HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο οδικός χάρτης για τον Οδοντωτό - Καλάβρυτα έως Ζαχλωρού και Νιάματα μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η γραμμή

Ο συντονισμός δράσης για την ανάταξη της γραμμής του Οδοντωτού και την επίσπευση των αποκαταστάσεων στην περιοχή των καμένων στο Διακοπτό ήτ...



Ο συντονισμός δράσης για την ανάταξη της γραμμής του Οδοντωτού και την επίσπευση των αποκαταστάσεων στην περιοχή των καμένων στο Διακοπτό ήταν το αντικείμενο της σύσκεψης που έγινε χθες το μεσημέρι στην Πάτρα μεταξύ της υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χριστίνας Αλεξοπούλου, του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη. Προηγήθηκε η αυτοψία της αχαϊής Υφυπουργού Μεταφορών στα σημεία από τα οποία διέρχεται ο Οδοντωτός στην περιοχή στο 2ο έως και το 5ο χλμ. της γραμμής όπου έχουν εκδηλωθεί αλλεπάλληλα κατολισθητικά φαινόμενα από τις 6 Σεπτεμβρίου του 2023 με την κακοκαιρία Daniel έως και πρόσφατα με τον απεγκλωβισμό του τρένου μέσα στο φαράγγι στο Άνω Διακοπτό.
Με αποφασιστικότητα πάνω στο κυβερνητικό δόγμα της εξασφάλισης συνθηκών απόλυτης ασφάλειας στις μετακινήσεις με τρένο λόγω και της «τραυματικής εμπειρίας» των Τεμπών η κα Αλεξοπούλου πήρε πάνω της την ευθύνη για να ανακοινώσει χθες ότι ΟΣΕ και Hellenic Train προχωρούν άμεσα στο προσωρινό κλείσιμο τμήματος της σιδηροδρομικής γραμμής, έως την οριστική αντιμετώπιση των συνεπειών από τις τελευταίες φυσικές καταστροφές (πυρκαγιά στις 23-7-2023 στο Διακοπτό και τα αλλεπάλληλα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα.
«Η λήψη μέτρων κρίθηκε απαραίτητη, καθώς πρώτιστο μέλημα είναι η ασφάλεια των πολιτών» ήταν το ξεκάθαρο μήνυμα που μετέφερε χθες η κα Αλεξοπούλου μέσω του kalavrytanews.com καθώς, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης στη έδρα της Περιφέρειας, ανακοινώθηκε η απόφαση, προσωρινά, το τρενάκι να κινείται μόνο από Ζαχλωρού – Καλάβρυτα και τα δρομολόγια από Διακοπτό να γίνονται με λεωφορεία της Hellenic Train.
Αλεξοπούλου: Δεν θα χαθεί ούτε λεπτό στο εξής
«Η απόφαση είναι να κλείσει τμήμα της γραμμής του τρένου για λόγους ασφαλείας και για την ανάγκη της αποκατάστασης της γραμμής. Είμαστε σε αναμονή, από το Πανεπιστήμιο Πατρών, μιας πρώτης εκτίμησης των αναγκαίων παρεμβάσεων και αμέσως μετά να προχωρήσει η μελέτη και τα έργα αποκατάστασης.. Όσο πιο γρήγορα γίνεται!
Εδώ υπάρχει μια συναρμοδιότητα καθώς θα πρέπει να παρέμβει η Δασική στα καμένα, η Περιφέρεια στο ποτάμι κλπ. Αυτό που αποτελεί δέσμευση όλων είναι ότι δεν θα χαθεί ούτε λεπτό στο εξής» συμπλήρωσε χθες από την Πάτρα η Χριστίνα Αλεξοπούλου.
Μέσα στον Μάρτιο το πόρισμα
Το Πανεπιστήμιο Πατρών
Όπως είναι ήδη γνωστό  ΟΣΕ θα παραλάβει άμεσα προμελέτη που συντάσσει το Πανεπιστήμιο Πατρών, μετά από συνεχείς αυτοψίες της ομάδας του Καθηγητή Γεωλογίας και μελετητή του ΟΣΕ για το θέμα της ανάταξης της γραμμής του Οδοντωτού, Ιωάννη Κουκούβελα.
