HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ - Οι Καλαβρυτινοί της Αθήνας τίμησαν τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα (ΦΩΤΟ)

Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας πραγματοποίησε στην Πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων στο Νέο Κόσμο (Λαγουμιτζή και Φ...



Την Κυριακή, 3 Δεκεμβρίου, η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας πραγματοποίησε στην Πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων στο Νέο Κόσμο (Λαγουμιτζή και Φρειδερίκου Σμιθ), το καθιερωμένο Τρισάγιο στη Μνήμη των Εκτελεσθέντων συμπατριωτών μας κατά τη 13η Δεκεμβρίου 1943 από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Τη σεμνή αυτή εκδήλωση, που συμπεριλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα του Δήμου μας για τις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τα 80 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, τίμησαν με την παρουσία τους ο αιδεσιμολογιώτατος π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων, ως εκπρόσωπος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμου, ο πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος του Ιερού Ναού Αναλήψεως Κυρίου στο Νέο Κόσμο, ο ιεροψάλτης και επίτιμος δικηγόρος κ. Ανδρέας Χρόνης, ο κ. Ευγένιος Κολλάτος, Αντιδήμαρχος Ηλεκτροφωτισμού, Ενεργειακής Αναβάθμισης και Πολιτικής Προστασίας, ως εκπρόσωπος του Δημάρχου Αθηναίων κ. Κώστα Μπακογιάννη, ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, Βοηθός Δημάρχου και Εντεταλμένος Σύμβουλος για θέματα Υγείας και Στρατηγικής Επικοινωνίας, ως εκπρόσωπος του Δήμου Καλαβρύτων, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα» κ. Λέτα Κουτσοχέρα, ο Επίτιμος Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σωτήριος Τσενές, ο τ. Γενικός Γραμματέας της Ένωσής μας κ. Δημήτριος Χριστοδούλου, η τ. Αντιπρόεδρός μας κ. Μαρία Γεωργαντά – Καρύδη, ο κ. Γεώργιος Κοσμάς, Επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, η κ. Αναστασία Μπαλασοπούλου, Κοσμήτορας της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, νέα Δημοτική Σύμβουλος Καλαβρύτων και εκπρόσωπος του κ. Αθανασίου Κανελλόπουλου, ο κ. Αβραάμ Ανδριόπουλος, νέος Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων, ο Πρόεδρος και η Γενική Γραμματέας του Ιδρύματος Προασπίσεως Ηθικών και Πνευματικών Αξιών κ.κ. Ιωάννης και Αικατερίνη Αναγνωστοπούλου, ο εκπρόσωπος των απογόνων αγωνιστών του 21 κ. Αντώνιος Πετιμεζάς, ο Στρατηγός ε.α. της ΕΛ.ΑΣ. κ. Γεώργιος Παπαδημητρόπουλος, η κ. Ισμήνη Σακελλαροπούλου ως εκπρόσωπος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ο κ. Βασίλης Καλογερόπουλος ως εκπρόσωπος του συνδέσμου Δεσινιωτών –Καμενιανιτών - Δροβολοβιτών, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρινοφυτινών «Άγιοι Θεόδωροι» και μέλος του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» κ. Μάριος Πανουτσόπουλος, ο τ. Γενικός Γραμματέας της κ. Κωνσταντίνος Κατσιάρης, ο εκπρόσωπος του Συλλόγου Κλειτορίων «Ο Άγιος Δημήτριος» κ. Χρήστος Καμπέρος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Απανταχού Καλλιφωνιωτών κ. Στέφανος Βαγενάς, ο Διευθυντής Εθιμοτυπίας της Περιφέρειας Αττικής κ. Ανδρέας Σκαρτσίλας, πλήθος μελών, συμπατριωτών και φίλων της Ενώσεώς μας και σύσσωμο το Διοικητικό της Συμβούλιο.
