HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θ. Λουλούδης: Συμμετοχή και εξωστρέφεια μπορούν να απογειώσουν το Καρναβάλι της Αχαίας

Του κ. Θ. Λουλούδη Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο μαζικότερος μη θρησκευτικός θεσμός του Νομού, η παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην χώρα κ...

Του κ. Θ. Λουλούδη
Το Πατρινό Καρναβάλι είναι ο μαζικότερος μη θρησκευτικός θεσμός του Νομού, η παλαιότερη αποκριάτικη εκδήλωση στην χώρα και μια από τις κορυφαίες του κόσμου σε συμμετοχή. To 2024 είμαστε μόλις 5 χρόνια πριν από την επέτειο των 200 χρόνων του αφού η εκκίνησή του έγινε το 1829 . Θα πρέπει να επιδιώκουμε ένα καρναβάλι ακόμα καλύτερο, ακόμα πιο σπουδαίο και κατά την γνώμη μου αυτό θα γίνει υπό δύο προϋποθέσεις. 
Η πρώτη είναι η περαιτέρω οργάνωση του με την συμμετοχή περισσότερων σε αυτή. Όλοι οι δημιουργικοί φορείς του Νομού να υλοποιούν ιδέες τους και να τις παρουσιάζουν, με κύρια χαρακτηριστικά το χιούμορ και το κέφι.  Οι παραγωγικοί εταίροι, οι κοινωνικοί πυρήνες, οι άνθρωποι του πολιτισμού, σύλλογοι χορού, τα μουσικά σχήματα, τα θέατρα μας, οι καλλιτέχνες, ο Τύπος, οι αθλητικοί και πολιτιστικοί σύλλογοι, φορείς όπως η Εστίαση, πρέπει να συμμετέχουν με δικά τους Καρναβαλικά δρώμενα στην μεγαλύτερη εκδήλωση του Νομού. Ας φανταστούμε καρναβαλικές δράσεις ακόμη και στην θάλασσα μας, από τους ναυταθλητικούς συλλόγους ή και στο βουνό. Με μια φράση: Το Καρναβάλι το συνδιοργανώνουμε ΟΛΟΙ. Σε μια τέτοια ιδανική εξέλιξη, το Καρναβάλι θα αποκτήσει αστείρευτη δυναμική. 
Η δεύτερη προϋπόθεση είναι η ανάπτυξη της εξωστρέφεια του. Το Πατρινό Καρναβάλι είναι πασίγνωστο πανελληνίως. Δικαιούται να αναγνωριστεί διεθνώς. Μπορεί να συναγωνιστεί προβεβλημένα Καρναβάλια της Ευρώπης με τα δικά του, μοναδικά χαρακτηριστικά. Που είναι η εκπληκτική κοινωνική συμμετοχή, ότι είναι ανοιχτό σε κάθε συντροφιά και πολίτη, η τεχνοτροπία των αρμάτων, το κράμα διονυσιακού- λαϊκού χαρακτήρα με τις δυτικές επιρροές, η πρωτοτυπία στη μικροκατασκευή, ο εκρηκτικός, διασκεδαστικός χαρακτήρας.  Ένα Καρναβάλι πλήρες που συνενώνει όλα τα κοινωνικά στρώματα, που θα προσελκύσει νέους επισκέπτες και θα αυξήσει την φήμη της περιοχής  μας. 
Αξιοποιώντας πιο δυναμικά το Καρναβάλι των Μικρών, που μπορεί να προσελκύσει οικογένειες και σχολεία από όλη τη χώρα.  Εντάσσοντας κύκλους πανελλήνιας και διεθνούς ακτινοβολίας με επίκεντρο τη γευσιγνωσία, το σατιρικό θέατρο, την εικαστική δημιουργία, τη φωτογραφία, τον χειμερινό τουρισμό, με αφετηρία την καρναβαλική Πάτρα και εξακτίνωση στην ορεινή Αιγιάλεια, τα Καλάβρυτα, τον Ερύμανθο. 
