HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι φοροελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης που φέρνει στην Βουλή η κυβέρνηση

Για την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση εστιάζει στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, σε φοροελαφρύνσεις, ενώ συνεχίζονται τα μέτρα ανακούφισης...



Για την επόμενη τετραετία η κυβέρνηση εστιάζει στις αυξήσεις μισθών και συντάξεων, σε φοροελαφρύνσεις, ενώ συνεχίζονται τα μέτρα ανακούφισης των πολιτών, όπως Market Pass και Youth Pass. Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης «άνοιξε» τα χαρτιά του και κατέθεσε μια σειρά προγραμματικών δηλώσεων που εστίασαν στην ανάκαμψη του συνόλου των φορολογουμένων.
Στο πλαίσιο αυτό, το Youth Pass θα έρθει νωρίτερα, από τον Σεπτέμβριο, ενώ το Market Pass παρατείνεται κατά τουλάχιστον ένα τρίμηνο, με προοπτική να φτάσει ως το τέλος του έτους. Ο κ. Μητσοτάκης, παράλληλα, προεξόφλησε το νέο βοήθημα προς τους χαμηλοσυνταξιούχιους με προσωπική διαφορά στο τέλος του έτους, ενώ δεσμεύτηκε και για τις αυξήσεις στο Δημόσιο τομέα από 01/01/2024.

Αναλυτικά τα μέτρα ανάσα που ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός:
Υouth pass
Μόνιμο χαρακτήρα αποκτά το youth pass, το οποίο στόχο έχει τη στήριξη των νέων 18 και 19 ετών αντίστοιχα και οι οποίοι υπολογίζονται σε 200.000 ετησίως. Οι δικαιούχοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα με κωδικούς Taxisnet μέσα από το vouchers.gov.gr και θα λαμβάνουν SMS και μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e–mail) με πληροφορίες για την έκδοση και τη χρήση του Youth Pass, το οποίο θα έχει και ημερομηνία λήξης.
Δικαιούχοι
1ο έτος εφαρμογής: 2024
Αφορά: Νέους που συμπληρώνουν 18ο και 19ο έτος ηλικίας
Συνολικός αριθμός δικαιούχων: 200.000 νέοι ετησίως
Υouth pass 150 ευρώ: Voucher (όχι μετρητά)
Προϋπόθεση: Υποβολή αίτησης στην ιστοσελίδα vouchers.gov.gr
Υποχρεωτικό: Απόκτηση κωδικών Taxisnet
Πού χρησιμοποιείται
Ξενοδοχεία – τουριστικά καταλύματα.
Μεταφορές (ταξί, λεωφορεία, τρένα, ακτοπλοϊκά – αεροπορικά εισιτήρια).
Ενοικίαση ΙΧ – σκαφών αναψυχής.
Θέατρα – σινεμά – συναυλίες.

Αυξήσεις Δημοσίων Υπαλλήλων
Από 01/01/2024 έρχεται το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Ο μισθός ενός νεοεισερχόμενου θα φτάσει στα 840 ευρώ από 780 ευρώ. Με ένα παιδί θα πάει στα 910 ευρώ, ενώ θα υπάρχει και το επίδομα θέσης ευθύνης.
Ακόμη, αυξάνεται το οικογενειακό επίδομα στους δημόσιους υπαλλήλους και πλέον θα ανέρχεται από 20 ευρώ έως 50 ευρώ.
Τα νέα ποσά έχουν ως εξής:
Για 1 παιδί από 50 ευρώ στα 70 ευρώ
Για 2 παιδιά από 70 ευρώ στα 120 ευρώ
Για 3 παιδιά από 120 ευρώ στα 170 ευρώ
Στα μέτρα της επόμενης τετραετίας προβλέπεται αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά για 700.000 φορολογούμενους, με όφελος 90 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί, όφελος 220 ευρώ με δύο ή περισσότερα παιδιά.

Περαιτέρω μείωση ΕΝΦΙΑ
Ακόμη, έρχεται νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για ασφαλισμένα σπίτια έναντι φυσικών καταστροφών, ενώ οι πρώην δικαιούχοι του ΕΚΑΣ απαλλάσσονται μόνιμα από φαρμακευτικές δαπάνες.

Αυξήσεις στις συντάξεις
Συνεχίζεται η εφάπαξ ενίσχυση στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά, με επίδομα 200 ευρώ – 300 ευρώ. Όσοι συνταξιούχοι εργάζονται, δε θα έχουν πλέον «πέναλτι» κατά 30%, ενώ για όλους θα υπάρχει αύξηση +3% από 01/01/2024.

Αυξήσεις στον κατώτατο μισθό
Αυξήσεις προβλέπονται και στους μισθούς των ιδιωτικών υπαλλήλων, με τον μέσο μισθό να φτάνει τα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ, ενώ ο κατώτατος μισθός θα φτάσει τα 950 ευρώ από 780 ευρώ.

Επεκτείνεται το Market Pass
Παράλληλα, στο πλαίσιο καταπολέμησης της ακρίβειας επεκτείνεται το Market Pass για τους επόμενους μήνες.

Τα μεσοπρόθεσμα οικονομικά μέτρα
Τέλος, τα οικονομικά μέτρα για την επόμενη τετραετία προβλέπουν σταδιακή μείωση τεκμηρίων κατά 30%, υποχώρηση των ασφαλιστικών εισφορών κατά μία ακόμη μονάδα, σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος στους ελεύθερους επαγγελματίες και εστιάζουν στον «πόλεμο» της φοροδιαφυγής.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.