HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνάντηση Αυγενάκη με ΕΘΕΑΣ - Συγκροτείται Επιτροπή για τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου ενίσχυσης του συνεταιριστικού κινήματος

Εποικοδομητική συνάντηση έλαβε χώρα χθες, Τρίτη (09/04) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου παρίσταντο τα μέλη του Διοικητ...



Εποικοδομητική συνάντηση έλαβε χώρα χθες, Τρίτη (09/04) στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όπου παρίσταντο τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΘΕΑΣ, ενώ από την ηγεσία του ΥπΑΑΤ μετείχαν ο υπουργός, κ. Λευτέρης Αυγενάκης, ο υφυπουργός, κ. Διονύσης Σταμενίτης και ο Γ.Γ., κ. Γεώργιος Στρατάκος.
Συγκεκριμένα, από την πλευράς της ΕΘΕΑΣ μετείχαν:
ΣΑΤΟΛΙΑΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑΣ – Α’ ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΟΥΤΣΟΥΠΙΑΣ ΘΩΜΑΣ – ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΡΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΜΑΝΤΟΥΛΑ – ΤΑΜΙΑΣ
ΠΡΟΚΟΒΑΚΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΑΡΓΥΡΑΚΗΣ ΣΑΒΒΑΣ
ΒΑΪΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΚΑΠΟΥΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΚΑΡΑΪΣΚΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΚΟΥΤΛΙΑΜΠΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΗΝΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΤΣΙΤΣΙΡΙΓΓΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
ΦΑΡΜΑΚΗΣ ΜΙΧΑΛΗΣ
ΧΙΛΕΤΖΑΚΗΣ ΜΥΡΩΝΑΣ
ΚΟΡΑΣΙΔΗΣ ΜΟΣΧΟΣ