Με πυρήνα το Πανεπιστήμιο, να διεισδύσει στην ακαδημαϊκή νεολαία της χώρας και της Ευρώπης, μέσα από αυτόνομα γεγονότα. Το Καρναβάλι μπορεί να γίνει όχημα για ανάδειξη της τοπικής οινοποιίας. Και βέβαια να δώσει ώθηση για ανάπτυξη των μικροκατασκευών και της δημιουργίας στολών και αξεσουάρ με μοναδικό χαρακτήρα, αντί να στηριζόμαστε σε εισαγωγές, σε αγορές μέσω ίντερνετ και σε αντιγραφές.
Το Καρναβάλι θα πρέπει να αυτοπαρουσιαστεί παντού: Σε άλλες πόλεις με Καρναβάλια (δεκάδες στην γειτονική Ιταλία), στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη και αλλού. Πως; Με επισκέψεις μας εκεί και με καρναβαλικές εκδηλώσεις – πρόσκληση, αλλά και με κινητοποίηση όλων των κοινωνικών εταίρων της περιοχής. Όλοι έχουν κάτι να δώσουν στο Καρναβάλι αλλά και κάτι να πάρουν από αυτό.
Το Καρναβάλι θα πρέπει να συνεργαστεί με tour operators, εταιρείες κρουαζιέρας, κεντρικά ΜΜΕ. Για παράδειγμα η ΕΡΤ έχει συμβάλλει σημαντικά με την ετήσια και μακρά μετάδοση της παρέλασης μας. Προτείνω, στην διάρκεια της μετάδοσης από την ΕΡΤ, να προβάλλονται σύντομα δίλεπτα σαν ντοκιμαντέρ που να περιγράφουν την αθέατη πλευρά του Καρναβαλιού, που το καθιστά μοναδικό και σπουδαίο. Αλλά μόνο η ΕΡΤ δεν αρκεί: Το Πατρινό Καρναβάλι μπορεί να δώσει εικόνα και θέμα σε κάθε μιντιακή συχνότητα. Και όχι μόνο με τις παρελάσεις του.
Πρέπει  να κατανοήσουμε πως πίσω από το Καρναβάλι υπάρχει και ένα ιδιαίτερα σημαντικό υπόβαθρο. Η ενίσχυση της οικονομίας της περιοχής. Υπολογίζεται ότι το Καρναβάλι έχει έναν πρόσθετο τζίρο που πλησιάζει τα 100 εκατ. ευρώ. 
Αυτή η πραγματικότητα μας υποχρεώνει να δούμε οπωσδήποτε και την χρονική επέκταση του, τις προσκλήσεις μεγάλων καλλιτεχνών π.χ. συναυλιών, που θα φέρουν κι άλλους επισκέπτες και μεγαλύτερη φήμη για την πόλη και τον θεσμό. Ακόμη μια μικρή καρναβαλική Disneyland, δηλαδή δημιουργία ενός μόνιμου Καρναβαλικού Πάρκου αλλά και ενός Μουσείου, με πιο φιλόδοξη αξιοποίηση της εγκατάστασης στα παλιά Σφαγεία, έργο που έγινε με την συμβολή του Επιμελητηρίου Αχαίας. Επίσης να δούμε την αναγκαιότητα ίδρυσης ενός φορέα για να σχεδιαστεί σωστά το μέλλον.
Η συζήτηση για το Καρναβάλι μας είναι φυσικά μεγάλη και πρέπει σε αυτήν να συμμετέχουν όλοι χωρίς καμία εξαίρεση. Όμως η συμμετοχή και η εξωστρέφεια είναι οι βάσεις για να το απογειώσουμε. Είναι μια συζήτηση που πρέπει να ανοίξει.
Ο Θ. Λουλούδης είναι επιχειρηματίας και υποψήφιος πρόεδρος για το Επιμελητήριο Αχαΐας.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.