Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΦΙΛΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Μια βόλτα σε ένα χωριό που αντιστέκεται στο χρόνο με το μεράκι των ανθρώπων του (ΦΩΤΟ)

Στα Φίλια βρέθηκε το kalavrytanews, σε ένα χωριό που αντιστέκεται στο χρόνο αλλά και στο μεράκι όλων όσων το αγαπούν. Μέλη και φίλοι του Πο...

Στα Φίλια βρέθηκε το kalavrytanews, σε ένα χωριό που αντιστέκεται στο χρόνο αλλά και στο μεράκι όλων όσων το αγαπούν. Μέλη και φίλοι του Πολιτιστικού-Εξωραϊστικού Συλλόγου Φιλίων μας ξενάγησαν στα αξιοθέατα του χωριού των Φιλίων. Παρουσιάζουμε μερικά, γιατί ένα αφιέρωμα δεν αρκεί, αφού τα τοπία, η ιστορία, οι τόποι και οι άνθρωποί του δεν μπορούν να χωρέσουν σε ένα μονο αφιέρωμα...
Ας δούμε μερικά που καταγράψαμε: 
-Πρώτη και καλύτερη η επιβλητική Εκκλησία στο κέντρο του χωριού ένα πραγματικό στολίδι , όχι μόνο για το χωριό αλλά για ολόκληρη την επαρχία Καλαβρύτων .
Πρόκειται για αξιοθέατο που αξίζει κάθε επισκέπτης της ευρύτερης περιοχής να δει και να θαυμάσει από κοντά . Η δε θέα από την πλατεία της Εκκλησίας είναι μοναδική . Να σημειώσουμε οτι η Εκκλησία των Φιλίων μαζί με την Ανάληψη στις Σειρές, είναι οι δύο μεγαλύτερες σε χωρητικότητα εκκλησίες της επαρχίας Καλαβρύτων.
-Στην κεντρική πλατεία του χωριού οι δύο πανύψηλοι πλάτανοι καλούν τους επισκέπτες να καθίσουν κάτω από τη σκιά τους απολαμβάνοντας τη δροσιά του υψομέτρου (888μ... κάτι σαν ένα μικρό Έβερεστ...) , αλλά και την μοναδική φιλοξενία των Φιλαίων και τα πλούσια εδέσματα που έχουν να προσφέρουν τα δύο καφενεία του χωριού .
-Λίγα χλμ έξω από το χωριό η Ιερά Μονή Αγίου Αθανασίου περιμένει να υποδεχτεί τους πιστούς σε μια όμορφη τοποθεσία.
-Στον ποταμό Λάδωνα και στον οικισμό Χάνια των Φιλίων στέκει δίπλα στο εκκλησάκι του Σταυρού το Φιλαίικο γεφύρι . Η τοποθεσία είναι μαγευτική με τα νερά του Λάδωνα , το τοξωτό γεφύρι και τα δέντρα που σκεπάζουν την κοίτη του ποταμού με τα κλαδιά τους να δημιουργούν ένα ονειρικό σημείο .
-Ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Φιλίων μέσα σε λιγότερο από δύο χρόνια λειτουργίας έχει προχωρήσει σε πλήθος έργων , με πολλά από αυτά να προσφέρουν όμορφες επιλογές για ντόπιους και επισκέπτες και δραστηριότητες για οικογένειες και νεολαία.
Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε τη νέα παιδική χαρά στο προαύλιο του σχολείου και τη συνολική ανάπλαση του γηπέδου μπάσκετ με το νέο φωτισμό που επιτρέπει ατελείωτες καλοκαιρινές ώρες αθλητισμού .
Επίσης ο Σύλλογος έχει δώσει έμφαση στη βελτίωση των υποδομών προχωρώντας και με τη βοήθεια των κατοίκων και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε τσιμεντόστρωση και διάνοιξη δρόμων και μονοπατιών. Μεγάλος βάρος έχει δοθεί ιδίως στον τομέα της πυροπροστασίας με τοποθέτηση κρουνών σε καίρια σημεία , διάνοιξη δρόμων με αντιπυρική σημασία και τη δωρεά πυροσβεστήρων στην Εκκλησία και το Μοναστήρι σε μια κίνηση με ουσιαστική και συμβολική σημασία .
-Οι καλοκαιρινές εκδηλώσεις του Συλλόγου έδωσαν στο χωριό παλμό και ζωντάνια. Παιδικές , χαρούμενες φωνές πλημμυρίζουν κάθε Αύγουστο το χωριό μας με το δίπτυχο έργα-εκδηλώσεις να είναι η κινητήριος δύναμη προόδου για τον τόπο .
