HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πρωτοδικείο Καλαβρύτων, επιβάλλεται η διατήρησή του - Άρθρο του Παναγιώτη Κουρή Δικηγόρου Καλαβρύτων

Του Παναγιώτη Κουρή Δικηγόρου Καλαβρύτων Πρώην Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων Στις 28 Δεκεμβρίου 1925 με νομοθετικό διάταγμα (ΦΕΚ ...



Του Παναγιώτη Κουρή
Δικηγόρου Καλαβρύτων
Πρώην Προέδρου Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων

Στις 28 Δεκεμβρίου 1925 με νομοθετικό διάταγμα (ΦΕΚ 423 τ.Α) συνεστήθει το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων με έδρα τα Καλάβρυτα. Λίγο πριν τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από την ίδρυση του και ενώ θα έπρεπε να ετοιμάζονταν εκδηλώσεις για τον εορτασμό της συμπλήρωσης εκατό ετών από τη σύστασή του, άλλοι όμως έχουν διαφορετική άποψη.
Ο Υπουργός Δικαιοσύνης συνέστησε ειδική ομάδα εργασίας για τη αναμόρφωση του δικαστικού χάρτη της χώρας. Η ομάδα εργασίας κατάθεσε  σχετική πρόταση με την οποία προτείνεται η κατάργηση, μεταξύ άλλων και του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων. Πρέπει ο Υπουργός Δικαιοσύνης να μας αιτιολογήσει τους λόγους που αφενός ανέλαβε αυτή την πρωτοβουλία για τη διαμόρφωση ενός νέου δικαστικού χάρτη και αφετέρου ποιοι ειδικοί λόγοι επιβάλουν την κατάργηση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων. Επίσης πρέπει να απαντηθεί και ποιος είχε αυτή την πρωτοβουλία, ο κ. Υπουργός, ο κ. Πρωθυπουργός, γιατί μέχρι στιγμής αυτό κατά τη συνήθη κυβερνητική τακτική παραμένει κρυφό, ώστε σε περίπτωση αποτυχίας του εγχειρήματος να φταίει πάντα άλλος. Αυτό όμως είναι δικό τους ζήτημα.
Καθήκον δικό μας και εννοώ τους Δικηγόρους Καλαβρύτων, του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, του Δήμου Καλαβρύτων, των συλλόγων και φορέων της πόλης και γενικά των πολιτών είναι να εκφράσουμε έμπρακτα την αντίρρησή μας στην επιχειρούμενη και σχεδιαζόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων.
Προτείνεται λοιπόν η κατάργηση και η συγχώνευση Πρωτοδικείων ώστε να λειτουργεί ένα Πρωτοδικείο ανά νομό. Πρέπει εδώ να σημειώσουμε ότι ο νομός ως διοικητική βαθμίδα της χώρας δεν υφίσταται εδώ και αρκετά χρόνια, ούτε οι νέοι οδικοί άξονες έχουν εκμηδενίσει τις αποστάσεις ως αναφέρει η ομάδα στην πρότασή της. Ειδικά για τα Καλάβρυτα και στο τμήμα που συνδέει την πόλη των Καλαβρύτων με τη Ν.Ε.Ο. Κορίνθου - Πατρών ουδένα έργο έχει συντελεστεί ώστε να εκμηδενίσει τις χιλιομετρικές αποστάσεις για να προταθεί η διατήρηση ενός Πρωτοδικείου στην έδρα κάθε νομού και ειδικά για την Αχαΐα ένα στην Πάτρα, ενώ σήμερα λειτουργούν τρία Πρωτοδικεία (Πάτρα, Καλάβρυτα, Αίγιο). Η Κυβέρνηση, ο Υπουργός, η επιτροπή ξέχασαν ότι η Ελλάδα έχει και ορεινό όγκο, ο Δήμος Καλαβρύτων είναι ορεινός Δήμος η δε ενδοχώρα αυτού ακόμη ορεινότερη, γιατί λοιπόν δεν ελήφθη υπ’ όψιν το πραγματικό αυτό γεγονός και η δυσκολία μετάβασης ιδίως τους χειμερινούς μήνες, προς τη νέα προτεινόμενη έδρα του  νέου υπερπρωτοδικείου την Πάτρα.
 
