HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Παρουσίαση του βιβλίου ου Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη «Καλαβρυτινά Ανάλεκτα»

Ανεπανάληπτη χαρακτηρίζεται από όλους η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη που πραγματοποιήθηκε την...

Ανεπανάληπτη χαρακτηρίζεται από όλους η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου-Καμενιανίτη που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 28-4-2023 στην Αθήνα, σε ένα πολυπληθές ακροατήριο.
Ήταν ένα μάθημα ιστορίας, πολιτισμού και παράδοσης για την πατρίδα μας, που όμοιό του σπάνια συναντάς.
Καταγοητευμένοι και ενθουσιασμένοι έμειναν όλοι οι παριστάμενοι στην εν λόγω εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ ζεστό κλίμα, με υψηλές προσωπικότητες του πνευματικού κόσμου, αλλά και πολλών σπουδαίων μουσικών και γνήσιων εκφραστών της Δημοτικής μας παράδοσης.
Χαρισματικές οι παρουσίες και οι ομιλίες του λόγιου μοναχού της Ι. Μονής Ιβήρων του Αγίου Όρους Γ. Μαξίμου Ιβηρίτου που έκανε μια αληθινά εύγλωττη, σπουδαία και τεκμηριωμένη ανάλυση και παρουσίαση του ευρύτερου έργου του συγγραφέα. Στην φωτισμένη ομιλία του έκανε συνοπτική αλλά συνάμα συγκροτημένη αναφορά της πορείας του δημιουργού στο χώρο της ποίησης, των μελοποιημένων δημοτικών τραγουδιών του από τον μουσικολογιώτατο π. Χρήστο Κυριακόπουλο, αλλά και της εν γένει παρουσίας του στον πνευματικό, πολιτιστικό, συνδικαλιστικό και άλλο χώρο.
Εξαίρετος, και με μια αειθαλή ρητορική δεινότητα ο πρώην Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο οποίος-σε μια ομιλία ποταμός-σκιαγράφησε με σαφήνεια και χαρίεντα λόγο την πνευματική και πολυσχιδή δράση του Κωνσταντίνου Νικολόπουλου, που αναγάγει όπως είπε με αυτή, πολύ ψηλά την γενέτειρά του τους Καμενιάνους Αχαΐας, τα Καλάβρυτα και εν γένει την Ελλάδα μας. Οι δύο προαναφερόμενοι ομιλητές καθήλωσαν πραγματικά το ακροατήριο, όπως και στη συνέχεια ο π. Χρήστος Κυριακόπουλος που ερμήνευσε τα μελοποιημένα από τον ίδιο δημοτικά τραγούδια του τιμωμένου, με τη συνοδεία του ανεπανάληπτου Γιώργου Δαλιάνη στο κλαρίνο. Σημαντικό χαιρετισμό επίσης απηύθυνε ο κ. Λευτέρης Τζόκας πρόεδρος της Ενώσεως Ελλήνων Λογοτεχνών, του αρχαιότερου λογοτεχνικού σωματείου της χώρας, του οποίου για αρκετά χρόνια ο κ. Νικολόπουλος ήταν Αντιπρόεδρος και συνεχίζει μέχρι σήμερα ως μέλος.
Σημαντικές ήταν οι καλλιτεχνικές παρουσίες: Του μουσικολαογράφου και σπουδαίου τραγουδιστή Πέτρου Ανδρουτσόπουλου, του Χαράλαμπου και Θεοδώρου Γιαννόπουλου, εξαίρετων μουσικών μας από την Κερασιά Καλαβρύτων, του συγγραφέα Δημητρίου Κυριακόπουλου από το Περδικονέρι Γορτυνίας και άλλων. Ενώ την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους: ο Πρόεδρος των Καλαβρυτινών του Πειραιά κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος, ο πρώην πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως κ. Γεώργιος Κοσμάς, ο πρόεδρος της Αδελφότητας Δημητσανιτών κ. Αθανάσιος Μαγουλιανίτης, ο λογοτέχνης και συγγραφέας Νίκος Παπακωνσταντόπουλος από το Λειβάρτζι Καλαβρύτων, ο πρώην πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Επαρχίας Καλαβρύτων κ. Δήμος Τράγκας, η πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων Μαριάνθη Χρονοπούλου και των Σειραίων Μαρία Καπράλου, ο πρόεδρος της κοινότητας Καμενιάνων Σπύρος Λάμπος μετά πολλών συγχωριανών και άλλων Καλαβρυτινών που κατέκλυσαν την αίθουσα.
Ο εκδότης του βιβλίου, συγγραφέας και γεωπολιτικός αναλυτής Σάββας Καλεντερίδης δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τα Καλάβρυτα το σπουδαίο αυτό βιβλίο του Συγγραφέα κ. Νικολόπουλου με τις αξεπέραστες ποιητικές του δημιουργίες και τα τραγούδια για το εικοσιένα, έμεινε δε έκθαμβος και από την ερμηνεία των Δημοτικών τραγουδιών, αλλά και την πολυπληθή παρουσία του κόσμου. Συμπλήρωσε δε πως τιμά ιδιαίτερα τα Καλάβρυτα και τους Καλαβρυτινούς για τους αγώνες τους, για την ιστορία τους, αλλά επιπρόσθετα και για το περισπούδαστο παρουσιαζόμενο έργο, κι ευχαριστεί τον συγγραφέα.
Ο τιμώμενος κ. Νικολόπουλος εμφανέστατα συγκινημένος και ενθουσιασμένος δήλωσε με σεμνότητα, πως αυτή η πρώτη παρουσίαση του βιβλίου του ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΑ ΑΝΑΛΕΚΤΑ στην Αθήνα, θα μένει βαθιά χαραγμένη στην ψυχή του. Θεωρεί δε ξεχωριστή την τιμή που του έγινε με την παρουσία τόσου κόσμου, και τα σπουδαία λόγια που ακούστηκαν για το ποιητικό έργο του. Στον αντίλογό του δε ο ίδιος, καθήλωσε πραγματικά το ακροατήριο, με την εύγλωττη ομιλία του και την απαγγελία του επετειακού ποιήματός του, (ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ 1821-2021).
Την εκδήλωση βιντεοσκόπησε το τηλεοπτικό κανάλι (Αχελώος tv) , ενώ η φωτογράφιση έγινε από τον Βασίλη Καλογερόπουλο.
Συγχαίρουμε τον συμπατριώτη μας λογοτέχνη και συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη και του ευχόμαστε καλή και δημιουργική συνέχεια στο σπουδαίο πνευματικό και άλλο έργο του.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.