείς, έχουν χρόνια να δουν χρόνια κανονική πρόσληψη!" συμπλήρωσε, καταλήγοντας ότι "στο κενό έχουν πέσει και οι υποσχέσεις για μετατάξεις επιστημόνων, τεχνιτών και τεχνικών στους δήμους της Περιφέρειας.

Κριτική για εξυπηρέτηση συμφερόντων...
Ο Δήμαρχος Πατρέων κατέθεσε σχετικό υπόμνημα προς την ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ. ενώ τοποθετήθηκε και στη συνάντηση με τον κ. Γραφάκο για την ανακύκλωση
"Δεν είναι νομοθετικά προσδιορισμένο τι γίνεται με την παραγωγή των συσκευαστών και ότι την ευθύνη να τις συγκεντρώσουν έχουν αυτοί που τα παράγουν;" αναρωτήθηκε για την ανακύκλωση. Στο θέμα με τους ΦΟΔΣΑ τα στερεά απόβλητα και το νέο σύστημα εγγυοδοσίας με το 'περιβαλλοντικό τέλος ο κ. Πελετίδης τόνισε ότι οι δήμοι "αναμένουν να δουν τι θα έχουμε το Σεπτέμβριο, αν θα ληφθούν κάποτε σωστά μέτρα και αν, από το σχέδιο που θα δοθεί, θα έχουμε απαντήσεις συνολικά στο πρόβλημα με τα απορρίμματα".
Τέλος, για το τέλος ταφής σχολίασε ότι "τα χρήματα αυτά είναι ένα χαράτσι απαράδεκτο που μπαίνει μόνο για να εξυπηρετήσει συμφέροντα".

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights