HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΙΒΑΡΤΖΙ: Λίγα λόγια για την ταινία ντοκιμαντέρ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες», του Δημήτρη Ινδαρέ

Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, συγγραφέας και προσωπικός φ...



Γράφει ο Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Είναι πολύ μεγάλη η τιμή που μου έκανε ο πολυβραβευμένος σκηνοθέτης, συγγραφέας και προσωπικός φίλος Δημήτρης Ινδαρές, να δω το τελευταίο κινηματογραφικό δημιούργημά του, το ντοκιμαντέρ «Λενάκι: Δυο φωτιές και δυο κατάρες».
Μετά τη συγγραφική του πολύ σπουδαίου βιβλίου του με τον ομώνυμο τίτλο, δύο χρόνια πριν, που γνώρισε/γνωρίζει μεγάλη επιτυχία, με πολλή αγάπη και σεβασμό ο Δημήτρης Ινδαρές προχώρησε στην σκηνοθεσία και δημιουργία της ταινίας αυτής. Ένα έργο που τον επανασυνδέει άρρηκτα με τις ρίζες του στο γενέθλιο τόπο των προγόνων του, το ιστορικό Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων, και δένει και το Λειβάρτζι μαζί του.
Η ζεστή φωνή του αφηγητή - σκηνοθέτη, το δέσιμο της εξαιρετικής μουσικής επένδυσης με την πολύ πλούσια εναλλαγή των εικόνων και εκπληκτικών σκηνών, διαρκούν από την αρχή μέχρι το τέλος της διάρκειας 75΄ λεπτών θαυμάσιας δημιουργίας. Βρίθει και λαογραφικών θεμάτων η ταινία, με έντονο πάντα Λειβαρτζινό χρώμα. Η συνεχής εναλλαγή των εικόνων, σ’ ένα άριστα «στημένο» ντοκιμαντέρ και σε συνειρμό με την πολυτάραχη ζωή της «Ωραίας Ελένης» Παπαδοπούλου του Λειβαρτζίου, της ίδιας και της οικογένειάς της, κρατούν τον θεατή καθηλωμένο, όπως καθηλωμένο τον κρατάει και το ομώνυμο βιβλίο. Μα κι όταν βλέπεις να μιλούν πρόσωπα σεβαστά κι αγαπημένα, τα συναισθήματα δεν μπορούν να συγκρατηθούν.
Η σύγχρονη τεχνολογία και ο σύγχρονος τρόπος ζωής, μας περιορίζουν από το να έχουμε πολλά προσλαμβάνοντα ερεθίσματα και παραστάσεις παράδοσης, αρχών, ιδανικών και αξιών. Η ταινία του Δημήτρη Ινδαρέ, μας δίνει πολλές τέτοιες δυνατότητες, σε μια εποχή που η πενία στην παιδεία και σε όλες αυτές τις αξίες γίνεται όλο και μεγαλύτερη. Και το ότι το Λειβάρτζι έφτασε με αυτό τον τρόπο στο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και από εκεί θ’ ανοίξει τα φτερά του και θα ταξιδέψει σε όλον το κόσμο, είναι πράγματι κάτι πολύ μοναδικό, δυνατό και αξεπέραστο. Δεν είμαι ειδικός, όμως είμαι βέβαιος πως η ταινία θα αποσπάσει μεγάλη τιμητική διάκριση.
Δημήτρη μας, τα θερμά μας συγχαρητήρια και τις θερμές μας ευχαριστίες! Καλοτάξιδο το «Λενάκι» σου, το «Λενάκι» μας! Το Λειβάρτζι σ’ ευχαριστεί!
------------------------------------
Σημείωση 1η: Μπορείτε να δείτε, να διαβάσετε και να μάθετε περισσότερα για την ζωή της «Ωραίας Ελένης» του Λειβαρτζίου από την παρουσίαση του ομώνυμου βιβλίου του Δημήτρη Ινδαρέ (άρθρο μου του Νοεμβρίου 2022), εδώ: https://nikolpapak.blogspot.com/2021/11/blog-post_18.html
Σημείωση 2η: Σύντομα η ταινία θα προβληθεί και στο ευρύ κοινό.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

 Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.