HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων

Ο Δήμος Αιγιαλείας σχεδιάζει και υλοποιεί ριζικές αλλαγές στο ζήτημα της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, χαράζοντας νέους δρόμους που α...Ο Δήμος Αιγιαλείας σχεδιάζει και υλοποιεί ριζικές αλλαγές στο ζήτημα της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, χαράζοντας νέους δρόμους που αποτελούν παράδειγμα για όλη τη χώρα. Αυτή είναι η κοινή διαπίστωση μετά από την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στον κατάμεστο χώρο των Παλαιών Σφαγείων στο Αίγιο, με αφορμή την υπογραφή της σύμβασης και την εγκατάσταση του εργολάβου για την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Προδιαλεγμένων Οργανικών και Πράσινων) Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, παρουσία του Γ.Γ. Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Μανώλη Γραφάκου.
Στο καλωσόρισμά του ο αντιδήμαρχος Καθαριότητας κ. Νίκος Καραΐσκος σημείωσε ότι σε μικρό χρονικό διάστημα ο Δήμος Αιγιαλείας κατάφερε να προχωρήσει σε αλλαγές και καινοτομίες που θα διαμορφώσουν τις καλύτερες συνθήκες διαμονής και διαβίωσης στην περιοχή για τη σημερινή και τις επόμενες γενιές, δημιουργώντας υποδομές για σύγχρονους τρόπους διαχείρισης αποβλήτων κάθε είδους. Ειδικά για τη Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων που θα εξυπηρετεί Αιγιάλεια και Καλάβρυτα, ο ίδιος σημείωσε ότι το πολύ καλής ποιότητας εγγειοβελτιωτικό προϊόν που θα προκύπτει θα αποτελέσει μια δυναμική παρέμβαση υπέρ των αγροτών και των καλλιεργειών τους, μειώνοντας το κόστος παραγωγής και δείχνοντας έτσι και την κοινωνική προέκταση ενός έτσι κι αλλιώς σπουδαίου έργου. «Με τη συνεργασία των δημοτών και τη σωστή διαλογή στην πηγή, σε συνδυασμό με την τοποθέτηση νέων κάδων ανακύκλωσης ανά υλικό, κάδων για ανακύκλωση ρούχων κ.α., ο Δήμος Αιγιαλείας χτίζει ένα μέλλον με ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα» συμπλήρωσε ο κ. Καραΐσκος. Με τη σειρά του ο Δήμαρχος Αιγιαλείας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος τόνισε ότι η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων αποτελεί ό,τι καλύτερο για μια σύγχρονη κοινωνία και κινείται σε απόλυτη συμφωνία με τη φιλοσοφία της δημοτικής αρχής για την επίλυση ενός διαχρονικού προβλήματος. Βεβαίως ο κ. Καλογερόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει προσωπικά τον Γ.Γ. κ. Μανώλη Γραφάκο, σημειώνοντας ότι και αυτό το έργο, όπως και άλλα στον Δήμο Αιγιαλείας, φέρουν την προσωπική του σφραγίδα, καταδεικνύοντας ότι εκτός από την επιτυχημένη κυβερνητική πολιτική, τα πρόσωπα είναι αυτά που παίζουν τον σημαντικότερο ρόλο.
Με απόλυτη ικανοποίηση για τη συνεργασία με τον Δήμο Αιγιαλείας μίλησε ο κ. Μανώλης Γραφάκος, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε ότι η Αιγιάλεια αποτελεί το κύριο παράδειγμα πόλης που το 2019 πνιγόταν στα σκουπίδια και σήμερα περπατά στον δρόμο της σύγχρονης διαχείρισης απορριμμάτων, σηματοδοτώντας μια διαρκή πρόοδο στο ζήτημα για το οποίο εκ μέρους της κυβέρνησης γίνονται σοβαρές και αποτελεσματικές προσπάθειες για όλη τη χώρα. Ο ίδιος προανήγγειλε την κατάθεση τροπολογίας για τη σύσταση ενιαίου φορέα διαχείρισης αποβλήτων για τη Δυτική Ελλάδα, με οφέλη για την ευρύτερη περιοχή και έκλεισε με την ευχή, το 2025 να εγκαινιαστεί η Μονάδα που θα εξυπηρετεί τους δημότες Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, με κύριο στοίχημα τη μεγαλύτερη συμμετοχή τους στη διαλογή στην πηγή, ώστε να αξιοποιηθεί στο βέλτιστο η υποδομή.
