HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΜΕΝΙΑΝΟΙ: ΑΝΑΠΛΑΣΗ - ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΑΛΩΝΙΟΥ ΤΟΥ ΟΠΛΑΡΧΗΓΟΥ ΤΟΥ 1821 ΞΕΝΟΧΡΗΣΤΟΥ - ΚΑΜΕΝΙΑΝΙΤΗ

Ένα σπουδαίο έργο, πραγματοποιήθηκε στους Καμενιάνους, στο πλαίσιο των εορτασμών και των δράσεων του Δήμου Καλαβρύτων για τα διακοσιάχρονα ...



Ένα σπουδαίο έργο, πραγματοποιήθηκε στους Καμενιάνους, στο πλαίσιο των εορτασμών και των δράσεων του Δήμου Καλαβρύτων για τα διακοσιάχρονα απ’ το εικοσιένα.
Τα διακόσια χρόνια μετά την εθνική μας παλιγγενεσία με αφετηρία το 1821, και τα όσα θετικά αποτελέσματα επιτεύχθηκαν στη συνέχεια στον τόπο μας, αποτελούν την εθνική κληρονομιά και οδηγό για τις προκλήσεις της νέας εποχής.
Κι αν δεν είναι η ιστορική πορεία μας έκτοτε, ποιο τότε θα μπορούσε να είναι το πρόταγμα των εορτασμών και των άλλων δράσεών μας; Μα η ίδια η ιδεολογία της Επανάστασης. Η πίστη στον Χριστό και στην παράδοσή μας, η εμμονή στην ελληνορθόδοξη ιδιοπροσωπία μας, η ανάγκη να αντλήσουμε από τους αγωνιστές του 1821 πρότυπα δράσης και υποδείγματα ζωής, ώστε να προχωρήσουμε σε μια ειρηνική αλλά ουσιαστική Επανάσταση συνειδήσεων και συμπεριφορών, που η πατρίδα μας έχει ανάγκη στις αρχές του 21ου αιώνα. Διαχρονικά μηνύματα της Επανάστασης, που μπορούν να προβληθούν σήμερα, ανταποκρίνονται στις σύγχρονες ανάγκες και δημιουργούν προοπτική για ένα καλύτερο μέλλον.
Όλα τα παραπάνω πρέπει να αναδειχθούν μετά το 2021, για να τιμηθεί η μνήμη των ανθρώπων πού αγωνίστηκαν για την ελευθερία μας. Η ορθόδοξη πίστη, ο πατριωτισμός, η επίγνωση της διαχρονικής συνέχειας του πολιτισμού και της ιστορίας μας, είναι οι θεμελιακές αξίες της Επανάστασης πού εμφυσήθηκαν στο ελληνικό κράτος και το συγκροτούν ως σήμερα.
Θα πρέπει να έχουμε υπόψη ότι κάθε λαός και κάθε εποχή έχει ανάγκη από πρότυπα βίου και δράσης. Πάνω στα πρότυπα στηρίζονται τόσο η παιδεία, όσο και η κοινωνική συγκρότηση και δράση στο σύνολό της, και οι ποικίλες τιμητικές διακρίσεις στην επιβράβευση και προβολή τέτοιων προτύπων αποσκοπούν, χωρίς τα οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί η ηθική στήριξη ενός λαού, δεν μπορούν να παρακινηθούν οι άνθρωποι σε έργα φιλοπατρίας, προόδου και καλοκαγαθίας. Κι αν ακούγονται ξεπερασμένα όλα αυτά, να υπενθυμίσω ότι όπου συστηματικά συντελέστηκε η ακύρωσή τους, οι αντίστοιχες κοινωνίες οπισθοδρόμησαν και βυθίστηκαν αν όχι στην ενδοσκόπηση, τουλάχιστον σε μια αποτελματική συλλογική αποχαύνωση.