-Τα σχέδια του Συλλόγου και το όραμα των μελών και των φίλων του δε σταματούν εδώ . Ήδη ο σχεδιασμός προχωράει και η φαντασία των νέων ανθρώπων που απαρτίζουν το δραστήριο αυτό Σύλλογο δημιουργεί νέα δεδομένα .
Οι παρεμβάσεις στο σχολείο του χωριού , η διάνοιξη μονοπατιών , η ανάπλαση του χώρου ''Καρυά του Λάκη'' , ο φωτισμός σε σκοτεινά σημεία είναι μόνο μερικά από τα έργα που θα αλλάξουν την όψη του χωριού , ενώ θα συνεχιστούν φυσικά οι βελτιώσεις σε δρόμους και υποδομές .
-Όσο για τις φετινές εκδηλώσεις ο Σύλλογος υπόσχεται πως θα εκπλήξει ευχάριστα Φιλαίους και επισκέπτες με φαντασία και δημιουργικότητα...
-ΟΜΩΣ τα μέλη του Συλλόγου τονίζουν πως υπάρχουν πολλά προβλήματα που απαιτούν από την Τοπική Αυτοδιοίκηση να βοηθήσει ουσιαστικά και σε μεγάλη έκταση .
-Επιλέγοντας τα δύο σημαντικότερα , του Φίλια αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα με το νερό , αφού ιδίως τους θερινούς μήνες οι διακοπές είναι συχνές , ενώ και το οδικό δίκτυο είναι σε άσχημη κατάσταση.
Κυρίως ο δρόμος από Φίλια προς Φιλαίικα Καλύβια και 111 Ε.Ο. όπου πραγματικά υπάρχει κίνδυνος για τα διερχόμενα οχήματα .
-Και για τα δύο αυτά σημαντικά προβλήματα ο Σύλλογος έχει προβεί σε σειρά κινήσεων : Για το θέμα του νερού ήδη έχουν πραγματοποιηθεί δύο συναντήσεις με το Δήμαρχο Κον Παππαδόπουλο , όπου ο Σύλλογος ανέφερε συγκεκριμένες λύσεις , ενώ για τον ίδιο λόγο και με αναλυτική έκθεση έχει κατατεθεί επίσημη επιστολή προς το Δημοτικό Συμβούλιο με συγκεκριμένες προτάσεις. Τονίζεται ότι οι εναλλακτικές λύσεις που προτείνει ο Σύλλογος θα είναι και προς όφελος του Δήμου .
Αλλά και για το οδικό δίκτυο και ιδίως για το δρόμο προς 111 ο Σύλλογος πραγματοποίησε συνάντηση με τον Αντιπεριφερειάρχη Αχα'ί'ας Κον Μπονάνο , απέστειλε επιστολή για τον ίδιο λόγο και είναι σε ενεργό και διαρκή προσπάθεια προς την επίλυσή του .
-Χρειάζεται περισσότερη ενεργός και ουσιαστική βοήθεια από την Τοπική Αυτοδιοίκηση για τόσο σημαντικά θέματα που αφορούν στην ίδια τη ζωή των κατοίκων . Δεν μπορούμε να ελπίζουμε ότι δε θα επέλθει μαρασμός της υπαίθρου , όταν χρονίζουν προβλήματα βιωσιμότητας όπως η υδροδότηση και το οδικο δίκτυο .
Ο Σύλλογος καλεί όλους ανεξαιρέτως τους Φιλαίους να συνδράμουν αυτήν την προσπάθεια . Αν μέσα σε δύο χρόνια έγιναν τόσα πολλά , με τη βοήθεια ΌΛΩΝ των κατοίκων μπορεί να ελπίζει του Φίλια ότι το όραμα των νέων παιδιών που απαρτίζουν το Σύλλογο θα γίνει πράξη .
- Αυτό που διαπιστώσαμε είναι οτι ο Σύλλογος, είναι ένας από τους πιο δραστήριους στην επαρχία μας, έχει δείξει ήδη δείγμα γραφής . Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες απαιτούν τη συστράτευση όλων των δυνάμεων του τόπου για την εξέλιξη και την πρόοδο.

-
ΑΠΟΨΗ ΑΠΟ DRONE ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ
ΠΑΝΟΡΑΜΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΟΥ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΟΥ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΟΥ
Η ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΕ ΤΗ ΣΚΙΑ ΤΟΥ ΠΛΑΤΑΝΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΗΓΑΔΙ
ΤΟ ΠΑΝΕΜΟΡΦΟ ΦΙΛΑΙΪΚΟ ΓΕΦΥΡΙ ΣΤΟ ΛΑΔΩΝΑ
Η ΕΠΙΒΛΗΤΙΚΗ ΕΚΛΛΗΣΙΑ ΤΩΝ ΦΙΛΙΩΝ-ΣΤΟΛΙΔΙ ΤΟΥ ΧΩΡΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΗΝ ΚΑΡΥΑ ΤΟΥ ΛΑΚΗ ΗΔΗ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.