HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Απογραφή και Δημοτικές Εκλογές στην Αχαΐα

Ο Νόμος 5043/2023 με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, όπως έχει δημοσιευτεί σ...

Ο Νόμος 5043/2023 με τις νέες ρυθμίσεις σχετικά με τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης α' και β' βαθμού, όπως έχει δημοσιευτεί στο ΦΕΚ πρόσφατα, αλλάζει τον τρόπο εκλογής των προεδρείων των Τοπικών Κοινοτήτων στις προσεχείς Αυτοδιοικητικές Εκλογές της 8/10/2023.
Μετά και τα τελευταία αποτελέσματα της Απογραφής του 2021, ανά Δήμο και Κοινότητα τα νέα Κοινοτικά Συμβούλια σε επίπεδο Αχαΐας θα είναι στην πλειοψηφία τους τριμελή και πενταμελή.
Εξαίρεση αποτελούν τα αραιοκατοικημένα Καλάβρυτα με 57 κοινότητες που εκλέγουν μόνο πρόεδρο καθώς έχουν κάτω από 200 μόνιμους κατοίκους. Μόλις 8 Κοινότητες στα Καλάβρυτα με πληθυσμό πάνω από 210 κατοίκους που θα εκλέξουν τριμελές Συμβούλιο Κοινότητας.
Το Αίγιο -σε όλη την Αχαΐα- θα εκλέξει 11μελές Τοπικό Κοινοτικό Συμβούλιο καθώς η Πάτρα ως πληθυσμός με πάνω από 50 χιλ. κατοίκους (173.600 με βάση την Απογραφή) δεν εκλέγει Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας. Άλλες έδρες πρώην Δήμων που συνενώθηκαν με την Πάτρα (Ρίο, Οβρυά, Παραλία, Βραχναίικα) έχουν πληθυσμό κάτω από 10 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πενταμελές Συμβούλιο Τοπικής Κοινότητας.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το Άρθρο 18 του Νόμου 5043/2023 προβλέπεται ότι από τις εκλογές του Οκτωβρίου του 2023, α) σε κοινότητες μέχρι 200 κατοίκους τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν από 1 έως 3 υποψηφίους ανά παράταξη, β) σε κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων θα πρέπει να έχουν από 3 έως 8, γ) σε κοινότητες µε πληθυσμό από 2.001 έως 10.000 κατοίκους τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων θα πρέπει να έχουν από 5 έως 13 υποψηφίους και στις κοινότητες µε πληθυσμό από 10.001 έως 50.000 κατοίκους τα ψηφοδέλτια των παρατάξεων θα πρέπει να έχουν από 11-28 υποψηφίους.
Σε αυτές τις δημοτικές και εκλογές δεν θα υπάρχει χωριστή κάλπη για τα Τοπικά Συμβούλια αλλά οι ενδιαφερόμενοι, για να εκλεγούν, θα πρέπει να ανήκουν πρώτα απ όλα σε κάποιο από τους κεντρικούς συνδυασμούς.
➲Υποψήφιοι ανά δήμο
α) Αιγιάλεια
Στην Αιγιάλεια,
➠ 33 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν μόνο πρόεδρο και
➠ 38 κοινότητες έχουν έως 2.000 κατοίκους και θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο.
Στις κοινότητα Ροδοδάφνης θα εκλεγεί πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο και στο Αίγιο 11μελές. Συνολικά στο Δήμο Αιγιάλειας οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 163 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 444 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.
β) Πάτρα
Στην Πάτρα
➠ 4 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πρόεδρο και
➠ 19 κοινότητες έχουν έως 2.000 κατοίκους και θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο,
Βραχναίικα, Οβρυά, Σαραβάλι, Παραλία, Μιντιλόγλι, Ρίο και Αγιος Βασίλειος θα εκλέξουν πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Συνολικά στο Δήμο Πατρέων οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 96 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 255 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.
γ) Δυτική Αχαΐα
Στη Δυτική Αχαΐα
➠ 6 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πρόεδρο,
➠ 28 κοινότητες έχουν έως 2.000 κατοίκους και θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο,
Κάτω Αχαΐα και Σαγαιίκα θα εκλέξουν πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Συνολικά στο Δήμο Δυτικής Αχαΐας οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 100 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 268 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.
δ) Καλάβρυτα
Στα Καλάβρυτα 57 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πρόεδρο. Κέρτεζη, Μικρός Ποντιάς, Σκεπαστό, Ψωφίδα, Κλειτορία, Λυκούρια, Δάφνη και Πάος θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο.
Στις κοινότητα Καλαβρύτων θα εκλεγεί πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Συνολικά στο Δήμο Καλαβρύτων οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 86 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 248 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.
ε) Ερύμανθος
Στον Ερύμανθο 19 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πρόεδρο. Χαλανδρίτσα, Βασιλικό, Ελληνικό, Ισωμα, Πλατανόβρυση, Σταροχώρι, Φαραί, Καλέντζι, Λεόντιο, Αλεποχώρι, Δροσιά, Ερυμάνθεια, Μάνεσι και Σκιαδά θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Συνολικά στο Δήμο Ερυμάνθου οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 61 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 169 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.
Πως εκλέγεται ο πρόεδρος Κοινότητας
Πρόεδρος στα τριμελή συμβούλια θα εκλέγεται αυτόματα ο πρώτος σε σταυρούς προτίμησης υποψήφιος του συνδυασμού που συγκέντρωσε κατά τον α’ γύρο στη δημοτική κοινότητα την απόλυτη ή σχετική πλειοψηφία του συνόλου των έγκυρων ψηφοδελτίων. Οι λοιπές έδρες κατανέμονται αναλογικά.
Στις δημοτικές κοινότητες με πληθυσμό από 2001 κατοίκους και άνω (πενταμελή, ενδεκαμελή συμβούλια) πρόεδρος ορίζεται ο πρώτος σε σταυρούς σύμβουλος του συνδυασμού του δημάρχου. Ο συνδυασμός του δημάρχου θα εκλέγει τα 3/5 του συμβουλίου αυτών των κοινοτήτων.

Από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.