Στην εισαγωγική τους τοποθέτηση, τόσο ο υπουργός, όσο και ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, κ. Παύλος Σατολιάς αποφάσισαν τη σύσταση Επιτροπής με θέμα «Σύνταξη μελέτης για την αναβάθμιση και την προώθηση του θεσμού των Αγροτικών Συνεταιρισμών», στην οποία θα μετέχουν από πλευράς της ΕΘΕΑΣ τέσσερα έμπειρα στελέχη. «Είμαστε οπαδοί του συνεταιριστικού κινήματος και θα πρέπει να δουλέψουμε οργανωμένα. Πιστεύουμε βαθύτατα στο υγιές συνεταιριστικό κίνημα» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Αυγενάκης.
Επί των θεμάτων της συνεδρίασης, ο κ. Μόσχος Κορασίδης αναφέρθηκε στις προτάσεις που κατατέθηκαν προς το ΥπΑΑΤ για τη βελτιστοποίηση της Νέας ΚΑΠ και στην απλοποίηση της Δήλωσης ΟΣΔΕ για την οποία θα αποσταλούν εκ νέου προτάσεις εντός των επόμενων ημερών. Χαρακτηριστικά, o κ. Κορασίδης τόνισε πως θα πρέπει να αφαιρεθεί η υπερβολική χρέωση από τα ΚΥΔ, όπως προκύπτει και από σχετική έρευνα, που διεξήγαγε η ΕΘΕΑΣ στα μέλη της.
Στη συνέχεια, τον λόγο πήρε ο κ. Βαϊόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, στεκόμενος στην αδήριτη ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας, καθώς έχουν προκύψει προβλήματα από την εφαρμογή του Μέτρου 5.2. Από πλευράς ηγεσίας του ΥπΑΑΤ τονίστηκε πως όσοι κτηνοτρόφοι δεν θα μπορέσουν να ενταχθούν στο μέτρο 5.2, έχουν τη δυνατότητα να ενταχθούν σε κτηνοτροφικά πάρκα, τα οποία, όμως, για να λειτουργήσουν απαιτείται η συμβολή της Περιφέρειας και των Δήμων. Ο κ. Τσιτσιρίγγος αναφορικά με τα προβλήματα, που εξακολουθούν να υφίστανται στη Θεσσαλία τόνισε πως έχει ανακοινωθεί ότι μέχρι τα τέλη Ιουνίου 2024 θα καταβληθούν οι αποζημιώσεις του 2023, ωστόσο είναι απαραίτητο να ληφθεί μέριμνα για τις ζημιές και της φετινής χρονιάς, προκειμένου να μπορέσουν να επιβιώσουν οι παραγωγοί. Επιπλέον, εκτενής αναφορά έγινε στις αθέμητες εμπορικές πρακτικές και στους ενδελεχείς ελέγχους που πρέπει να γίνονται στην αγορά με στόχο την προστασία, τόσο των παραγωγών, όσο και των καταναλωτών. Ο κ. Αυγενάκης σημείωσε ότι έχουν επεκταθεί οι έλεγχοι στο μέλι και στο λάδι και ξεκινούν στο κρέας και στα αυγά. Ανήγγειλε, δε, την ενίσχυση του κυρωτικού πλαισίου, κίνηση που θα ενισχύσει τη διαδικασία ελέγχων και την προστασία των ελληνικών προϊόντων από ελληνοποιήσεις.
Στη συνέχεια, ο κ. Κουτλιάμπας αναφέρθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης, καθώς καθυστερούν οι εγκρίσεις και οι ενστάσεις με αποτέλεσμα να κυλά δύσκολα η διαδικασία, ζητώντας να προβλεφθεί το ενδεχόμενο της επέκτασης. Αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, ο κ. Σταμενίτης τόνισε πως προχωρά η αξιολόγηση των προτάσεων και πως υπάρχει μεγάλη διάχυση των πόρων για να καλυφθούν οι προτάσεις. Ταυτόχρονα, ο κ. Ανδρέας Δημητρίου αναφέρθηκε στις Διεπαγγελματικές Οργανώσεις και στην ανάγκη για τη βελτιστοποίηση του νομοθετικού πλαισίου, τονίζοντας τη σημασία συμμετοχής των παραγωγών και της ΕΘΕΑΣ. Τέλος, υπογραμμίστηκε το ζήτημα των κόκκινων δανείων, για το οποίο συμφώνησε και ο υπουργός πως θα πρέπει να διευθετηθεί το εν λόγω ζήτημα, που κρατά «δέσμιους» παραγωγικούς υγιείς συνεταιρισμούς. Ο κ. Σατολιάς, κλείνοντας αναφέρθηκε στη σύσταση της εξαγωγικής εταιρείας της ΕΘΕΑΣ, η οποία θα δώσει την υπεραξία, που λείπει από τα αγροτικά ελληνικά συνεταιριστικά προϊόντα.
Ο υπουργός αναφερόμενος στο θέμα της Νέας ΚΑΠ 2023-2027, τόνισε πως μέχρι σήμερα έχουν υιοθετηθεί οι ειδικές εξαιρέσεις από ορισμένα Πρότυπα Καλής Γεωργικής και Περιβαλλοντικής Κατάστασης, η εξαίρεση των μικρών εκμεταλλεύσεων έκτασης κάτω των 100 στρεμμάτων από ελέγχους και κυρώσεις της αιρεσιμότητας, η δυνατότητα επιπλέον τροποποιήσεων των ΣΣ ΚΑΠ και η απλούστευση της εφαρμογής της αρχής της ανωτέρας βίας.
Αναφερόμενος στις τρεις αλλαγές στις οποίες στοχεύει η χώρα μας και επιδιώκει την υιοθέτησή τους, είπε ότι αυτές είναι:
– Η ευελιξία στη μεταφορά πόρων μεταξύ Πυλώνων, μεταξύ παρεμβάσεων, μεταξύ ετών και εντός του ίδιου έτους.
– Η δημιουργία ad hoc μηχανισμού διαχείρισης κρίσεων με την πρόβλεψη δυνατότητας χρήσης έως 2% του Προϋπολογισμού του Στρατηγικού Σχεδίου σε περιπτώσεις απρόβλεπτων μεγάλων καταστροφών.
– Η επαναφορά του κανόνα Ν+3 που ίσχυε την προηγούμενη περίοδο.
Σε ό,τι αφορά στη λειτουργία των Αγροτικών Τμημάτων στα Επιμελητήρια, ο υπουργός εξήγησε ότι πρόκειται ουσιαστικά για το πρώτο βήμα στην πορεία για ίδρυση αυτόνομων Αγροτικών Επιμελητηρίων. Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των Διαχειριστικών Σχεδίων Βόσκησης και στη σύσκεψη που είχε με τους Περιφερειάρχες. Οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ, κατανοώντας τη σημασία υλοποίησης των ΔΣΒ διαβεβαίωσαν τον υπουργό ότι θα στηρίξουν την προσπάθειά του. Ενημέρωσε, επίσης, το ΔΣ της ΕΘΕΑΣ για την έγκριση του προγράμματος, ύψους 42 εκατ. για τις παρακάρλιες περιοχές, καθώς και για τις ρυθμίσεις που αφορούν τους ΤΟΕΒ και ΓΟΕΒ της περιοχής και με την κατ’ αρχάς ενίσχυσή τους με 15 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο υπουργός ανακοίνωσε ότι η ΕΘΕΑΣ με νόμο θα αποκτήσει θεσμοθετημένο ρόλο στους Οργανισμούς που εποπτεύει το ΥΠΑΑΤ, ενώ δεσμεύθηκε πως στο πλαίσιο της εξωστρέφειας θα στηρίξει οικονομικά την Οργάνωση για τη συμμετοχή της σε ευρωπαϊκούς φορείς και οργανώσεις.
Στο β’ μέρος της συνεδρίασης, τα μέλη του Δ.Σ. της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκαν και στα εξής ζητήματα, απευθυνόμενοι προς τον κ. Σταμενίτη:
Οικολογικά Σχήματα
Αναδιάρθρωση
Πρόγραμμα 5.1.1. (Αντιχαλαζικά)
Στο κλείσιμο της συνάντησης, η ηγεσία του ΥπΑΑΤ ζήτησε να υπάρχει μια ανοιχτή επικοινωνία με την ΕΘΕΑΣ, προκειμένου να προτείνονται προτάσεις στα τρέχοντα μείζονα θέματα του αγροτικού τομέα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.