HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΜΑΘΗΤΙΚΗ ΕΣΤΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Μια εμβληματική κτιριακή υποδομή σχεδιάζεται με σύγχρονους όρους και με το βλέμμα στο μέλλον

Ένα εμβληματικό κτίριο που στέγαζε για πολλά χρόνια τα όνειρα και τις αγωνίες όλων των παιδιών της επαρχίας Καλαβρύτων, αναγεννιέται και παί...



Ένα εμβληματικό κτίριο που στέγαζε για πολλά χρόνια τα όνειρα και τις αγωνίες όλων των παιδιών της επαρχίας Καλαβρύτων, αναγεννιέται και παίρνει νέα μορφή.
Η ιστορία του συγκροτήματος
Το 1973 ανεγείρεται σε συνολική έκταση 10.500μ2 η Μαθητική Εστία Καλαβρύτων (Οικοτροφείο). Απο το 1976 έως και το 2006 φιλοξενεί τους μαθητές Γυμνασίου Λυκείου απο την ευρύτερη επαρχία Καλαβρύτων και η λειτουργία της δίνει διέξοδο στη νεολαία καθώς καλύπτει τις ανάγκες στέγασης -εκπαιδευτικές ανάγκες των μαθητών της περιοχής δίνοντας λύση σε μια πραγματική ανάγκη, αυτή της δυσκολίας μετακίνησης απο τα απομακρυσμένα χωριά του Δήμου .Ο κοινωνικός και εκπαιδευτικός ρόλος της μαθητικής εστίας όλα αυτά τα χρόνια υπήρξε κομβικός καθότι στις σύγχρονες για την τότε εποχή υποδομές, οι οικότροφοι απολάμβαναν πρότυπες υπηρεσίες σίτισης, διαμονής και δημιουργικής απασχόλησης. Το 2011 με απόφαση του Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ η Μαθητική Εστία παραχωρείται για χρήση στο Δήμο Καλαβρύτων για 30 χρόνια. Έκτοτε η μαθητική εστία φιλοξενεί τα τμήματα της Φιλαρμονικής, το Κέντρο Κοινότητας καθώς και επετειακές και πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου.

Η πορεία προς της αναβάθμιση
2 Σεπτεμβρίου 2020
Προγραμματισμένη συνάντηση πραγματοποίησε στις 2 Σεπτεμβρίου 2020, ο Πρόεδρος ΔΣ ΙΝΕΔΙΒΙΜ κ. Κωνσταντίνος Δέρβος με το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και τον κ. Προϊστάμενο Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου και Διευθυντή της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας Καλαβρύτων, κ. Νικόλαο Τσάμη.
Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε σε ιδιαίτερα εποικοδομητικό κλίμα, εστίασε στην αξιοποίηση και αναβάθμιση των Μαθητικών Εστιών Καλαβρύτων και Κλειτορίας, σε πρότυπους χώρους με ιδιαίτερο εκπαιδευτικό, καινοτόμο και αναπτυξιακό χαρακτήρα.
Ο κ. Παπαδόπουλος παρουσίασε στον κ. Δέρβο τις προτάσεις του Δήμου Καλαβρύτων για τη δημιουργία Πλανηταρίου και τη στέγασή του στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων. Το Πλανητάριο θα φιλοξενεί το τηλεσκόπιο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών «Αρίσταρχος», το οποίο είναι το μεγαλύτερο τηλεσκόπιο των Βαλκανίων και το δεύτερο μεγαλύτερο της Ηπειρωτικής Ευρώπης και βρίσκεται στο Χελμό, σε υψόμετρο 2.340 μέτρων. Το Πλανητάριο θα χρηματοδοτηθεί από το ΠΕΠ Δυτικής Ελλάδας και αναμένεται να προσελκύσει μεγάλο αριθμό μαθητών και ερευνητών αστρονόμων.
Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος πρότεινε τη δημιουργία Τυροκομικής Σχολής και τη στέγασή της στη Μαθητική Εστία Καλαβρύτων. Η Σχολή θα δημιουργηθεί με τη συνεργασία του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και θα συμβάλει ουσιαστικά στην ευρύτερη ανάπτυξη της περιοχής.
Κατά τη συνάντηση, συζητήθηκε επίσης διεξοδικά η ανακατασκευή των χώρων της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, στο πλαίσιο της δημοπράτησης της σχετικής μελέτης του ΙΝΕΔΙΒΙΜ, μετά την εξασφάλιση της σχετικής χρηματοδότησης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Τέλος, συζητήθηκε η ανακαίνιση της Μαθητικής Εστίας Κλειτορίας, η οποία θα υλοποιηθεί μετά από την υποβολή ολοκληρωμένης μελέτης από το Δήμο Καλαβρύτων.
Όπως δήλωσε ο κ. Δέρβος «το ΙΝΕΔΙΒΙΜ στηρίζει με ιδιαίτερη χαρά τις προτάσεις του Δημάρχου κ. Παπαδόπουλου για την αξιοποίηση των Μαθητικών Εστιών Καλαβρύτων και Κλειτορίας. Με τη συνεργασία μας επιδιώκουμε να ενισχύσουμε τις δυνατότητες της ιστορικής αυτής περιοχής, με σύγχρονο εκπαιδευτικό προσανατολισμό». Ο κ. Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «η θετική ανταπόκριση του ΙΝΕΔΙΒΙΜ στις προτάσεις μας, συνιστά μια σημαντική υποστήριξη στο έργο του Δήμου και στο στόχο μας για δημιουργία ενός σημαντικού πόλου έλξης στην περιοχή μας, που θα έχει ως επίκεντρο τους νέους».

