HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΡΑΣΤΙΚΟΙ: Εκπληρώθηκε ένα χρέος - Αποκαλυπτήρια μνημείου για τους Κραστικιώτες Αγωνιστές

Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν το πρωί της Κυριακής τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγωνιστών στους Κραστικούς Καλαβρύτων, μετά την τέλεση μνημόσ...



Σε κλίμα συγκίνησης έγιναν το πρωί της Κυριακής τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Αγωνιστών στους Κραστικούς Καλαβρύτων, μετά την τέλεση μνημόσυνου για τους Κραστικιώτες Αγωνιστές που έγινε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Κραστικών.
Η τελετή των αποκαλυπτηρίων ξεκίνησε με σύντομο χαιρετισμό από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων Θανάση Παπαδόπουλο και ακολούθησε ομιλία απ’ την Ελένη Κουτρουμπή που είχε την επιμέλεια της όλης πρωτοβουλίας για την ανέγερση του Μνημείου.
Στη συνέχεια ακολούθησαν Προσκλητήριο Αγωνιστών, κατάθεση στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στον χαιρετισμό του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος, μεταξύ άλλων, επεσήμανε ότι «σήμερα εκπληρώνουμε ένα χρέος. Ένα χρέος τιμής και μνήμης στους ήρωες Αγωνιστές των Κραστικών. Αλλά κι ένα χρέος προς όλο το χωριό που έχει εισφέρει το δικό του βαρύ φορτίο ηρωισμού, αυτοθυσίας και διαρκούς προσφοράς στους αγώνες του τόπου μας, στους αγώνες της πατρίδας μας για ελευθερία, αυτοδιάθεση και υπεράσπιση των εθνικών δικαίων και ιδανικών μας. Μάλιστα, εκείνο που προξενεί μεγάλο ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι αναλογικά με τον πληθυσμό τους οι Κραστικοί έχουν ένα μεγάλο αριθμό Αγωνιστών, σε κάθε κρίσιμη ιστορική περίοδο τα τελευταία 200 χρόνια».
Επίσης ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι «το Μνημείο που αποκαλύπτουμε σήμερα και το οποίο θα στέκει εδώ ως παντοτινή αναφορά στους Αγωνιστές μας και ως αφορμή οι γενιές που θα έρθουν να μάθουν την ιστορία του χωριού, είναι παράλληλα και μια σημαντική συνεισφορά στην ιστορική μνήμη».
Στην ομιλία της η κ. Κουτρουμπή ευχαρίστησε αρχικά για την ανέγερση του Μνημείου τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και τους συνεργάτες του, έκανε ειδική αναφορά «στον τοπικό σύμβουλο Φάνη Παπαγεωργίου, για την αμέριστη βοήθεια και συμπαράσταση που παρείχε μέχρι την τελική ολοκλήρωση του έργου αυτού», όπως ανέφερε ενώ σημείωσε ακόμη ότι την μαρμάρινη στήλη του Μνημείου φιλοτέχνησε ο κ. Δημήτριος Στούρας απ’ τη Λυκούρια.

Στη συνέχεια η κ. Κουτρουμπή αναφέρθηκε ονομαστικά σ’ όλους τους Κραστικιώτες Αγωνιστές απ’ την περίοδο της Επανάστασης του 1821 και τον όρκο στην Αγία Λαύρα έως τους Βαλκανικούς Πολέμους, τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, τη Μικρασιατική Εκστρατεία και αργότερα στα χρόνια της γερμανικής Κατοχής.
Και κλείνοντας την ομιλία της επεσήμανε ότι «το μνημείο αυτό είναι μία ελάχιστη πράξη χρέους και μία έκφραση τιμής με έργο, μπροστά στο μέγεθος της προσφοράς των Αγωνιστών. Διακόσια χρόνια μετά ο αγώνας τους παραμένει ένα ζωντανό γεγονός που εμπνέει τα δικά μας οράματα και αντιμάχεται κάθε δειλή πορεία ζωής. Τιμή και δόξα ανήκει στους ηρωικούς Αγωνιστές του χωριού μας. Αυτή τη λαμπρή ημέρα να γονατίσουμε ευλαβικά μπροστά σ’ αυτήν την μαρμάρινη στήλη, η οποία φέρει μνήμη, ιστορία, πολιτισμό, και με δάφνες και μυρτιές να τη στολίσουμε. Κι αυτή εδώ, πάντοτε να στέκεται στη μνήμη της ιστορίας, σύμβολο αιώνιο της ίδιας πάντα πορείας, της πορείας της πατρίδας μας προς την αθανασία».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.