Η Πρόεδρος της Ένωσης κ. Ελένη Χάμψα καλωσόρισε όλους όσοι παραβρέθηκαν, πιστοί για ακόμα μία φορά στο ιερό τους καθήκον. Ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον Αντιδήμαρχο κ. Σάκη Κολλάτο και τον Ταμία της Ένωσης κ. Χρήστο Παπαχριστόπουλο, οι οποίοι με ιδιαίτερη επιμέλεια και αμεσότητα μερίμνησαν για την περιποίηση και αναβάθμιση του μνημείου. Αναφέρθηκε στην ευόδωση της προσπάθειας του Δήμου Καλαβρύτων για την εξαίρεση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος από την αυτοδίκαιη κατάργηση που προέβλεπε πρόσφατα ψηφισθείς νόμος, μια εξέλιξη που γέμισε χαρά και ικανοποίηση όλους τους Καλαβρυτινούς.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο π. Κωνσταντίνος και ο κ. Κολλάτος.
Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Θεόδωρος Χαμακιώτης, Δημοτικός Σύμβουλος Καλαβρύτων, Γενικός Διευθυντής του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, μέλος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας, ένας νέος άνθρωπος με ουσιαστική και αθόρυβη προσφορά στο συνάνθρωπο. Η οικογένειά του θρήνησε την αποφράδα εκείνη ημέρα της 13ης Δεκεμβρίου του 1943 τρεις νεκρούς: τον παππού του Θοδωρή και τους δύο θείους του, Πάνο και Γιάννη.
Η ομιλία του κ. Χαμακιώτη, μεστή περιεχομένου και συναισθημάτων, συγκίνησε βαθύτατα τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι τον επιβράβευσαν με ένα θερμότατο χειροκρότημα.
Στη συνέχεια η κ. Λέτα Κουτσοχέρα, Πρόεδρος του Ιδρύματος «Γιάννη Κουτσοχέρα και Λένας Στρέφη – Κουτσοχέρα», εικαστικός – ποιήτρια, απήγγειλε το συγκλονιστικό ποίημά της «Ρέκβιεμ για τα Καλάβρυτα – Ενός λεπτού σιγή». Ακολούθησε ενός λεπτού σιγή.
Προσφέρθηκε καφές σε παρακείμενο κατάστημα.
Στη συνέχεια, οι παρευρισκόμενοι μετέβησαν με πούλμαν στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» του Δήμου Αθηναίων (Ηρακλειδών 66), όπου πραγματοποιείται από 2 έως 10 Δεκεμβρίου η Έκθεση «Καλάβρυτα: Μια πόλη στην Ιστορία. Πριν και Μετά το Ολοκαύτωμα» από το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος σε συνεργασία με την Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας.
Έχει ως θέμα το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα, μια σειρά δηλαδή ιστορικών γεγονότων που διαδραματίστηκαν στα Καλάβρυτα και στην ομώνυμη Επαρχία τους κατά την τελευταία φάση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Η διάταξη της έκθεσης είναι χρονολογική και θεματική και καταγράφει φωτογραφικά, μέσω 29 καλαίσθητων πάνελ, την ιστορία των Καλαβρύτων και της ευρύτερης επαρχίας, με επίκεντρο το Ολοκαύτωμα, από τις απαρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις μέρες μας. Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιμελημένη και άρτια Έκθεση που όλοι πρέπει να επισκεφθούν.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η προβολή για πρώτη φορά ενός βίντεο στο οποίο περιλαμβάνονται σκηνές από τον Τόπο Θυσίας, το Νεκροταφείο Καλαβρύτων, τα ερειπωμένα κτήρια της πόλης μας το 1944, ένα μόλις χρόνο μετά την Καταστροφή, προερχόμενες από τα Εθνικά Αρχεία των ΗΠΑ, ανακάλυψη του εξαιρετικά ικανού προσωπικού του Μουσείου μας, που αξίζει τα συγχαρητήρια όλων μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.