Ακολούθησε η παρουσίαση των τεχνικών χαρακτηριστικών του έργου από τον μηχανικό του Δήμου Αιγιαλείας κ. Ηλία Ντόκο και η υπογραφή της σύμβασης από τον Δήμαρχο κ. Δημήτρη Καλογερόπουλο και τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ κ. Διονύσιο Γεωργόπουλο. Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπεριφερειάρχης Βιώσιμης Ανάπτυξης, Ενέργειας, Χωροταξίας και Περιβάλλοντος κ. Στυλιανός Μπλέτσας, ο πρόεδρος της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Δυτικής Ελλάδας και Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, ο Δήμαρχος Δυτικής Αχαΐας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Αχαΐας κ. Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο Δήμαρχος Ερυμάνθου κ. Θεόδωρος Μπαρής, καθώς και ο Δήμαρχος Ήλιδας και πρόεδρος του ΦΟΔΣΑ Ηλείας κ. Χρίστος Χριστοδουλόπουλος και Ακτίου-Βόνιτσας κ. Θανάσης Κασόλας, συγχαίροντας άπαντες τον Δήμο Αιγιαλείας για την σπουδαία εξέλιξη που σημειώνει σε δημιουργία έργων διαχείρισης αποβλήτων. Ιδιαίτερη σημασία έχει η δέσμευση εκ μέρους του κ. Γραφάκου για μεταφορά αιτήματος εκ μέρους της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας για ένταξη μονάδων βιολογικού καθαρισμού και εν γένει περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος σε χρέωση βιομηχανικού ρεύματος αντί οικιακού που πληρώνουν σήμερα, αυξάνοντας δραματικά το κόστος των δημοτικών τελών.
Η Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων (Προδιαλεγμένων Οργανικών και Πράσινων) Δήμων Αιγιαλείας και Καλαβρύτων προβλέπεται ότι θα δέχεται ποσότητες περίπου 4.631 βιοαποβλήτων/έτος, εκ των οποίων οι 3.859 τόνοι αφορούν Προδιαλεγμένα Οργανικά Απόβλητα (ΠΟΑ) και οι 772 τόνοι Πράσινα. Η σύμβαση περιλαμβάνει α) την κατασκευή και 6μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου της ΜΕΒ καθώς και την προμήθεια του απαιτούμενου εξοπλισμού (Προμήθεια Κινητού Εξοπλισμού Μονάδας Κομποστοποίησης Βιοαποβλήτων, Προμήθεια Εξοπλισμού Συλλογής Βιοαποβλήτων και Ηλεκτρονική Πλαρφόρμα Διαχείρισης Βιοαποβλήτων) και β) την υπηρεσία κανονικής λειτουργίας του έργου (λειτουργία ΜΕΒ, υπηρεσίες αποκομιδής και μεταφοράς βιοαποβλήτων και λειτουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας διαχείρισης) για πέντε (5) έτη. Το έργο χρηματοδοτείται από Πιστώσεις του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής κατά 85%, μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη 2014-2020» και από ιδίους πόρους, με προϋπολογισμό 10.276.539,00€ χωρίς Φ.Π.Α 24%, συμπεριλαμβανομένου του δικαιώματος προαίρεσης. Η προθεσμία κατασκευής του έργου είναι 12 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης και θα ακολουθήσουν 6 μήνες δοκιμαστικής λειτουργίας και 60 μήνες κανονικής λειτουργίας. Τέλος, προβλέπεται η δημιουργία 45 νέων θέσεων εργασίας διαφόρων ειδικοτήτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.