HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα αναζωογόνησης της υπαίθρου στα Τριπόταμα και τα γύρω χωριά

Στην περιοχή μας υπάρχει μία άνθρωπογεωγραφική ενότητα με με 20 χωριά και σε ακτίνα 20 km με κέντρο τα Τριπόταμα που επικοινωνούν συγκοινω...

Στην περιοχή μας υπάρχει μία άνθρωπογεωγραφική ενότητα με με 20 χωριά και σε ακτίνα 20 km με κέντρο τα Τριπόταμα που επικοινωνούν συγκοινωνιακά και έχουν κοινή τοπική αγορά, ανταλλαγές και πολιτισμική αναφορά. Κοινό στοιχείο επίσης της περιοχής είναι η λεκάνη απορροής των πηγών και των παραποτάμων που σχηματίζουν τον ποταμό Ερύμανθο.
Πρόκειται για μία περιοχή που άλλοτε ανήκε στην γεωγραφική περιφέρεια της πόλης-κράτους της αρχαίας Ψωφίδας.
Τα χωριά αυτά σήμερα όπως γνωρίζουμε όλοι, μαραζώνουν πληθυσμιακά ενώ οι λίγοι νέοι και ιδιαίτερα οι γυναίκες δεν έχουν άλλη διέξοδο εργασίας εκτός από την κτηνοτροφία και συνεχίζουν να εγκαταλείπουν τον τόπο.
Υπό αυτές τις συνθήκες όλο και λιγότερες νέες οικογένειες δημιουργούνται για να τεκνοποιήσουν.
Για παράδειγμα τα 12 χωριά του πρώην Δήμου Αροανίας το 1998 πριν 25 χρόνια είχαν περίπου 3.200 κατοίκους και σήμερα έχουν λιγότερους από 1500 κατοίκους.
Είναι προφανές ότι επισήμως από την τοπική αυτοδιοίκηση δεν υπάρχει κανένα τοπικό σχέδιο ανάπτυξης για την αξιοποίηση ανενεργών διαθέσιμων πόρων, που έχει να κάνει με την ενέργεια, τα πλούσια νερά, τον ορεινό τουρισμό και αγροτουρισμό.
Κι όλα αυτά συμβαίνουν σε μία εποχή που υπάρχουν υλικοί διαθέσιμοι Πόροι και νέες τεχνολογίες για την αναζωογόνηση της υπαίθρου.
Γνωρίζουμε για παράδειγμα ότι τα Καλάβρυτα, το Λεβίδι, η Βυτίνα αναπτύχθηκαν τα τελευταία 30 χρόνια, χάρις τα χιονοδρομικά τον ορεινό τουρισμό και τις υποδομές της τοπικής αυτοδιοίκησης. Κατά αντίστοιχο τρόπο θα μπορούσε να αναπτυχθεί και η ευρύτερη περιοχή τον Τριποτάμων με βάση τους υδάτινους πόρους του ποταμού Ερυμάνθου που μπορεί να αποτελέσει ένα ξεχωριστό πόλo τοπικής ανάπτυξης.
Υδάτινο Θεματικό πάρκο του ποταμού Ερυμάνθου
( η Πάρκο του Ηρακλή)
Η ιδέα είναι η ανάπλαση στις όχθες του ποταμού Ερυμάνθου ώστε να φιλοξενεί κατά μήκος υπαίθριες δραστηριότητες αναψυχής και εμπειρίας με περιβαλλοντικές προδιαγραφές.
1. Διαμόρφωση λιθόστρωτου της διαδρομής από το κέντρο Τριποτάμου προς την Βασιλική πηγή.
2. πάρκο με υδρόβια φυτά και πτηνά
3.Παιδική χαρά και νεροτσουλήθρες
4. Μικρογραφία παραδοσιακής υδροκίνησης
5. Έκθεση παραδοσιακών εργαλείων Αγροτικής ζωής
6. Μυθικός χώρος του Ηρακλή με σχετικές αναπαραστάσεις
7.Δημοτική πισίνα κολύμβησης
8. Ήπιες παρεμβάσεις με περιβαλλοντικές προδιαγραφές στην κοίτη του ποταμού για καγιάκ.
Με αυτές τις παρεμβάσεις η περιοχή θα μπορούσε να ενισχύσει και τις μικρές υποδομές σε καταλύματα που υπάρχουν στη Μονή πορετσού, Λιβάρτζι, Λεχούρι, Σοπωτό και Λάμπεια και να ενθαρρύνει νέες σχετικές επενδύσεις.
Στο πολιτιστικό τουρισμό η περιοχή θα μπορούσε να διεκδικήσει και τη διαδρομή “Ηρακλή” ως συνέχεια της διαδρομής που υπάρχει στη Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Κομβικής σημασίας είναι η δημιουργία ενεργειακής κοινότητας αυτοπαραγωγής και αυτοκαταλωσης για υποστήριξη των νοικοκυριών. Οργάνωση οικοτουριστικών και πολιτιστικών διαδρομών, με περιπατητικά μονοπάτια.
Η ανάδειξη αρχαιολογικού χώρου, της Αρχαίας Ψωφίδας παραποτάμιων δραστηριοτήτων. Η ανάδειξη της τοπικής ιστορίας και των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της περιοχής.
Εφαρμογή του μοντέλο της κοινωνικά υποστηριζόμενης Γεωργίας κτηνοτροφίας για την ενίσχυση του τοπικού εισοδήματος.
Στα Τριπόταμα χρειάζεται επίσης να δημιουργηθεί ένα τοπικό οικιστικό σχέδιο για την ανάπτυξη «Πολίχνης» που θα εξυπηρετεί τον ευρύτερο κοινωνικό ιστό των γύρω χωριών με υποδομές πρόνοιας, υγείας και Παιδείας.
Εκ μέρους των συλλόγων είναι ανάγκη για Έκδοση βιβλίων και βιντεοσκοπήσεων όπως έχει γίνει στο παρελθόν για την ενίσχυση του οράματος της τοπικής ανάπτυξης.
Όλες οι παραπάνω προτάσεις και θεματικές που αναφέρονται υποστηρίζονται από το γραφείο μας με αναλυτικές εισηγήσεις και μελέτες που είναι στη διάθεσή κάθε ενδιαφερόμενο να μελετήσει.
ΚΕΝΤΡΟ ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΗΦΙΑΚΗΣ
ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΠΟΛΙΤΩΝ «ΚΕΣΥΨΕΠ»
Κοινωνική Επιχείρηση
για τη σύνταξη
Βασίλης Τακτικός

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.