Και τελικά ποιο θα είναι το «εθνικό όφελος» εάν τα 63 Πρωτοδικεία που σήμερα λειτουργούν στην χώρα, γίνουν 55 ως προτείνεται. 
Τι επιδιώκουν στην Κυβέρνηση; Tην πλήρη ερημοποίηση της Ελληνικής υπαίθρου, την ταλαιπωρία των πολιτών με τη δημιουργία τεράστιων οργανισμών όπου και στον προτεινόμενο τόπο μεταφοράς (Πάτρα) δεν υπάρχουν οι κατάλληλες κτιριακές υποδομές για να το στεγάσουν, όλα λοιπόν θυσιάζονται στο βωμό της δήθεν πρακτικοποίησης που αποπροσωποποιεί τον άνθρωπο.
Αλλά και τα κόμματα του Κοινοβουλίου οφείλουν να λάβουν θέση να απαντήσουν συμφωνούν ή διαφωνούν με τα όσα σχεδιάζονται.
Και εν τέλει όσοι λαμβάνουν αποφάσεις ας μη λησμονούν ότι τα Καλάβρυτα έχουν ιστορία, είναι τόπος μαρτυρίου, σύμβολο για τον Ελληνισμό, οι διοικούντες και νομοθετούντες, δυστυχώς για εμάς, μας θυμούνται μόνο δύο φορές τον χρόνο την 25η Μαρτίου και την 13η Δεκεμβρίου. Καταφθάνουν για να μας χαιρετήσουν και να μας ευχηθούν «και του χρόνου», να μας τάξουν «λαγούς με πετραχήλια». 
Όταν καταργήθηκε το Υποθηκοφυλακείο Καλαβρύτων το έτος 2021 θυμάμαι υπουργό να μας καθησυχάζει πως τάχα μέχρι τέλους του έτους 2022 θα έχουν γίνει ψηφιακά όλα τα αρχεία του Υποθηκοφυλακείου, τελείωσε και το έτος 2023 και δεν έγινε απολύτως τίποτα, άλλος υπουργός τότε εξέφραζε την απορία του γιατί δεν συστάθηκε στα Καλάβρυτα υποκατάστημα του Κτηματολογίου διαβεβαίωνε ότι είναι εύκολο να λυθεί με σχετική νομοθετική ρύθμιση, που βέβαια ποτέ δεν έγινε, σήμερα ο μεν πρώτος είναι βουλευτής και ο δεύτερος υπουργός σε άλλο υπουργείο. Αλλά και οι βουλευτές του νομού όλων των κομμάτων ενώ στα λόγια συμμερίζονται το αίτημα για την σύσταση υποκαταστήματος κτηματολογίου στα Καλάβρυτα, όσες φορές κλήθηκαν να παραστούν στις Γενικές Συνελεύσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Καλαβρύτων, δεν προσήλθαν και κρύφτηκαν όλοι. Και εμείς κάθε χρόνο καλοδεχόμεθα τους «εκλαμπρότατους» κκ υπουργούς και βουλευτές και νομίζουμε ότι κάναμε την δουλειά μας, το αντίθετο συμβαίνει αυτοί κάνουν την δουλειά τους στην πλάτη μας και προκειμένου να το πετύχουν, ως βλέπουμε αλλάζουν και πολιτικό μανδύα, επανέρχονται ως δήθεν σωτήρες με άστοχα νομοθετήματα που δεν λύνουν προβλήματα αλλά δημιουργούν και εκεί που δεν υπάρχουν.
Εδώ και αρκετά χρόνια στον τομέα της δημόσιας διοίκησης δεν έχει συσταθεί τίποτα από την πολιτεία στον Δήμο Καλαβρύτων, τουναντίον μόνο καταργούν. Ας μη μείνουμε άλλο «βουβοί και άβουλοι».
Τα παραπάνω αλλά και η μνήμη των αειμνήστων συναδέλφων μου Κ.Κώη, Τ.Κατσικόπουλου, Β.Μάρκου, Π.Παπανδρέου, Δ.Κατσίνη, Τ.Κατσίνη, Σ.Νίκα, Λ.Καρκούλια, Ν.Τζένου, Τ.Σταυρόπουλου, μας επιβάλλουν, όχι ως κραυγή αγωνίας, αλλά ως αυτονόητο και γιατί το δικαιούμαστε να φωνάξουμε όχι στην κατάργηση του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων καθ’ οιονδήποτε τρόπο.
Η Δικαιοσύνη απονέμεται στο όνομα του Ελληνικού Λαού, το Σύνταγμά μας διασφαλίζει το ατομικό διαδικαστικό δικαίωμα στο φυσικό ή νόμιμο δικαστή, η προτεινόμενη κατάργηση του Πρωτοδικείου καταλύει αυτά και δεν καθιστά εύρυθμη την απονομή της δικαιοσύνης. 
Επιδιώκεται λοιπόν η με κάθε τρόπο αποκοπή του πολίτη από το τελευταίο αποκούμπι που του μένει την δικαιοσύνη, θέλουν τον πολίτη μακριά από την δικαιοσύνη, να μη μπορεί να βρει το δίκιο του, να αδικείται και να μην μπορεί να αντιδράσει, τον θέλουν φοβισμένο, να μπορούν εύκολα να τον κατευθύνουν και να τον εξαγοράσουν με ψίχουλα, του στερούν τελικά αυτό που δικαιούται. 
Η πόλη και ο Δήμος Καλαβρύτων μετά την σχετικά πρόσφατη απώλεια της κατάργησης του Υποθηκοφυλακείου και τη μη σύσταση υποκαταστήματος Κτηματολογίου, παραμένει ως ένας από τους δύο Δήμους στην Ελλάδα όπου στην έδρα του Πρωτοδικείου δεν υπάρχει υποκατάστημα του Κτηματολογίου. Η φράση «φτάνει πια» είναι λίγη, όχι ικανή να υποκαταστήσει τη δικαιολογημένη αγανάκτηση και οργή κατά των όσων αποφασίζουν ή αδρανούν.
Το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων δεν πρέπει να καταργηθεί, όπως και κανένα άλλο στην επικράτεια, το Πρωτοδικείο μας επιβάλλεται να γιορτάσει τα 100 χρόνια του και να παραμείνει στο διηνεκές. Διαφορετικά, ως και ο ποιητής αναφέρει, «στοιχειό θα είναι να μας προσκαλεί, ψυχή να μας προσμένει».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.