HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ανακοίνωση Θανάση Κανελλόπουλου για το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων

Ο Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Καλαβρύτων Δημοτικός Σύμβουλος και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Θανάσης Κανελλόπουλος εξέδωσε την ακόλουθ...



Ο Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Καλαβρύτων Δημοτικός Σύμβουλος και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο Θανάσης Κανελλόπουλος εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:
Δυστυχώς, το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων με τη μεγάλη ιστορική διαδρομή και την επί πολλά έτη λειτουργία, στην αρμοδιότητα του οποίου υπαγόταν ολόκληρος ο Δήμος Καλαβρύτων και οι πρώην Δήμοι Αιγείρας και Ακράτας, με το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης με τίτλο «Ενοποίηση του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, χωροταξική αναδιάρθρωση των δικαστηρίων της πολιτικής και ποινικής δικαιοσύνης και λοιπές ρυθμίσεις του Υπουργείου Δικαιοσύνης», που τέθηκε από χθες, 04.04.2024, σε δημόσια διαβούλευση, εν τοις πράγμασι καταργείται. Και καταργείται λίγες ημέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, στην πόλη των Καλαβρύτων, ο οποίος όταν του τέθηκε το θέμα της κατάργησης του Πρωτοδικείου επιγραμματικά, παρέπεμψε στον εκ Καλαβρύτων καταγόμενο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κοντογεώργη, ο οποίος παρευρίσκετο στην εν λόγω επίσκεψη.
Τούτο έδωσε έστω και λιγοστές ελπίδες και στον Δικηγορικό Σύλλογο και σε όλους που ενδιαφέρονται για τη μη κατάργηση του Πρωτοδικείου, μεταξύ των οποίων και εγώ ως Δικηγόρος και Δημοτικός Σύμβουλος, Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Καλαβρύτων, ότι οι επικαλούμενοι λόγοι για τη διατήρησή του, στους οποίους περιλαμβάνεται και η ιστορική του διαδρομή, θα μπορούσαν να υιοθετηθούν και από την Κυβέρνηση. Δυστυχώς, πριν αλέκτωρ λαλήσει άπαντες διαψευσθήκαμε και τώρα η μόνη (ελάχιστη βεβαίως) σωτηρία θα είναι το πόσο θα επιμείνουν οι Αχαιοί Βουλευτές και ο Καλαβρυτινός Υφυπουργός κ. Κοντογεώργης κατά τη συζήτηση στη Βουλή. Ελπίζουμε, έστω και την τελευταία στιγμή, η Κυβέρνηση να λάβει υπόψιν τους λόγους που επιβάλλουν τη διατήρηση του ορεινού και ιστορικού Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.
Με το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και η Εισαγγελία Πρωτοδικών Καλαβρύτων, μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα, ενώ το Ειρηνοδικείο Καλαβρύτων καταργείται. Συγχρόνως, πέραν από το Κεντρικό Πρωτοδικείο Αχαΐας με έδρα την Πάτρα, θα λειτουργούν ως παράλληλες έδρες α) το Αίγιο, στην κατά τόπον αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και ως εκ τούτου και ο πρώην Δήμος Ακράτας στον οποίο είχε την έδρα του το καταργούμενο με το νέο νόμο Ειρηνοδικείο Ακράτας, το οποίο υπαγόταν μέχρι πρότινος στο Πρωτοδικείο Καλαβρύτων και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπον αρμοδιότητα των οποίων υπάγεται ο Δήμος Καλαβρύτων.
Με το νέο νομοσχέδιο ορίζεται ότι στις παράλληλες έδρες των κεντρικών Πρωτοδικείων θα εκδικάζονται οι πολιτικές υποθέσεις αρμοδιότητας Μονομελούς!!!! και οι ποινικές υποθέσεις, ομοίως, αρμοδιότητας Μονομελούς!!!!!, και μάλιστα ουχί τα αυτόφωρα, που σημαίνει πρακτικά ότι τα αυτόφωρα αδικήματα θα εκδικάζονται πλέον στην Πάτρα. Με άλλα λόγια και μέχρι να διαμορφωθεί το τελικό κείμενο του νέου Νόμου, το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων στο οποίο θα διατηρηθούν κάποιες ελάχιστες αρμοδιότητες, μετά την πάροδο ορισμένων ετών θα έχει εν τοις πράγμασι καταργηθεί παντελώς, όπως καταργείται τώρα το Ειρηνοδικείο. Η κατάργηση του Πρωτοδικείου είναι συνέχεια της κατάργησης όλων σχεδόν των Υπηρεσιών του Δήμου Καλαβρύτων, οι οποίες δεν λειτουργούν με αυτοτέλεια, αλλά θεωρούνται παραρτήματα.
Επισημαίνεται ότι ο υποφαινόμενος, την προτεραία της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στα Καλάβρυτα, με σχετικό δελτίο τύπου έθεσα ως πρώτο θέμα που πρέπει να τεθεί υπόψιν του τη διατήρηση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, ζήτημα στο οποίο δεν δόθηκε η δέουσα σημασία και προτεραιότητα. Απαιτείται, λοιπόν, τώρα συντονισμός των Βουλευτών και όλων των φορέων του Δήμου, μήπως έστω και στο παρά 5, διατηρηθεί σε πλήρη λειτουργία το ιστορικό Πρωτοδικείο Καλαβρύτων.
Ο Επικεφαλής της μειοψηφίας του Δήμου Καλαβρύτων
Δημοτικός Σύμβουλος και Δικηγόρος στον Άρειο Πάγο
Θανάσης Κανελλόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.