HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κατατέθηκε ο φάκελος της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Δήμων Καλαβρύτων - Αιγιάλειας - Ερυμάνθου

Κατατέθηκε χθες Τετάρτη  2/11/2023 μετα την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαβουλεύσεων  μελετών και αποφάσεων των Συλλογικών οργάνων στη...



Κατατέθηκε χθες Τετάρτη  2/11/2023 μετα την ολοκλήρωση όλων των απαιτούμενων διαβουλεύσεων  μελετών και αποφάσεων των Συλλογικών οργάνων στην ΕΙΔΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΠΕΠ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ο  φάκελος της Στρατηγικής Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης των Δήμων Αιγιάλειας Καλαβρύτων και Ερυμάνθου με τίτλο Ορεινή Ανθεκτικότητα εντός την προβλεπόμενης από την πρόσκληση 3533/28-6-2023 με καταληκτική ημερομηνία 3-11-2023!
Το συντονισμό της δράσης είχε αναλάβει ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος και κατατέθηκε ο φάκελος εντός προθεσμιών και πρώτος από όλη την δυτική Ελλάδα. 

Βασικό ζητούμενο της (ΟΧΕ Α.Κ.Ε.) «Ορεινή ανθεκτικότητα», είναι να αξιοποιήσει τα φυσικά και τεχνητά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ορεινής Αχαΐας μέσα από μια συνεκτική συμπεριληπτική πολιτική  με κυρίαρχο ζητούμενο την δημιουργία συνθηκών ώστε οι πόροι που θα επενδυθούν να  λειτουργήσουν ως αναπτυξιακός μοχλός αναστροφής της ερημοποίησης για την ευρύτερη χωρική ενότητα. 
Η ΟΧΕ «Ορεινή ανθεκτικότητα» στοχεύει να βελτιώσει σε όρους αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας την υλοποίηση ενός μέρους του αναπτυξιακού σχεδιασμού της Περιφέρειας σε ένα χωρικό σύνολο με ιδιαίτερες δυνατότητες  και ιδιαίτερες ανάγκες.
Η επίτευξη του οράματος προϋποθέτει την αντιμετώπιση των προβλημάτων και των αρνητικών τάσεων που εμφανίζει σειρά κοινωνικοοικονομικών παραγόντων στην περιοχή.
Η αναστροφή της πληθυσμιακής συρρίκνωσης - αποδυνάμωσης, η αντιμετώπιση της ανεργίας, ιδιαίτερα των νέων, η ενίσχυση της απασχολισιμότητας του ανθρώπινου δυναμικού, η αντιμετώπιση των προβλημάτων προσβασιμότητας φυσικής και ψηφιακής  ιδιαίτερα σε ορεινές περιοχές, η βελτίωση του αισθήματος ασφάλειας και ελκυστικότητας τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες της, αποτελούν προϋποθέσεις για δημιουργία συνθηκών  αυτοτροφοδοτούμενης ανάπτυξης της περιοχής.
Η βιώσιμη αειφόρος ανάπτυξη στην περιοχή παρέμβασης  επιδιώκεται να βασιστεί στα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της στους τομείς του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού.
Η αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος ειδικά στην περιοχή των Καλαβρύτων και της παραλιακής ζώνης  Αιγιαλείας  θα πρέπει να αξιοποιηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω, ώστε ο τουρισμός που στηρίζεται στον πολιτιστικό και φυσικό περιβάλλον της περιοχής να αποτελέσει την ατμομηχανή για την αναστροφή των αρνητικών τάσεων και τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας σε μία αναπτυσσόμενη περιοχή. 
Το ενδιαφέρον που καταγράφεται από αλλοδαπούς και ημεδαπούς τουρίστες για την ορεινή Αχαΐα  μπορεί να αξιοποιηθεί και να αυξηθεί περαιτέρω με τη διαφοροποίηση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης μορφών τουρισμού που υπερβαίνουν το παραδοσιακό τουριστικό πρότυπο και αξιοποιούν το πολιτιστικό, ιστορικό απόθεμα της περιοχής και το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον της.
Η βελτίωση της προσβασιμότητας της περιοχής, οι παρεμβάσεις αναζωογόνησης του  δομημένου περιβάλλοντος στο επίπεδο των κοινοτήτων θα συμβάλλουν τόσο στη βελτίωση  της ελκυστικότητας της περιοχής, όσο και στη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των  κατοίκων της.
Η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας, μέσω της ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος, του πολιτισμού και του τουρισμού, σε συνδυασμό με την αγροδιατροφή (ΠΟΠ προϊόντα) που λειτουργούν ως κινητήριες δυνάμεις για την βιώσιμη ανάπτυξη, προϋποθέτει την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Η οποία παράλληλα με την υλοποίηση των δημοσίων δράσεων, θα κινητοποιηθεί στην κατεύθυνση της αξιοποίησης των πλεονεκτημάτων της περιοχής, αξιοποιώντας τις παρεχόμενες κρατικές ενισχύσεις και ενσωματώνοντας στις δράσεις που υλοποιηθούν τα στοιχεία που συνδέονται με τη στρατηγική της Περιφέρειας στον τομέα της έξυπνης εξειδίκευσης.
Η προώθηση των αρχών της αειφόρου ανάπτυξης βασίζεται στην προστασία του περιβάλλοντος, την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων και την προσαρμογή της στο Σχέδιο για την κλιματική αλλαγή.
Οι επενδύσεις στον τομέα της διαχείρισης αποβλήτων συμβάλλουν στη συμμόρφωση της χώρας με τις απαιτήσεις του κοινοτικού κεκτημένου και διαμορφώνουν τις προϋποθέσεις της αειφορίας στην περιοχή.
 Επιπλέον, η βιωσιμότητα της ανάπτυξης, προϋποθέτει την άρση των εμποδίων που συνεπάγεται η γεωμορφολογία της περιοχής όσον αφορά την πρόσβαση σε υπηρεσίες.
Για την επίτευξη του στρατηγικού οράματος της «Ορεινής ανθεκτικότητας »είναι αναγκαία η υιοθέτηση μιας στρατηγικής η οποία αρθρώνεται σε στόχους και παρεμβάσεις ολοκληρωμένου χαρακτήρα.
Στο πλαίσιο αυτό οι παρεμβάσεις εξασφαλίζουν τις αναγκαίες συνέργειες και συμπληρωματικότητες μεταξύ των επιμέρους δράσεων και επικεντρώνονται στην παραγωγική ανασυγκρότηση της περιοχής, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την ανάγκη
βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας της τοπικής οικονομίας και την αντιμετώπιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της όπως είναι η καταπολέμηση της ανεργίας και της φτώχειας όπου αυτή παρατηρείται.
Ολόκληρη η λογική της παρέμβασης θα δομηθεί ως ολοκληρωμένο επενδυτικό πλάνο στα πλαίσια της διαδρομής Ορεινή ανθεκτικότητα που θα διαπερνά και θα σηματοδοτεί την συνεκτικότητα των περιοχών και των δράσεων !

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.