«Το Πανεπιστήμιο Πατρών βρίσκεται εδώ και ένα τρίμηνο σε συνεργασία με ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ, υπάρχει μια αλληλοκατανόηση και συνεργασία για την ολοκλήρωση μελετών και έργων που θα προστατέψουν το μοναδικό αυτό τουριστικό τρενάκι, λαμβάνοντας υπόψη και την ιδιαιτερότητα παρεμβάσεων που πρέπει να γίνουν μέσα στο προστατευόμενο φυσικό περιβάλλον, το φαράγγι του Οδοντωτού. Μέσα στο επόμενο 20ήμερο ο ΟΣΕ θα έχει στα χέρια του μια πλήρη έκθεση με όλες τις παραμέτρους και απομένει πλέον να αποφασίσει ποιο θα είναι το εύρος και το κόστος των παρεμβάσεων που θα γίνουν. Θεωρώ ότι είναι θέμα χρόνου πλέον να βρεθούν οι βέλτιστες δυνατές λύσεις για παρεμβάσεις με ιδιαίτερα τεχνικά χαρακτηριστικά» δηλώνει από την πλευρά του ο κ. Κουκούβελας.
Η κ. Αλεξοπούλου με τον Περιφερειάρχη και τον ΟΣΕ συμφώνησαν χθες ότι η παρέμβαση θα γίνει συντονισμένα με άξονα την πρόταση του Πανεπιστημίου Πατρών ενώ, ταυτόχρονα το Υπουργείο και τοπικές αρχές θα προετοιμάσουν τις απαιτούμενες συμπληρωματικές παρεμβάσεις, η Περιφέρεια τη διευθέτηση της κοίτης του Βουραϊκού και τις εθνικές οδούς (με εξαίρεση την Ολυμπία) και οι δήμοι το επαρχιακό δίκτυο. Κατά την ίδια συνάντηση δρομολογήθηκαν αλλεπάλληλες συσκέψεις φορέων για την αντιμετώπιση του γενικότερου φαινομένου καταπτώσεων που παρατηρείται στην ευρύτερη περιοχή και επηρεάζει τα οδικά δίκτυα.
«Συνεργαζόμαστε και επιχειρούμε συντονισμένα με τους αρμόδιους φορείς ώστε άμεσα να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες που απαιτούνται και να προχωρήσουμε σε εργασίες αποκατάστασης, ώστε να μην έχουμε ζητήματα στην ασφάλεια της κυκλοφορίας και των μετακινήσεων» αναφέρει σε δήλωσή της η υφυπουργός Μεταφορών.
 «Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας συνεργάζεται με τους αρμόδιους φορείς ώστε συντονισμένα να παρέμβουμε  για την αποκατάσταση των καταπτώσεων. Βρισκόμαστε σε διαρκή επαφή με τα συναρμόδια υπουργεία αναζητώντας βέλτιστες και ολοκληρωμένες λύσεις ώστε οι διελεύσεις των πολιτών να γίνονται με ασφάλεια» τόνισε από την πλευρά του ο κ. Φαρμάκης. 
Καλάβρυτα - Ζαχλωρού και ίσως Νιάματα

Στην χθεσινή αυτοψία της Υφυπουργού κας Αλεξοπούλου, στα δυο σημεία που παρουσιάζονται τα μεγαλύτερα προβλήματα, παρουσία του Δημάρχου Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλου και του Διευθύνοντα Συμβούλου του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη τέθηκε η πρόταση για λειτουργία του Οδοντωτού από Καλάβρυτα έως Ζαχλωρού και ίσως και Νιάματα έως ότου ολοκληρωθούν τα έργα που θα διαρκέσουν αρκετούς μήνες. Στόχος με αυτόν το σχεδιασμό να λειτουργεί η γραμμή ωστε να εξυπηρετούνται οι χιλιάδες επισκεπτών - τουριστών που θέλουν να απολαύσουν το Φαράγγι και έτσι να διατηρηθεί η μεγάλη τουριστική κίνηση. Σημειώνουμε οτι κάθε χρόνο 250-300 χιλιάδες είναι οι επισκέπτες με τον Οδοντωτό που αποτελεί την τουριστική ατμομηχανή της περιοχής.   

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.