Μέσα από το φρόνημα, το ήθος και τις προτεραιότητες των αγωνιστών του, θα μπορέσουμε να αντλήσουμε διδάγματα και υποδείγματα ζωής και για τη σημερινή μας συλλογική εθνική πορεία, που ολοένα και περισσότερο ρέπει προς μια εθνικά, παραδοσιακά και θρησκευτικά αποχρωματισμένη σύνθεση. Και να κάνουμε κι εμείς τη δική μας ειρηνική αλλά ουσιαστική Επανάσταση, με τον ίδιο σκοπό που πρόταξαν και οι επαναστατημένοι Έλληνες του ’21: την επιβίωση και την εξασφάλιση της ταυτότητάς μας, εθνικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής.
Υπ’ αυτό το πρίσμα ο Δήμος Καλαβρύτων συνεχίζει να δρομολογεί έργα και δράσεις εντασσόμενες στο πλαίσιο ανάδειξης των ιστορικών προσώπων και χώρων του μεγάλου εικοσιένα, που αποτέλεσαν και θα αποτελούν παράγοντες διαχρονικής γνώσης και θύμησης του μεγαλείου και της ιστορικότητας του Καλαβρυτινού τόπου μας.
Ένα ακόμη τέτοιο έργο προς αυτή την κατεύθυνση, είναι και η «Ανάπλαση-αναπαλαίωση του Ιστορικού Αλωνιού του Οπλαρχηγού Ξενοχρήστου στους Καμενιάνους», διακόσια περίπου χρόνια από τον ηρωικό και ένδοξο θάνατό του στην μάχη του Πουρναροκάστρου της Πάτρας, 9 Σεπτεμβρίου 1822, σύμφωνα με αποδεικτικό που υπογράφει ο Ανδρέας Λόντος που ήταν συμπολεμιστής του σε πολλές μάχες.
Ως γνωστόν-πέραν των άλλων ενδόξων πράξεών του κατά την απελευθέρωση των Καλαβρύτων και αλλού-ο προαναφερόμενος ήρωας Ξενοχρήστος, σ’ αυτόν τον χώρο του ιστορικού αλωνιού του χτύπησε με το δικράνι τον τούρκο (σπαή) φοροεισπράκτορα, τον Αλωνάρη του 1820 λέγοντας την ιστορική φράση που σήμαινε πολλά για τον μεγάλο ξεσηκωμό. «Του χρόνου ούτε συ σπαής, ούτε εγώ φορολογούμενος».
Ο Δήμος των Καλαβρύτων -προς τιμήν του, αλλά και προς επίρρωση των προαναφερομένων-προχώρησε στην ανάδειξη-ανάπλαση του ιστορικού και μνημειακού αυτού χώρου, που θα αποτελεί ένα ακόμη κόσμημα ιστορικότητας και επισκεψιμότητας για το χωριό των Καμενιάνων και τον τόπο μας ευρύτερα. Παράλληλα αναβαθμίστηκε και ο περιβάλλων χώρος του παρακείμενου κοιμητηρίου των Καμενιάνων με εργασίες που έγιναν. Ο Σύνδεσμος Καμενιανιτών-Δροβολοβιτών-Δεσινιωτών, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμενιάνων, η εθελοντική μας ομάδα και οι άλλοι φορείς των χωριών μας, όλοι εμείς, πέραν των άλλων έχουμε επενδύσει στην ανάδειξη της ιστορίας και του πολιτισμού του τόπου μας. Σ’ αυτά βρίσκεται ένθερμος συμπαραστάτης ο Δήμος Καλαβρύτων.
Θερμά συγχαίρουμε ευχαριστούμε τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και τον Αντιδήμαρχο Αροανίας κ. Λεωνίδα Βασιλόπουλο που αναδεικνύουν τον τόπο μας, μέσα και από τους τομείς της ανάδειξης της ιστορίας και του πολιτισμού μας!!
Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.