01 Δεκεμβρίου 2021
Μελέτη για το έργο της συνολικής ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων
Ανάθεση σε ανάδοχο του έργου «ΜΕΛΕΤΗ ΑΝΑΚΑΙΝΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΟΥ ΚΤΗΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΜΑΘΗΤΙΚΗΣ ΕΣΤΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» Αντικείμενο της ανάθεσης είναι η σύνταξη Προμελέτης και Μελέτης Εφαρμογής για το έργο της συνολικής ανακαίνισης και αναβάθμισης του κτηρίου της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, ώστε να πληροί τις σύγχρονες απαιτήσεις για δημόσια κτήρια. Επιπλέον αντικείμενο της μελέτης είναι ο πολεοδομικός έλεγχος και η τακτοποίηση του κτηριακού συγκροτήματος της Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων. Στόχος το κτίριο αυτό να καταστεί ένα συνεδριακό κέντρο με δυνατότητα φιλοξενίας μικρού αριθμού συνέδρων η/και φοιτητών μεταπτυχιακών προγραμμάτων.

1 Απριλίου 2022
Μελέτη για την οικοδομική άδεια εγκατάστασης του Διεπιστημονικού Κέντρου - Πλανηταρίου "ΚΟΣΜΟΣ"
Ανάθεση με Απόφαση Δημάρχου για «Έκδοση οικοδομικής άδειας για προσθήκη κατ’ επέκταση 100 μ2 στο κτίριο εστίας Καλαβρύτων, για τη στέγαση πλανηταρίου και την αλλαγή χρήσης ισογείου χώρου 416,64 μ2 σε χώρο εκδηλώσεων». Η μελέτη έχει ήδη ολοκληρωθεί και σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας αναμένεται η ένταξή του σε Αναπτυξιακό πρόγραμμα
 
01 Σεπτεμβρίου 2023 -3ο στάδιο - Μελέτη Εφαρμογής
Το δεύτερο στάδιο της μελέτης που πραγματοποιείται για το Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ έχει ήδη ολοκληρωθεί και σε εξέλιξη βρίσκεται το τρίτο στάδιο, αυτό της μελέτης εφαρμογής. Η ολοκλήρωσή του αναμένεται το Δεκέμβριο του 2023.



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.