HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ανάπλαση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου

Την εντυπωσιακή εικόνα του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός χώρου που θα μεταμορφώσει το Κέντρο της Αθήνας, θα είναι εξωστρεφής στ...

Την εντυπωσιακή εικόνα του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, ενός χώρου που θα μεταμορφώσει το Κέντρο της Αθήνας, θα είναι εξωστρεφής στην κοινωνία, θα αντικατοπτρίζει την πορεία και την εξέλιξη του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, θα έχει όμως ουσιαστική συμμετοχή και στο διεθνές γίγνεσθαι, παρουσίασε επισήμως, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η παρουσίαση αφορά στη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου που θα ακολουθηθεί για την υλοποίηση του μεγάλου αυτού πολιτιστικού οράματος, το οποίο φέρει τις υπογραφές των αρχιτεκτονικών γραφείων Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ και Αλέξανδρου Τομπάζη.


Ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα, είπε ο πρωθυπουργός
«Σήμερα έχω τη βαθιά πεποίθηση πως ένα προσωπικό μου όνειρο γίνεται πραγματικότητα» εξομολογήθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκος εξηγώντας πως από την εποχή που το πολιτικό του γραφείο βρισκόταν δυο δρόμους πιο κάτω, είχε στο μυαλό του πώς θα μπορούσε μια γίνει μια παρέμβαση σε αυτό το εμβληματικό μουσείο. «Με σκληρή δουλειά έχουμε κάνει σήμερα ένα πολύ σημαντικό βήμα για την υλοποίηση αυτού του οράματος» τόνισε.
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το έργο ως μια σημαντικότατη παρέμβαση στον αστικό ιστό της πόλης αλλά και μια μοναδική ευκαιρία να προσεγγίσει το μουσείο περισσότερους επισκέπτες.
Αναφερόμενος στα αρχιτεκτονικά γραφεία που ετοίμασαν τη μελέτη του αρχιτεκτονικού προσχεδίου του νέου Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, τα έξοδα της εκπόνησης του οποίου καλύφθηκαν από δωρεά, ύψους 650.000 ευρώ, η οποία έγινε από την οικογένεια Ειρήνης και Νικολάου Λαιμού, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Μας άνοιξαν τα μάτια σε έναν καινούργιο κόσμο». Για να τους εκφράσει, αμέσως μετά τις θερμές ευχαριστίες του.
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη σύζυγό του για την ουσιαστική συμβολή της στην υλοποίηση του εμβληματικού αυτού έργου. «Θέλω να ευχαριστήσω προσωπικά τη σύζυγό μου, τη Μαρέβα, η οποία αθόρυβα υπήρξε η καρδιά αυτής της μεγάλης προσπάθειας» δήλωσε με νόημα.
Σχετικά με την κάλυψη του προϋπολογισμού του μεγάλου αυτού έργου, ο οποίος υπολογίζεται πως θα αγγίζει τα 300 εκατομμύρια ευρώ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε πως «πρόθεση είναι όλες οι μελέτες να χρηματοδοτηθούν από ιδιωτικές δωρεές και στη συνέχεια, προφανώς, η κατασκευή του μουσείου και του περιβάλλοντα χώρου να χρηματοδοτηθούν από εθνικούς και από ευρωπαϊκούς πόρους»
Για να ολοκληρώσει την ομιλία του λέγοντας: «Προφανώς έχουμε ακόμη πολλή δουλειά μπροστά μας. Στο χέρι μας είναι όμως να περάσουμε σύντομα από τα σχέδια στην πραγματικότητα».
Δείτε εδώ την παρουσίαση της αρχιτεκτονικής πρότασης.
«Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικά έργα της Κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε από τις προγραμματικές δηλώσεις του πρωθυπουργού. Ήταν όμως και ένα προσωπικό όραμα του Κυριάκου Μητσοτάκη, μια επιθυμία του να προσφέρει ουσιαστικά στην αναγένννηση της συγκεκριμένης περιοχής των Αθηνών» δήλωσε από την πλευρά της η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνα Μενδώνη και πρόσθεσε: «Το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα είναι ένα μουσείο εξωστρεφές, ανοιχτό στην πόλη, σε διαρκή διάλογο με την κοινωνία».
Για μία εντυπωσιακή και πολύ καλά δομημένη διαδικασία έκανε λόγο ο διεθνούς φήμης αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ αναφερόμενος στον διαγωνισμό για να εξηγήσει, αμέσως μετά, τις δύο διαφορετικές προκλήσεις που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν. «Ο πρώτος στόχος ήταν οι περισσότεροι και καλύτεροι χώροι. Ο δεύτερος, και σαφώς πιο δύσκολος, ήταν να δημιουργήσουμε πιο ισχυρές σχέσεις μεταξύ μουσείου και πόλεως».



Η επιλογή των αρχιτεκτονικών γραφείων έγινε μέσα από κλειστό διαγωνισμό, από διεθνή, επιτροπή αξιολόγησης, με βασικό κριτήριο την εξασφάλιση της πολυεπιστημονικότητας και απαραίτητη προϋπόθεση τη συμμετοχή Ελλήνων αρχιτεκτόνων.
Η πρόταση της μελέτης είναι εμπνευσμένη από την ουσία του αρχικού σχεδιασμού του Lange και χρησιμοποίησε το αρχικό κτίριο ως αφετηρία για τον σχεδιασμό, πλασιώνοντάς το με ένα ρομαντικών αναφορών κήπο. Η βάση του υφιστάμενου κτιρίου επεκτείνεται μέχρι το δρόμο, δημιουργώντας ένα νέο υπόβαθρο για το ιστορικό τοπόσημο και προσθέτει δύο επίπεδα υπόσκαφων εκθεσιακών χώρων. Έτσι δημιουργείται επιπλέον χώρος 20.000 τ.μ. και ένα πάρκο με πλούσια βλάστηση στην οροφή τους, προσβάσιμο σε όλους.
Η νέα επέκταση δεν φιλοδοξεί να ανταγωνιστεί την υφιστάμενη αρχιτεκτονική αλλά να δημιουργήσει ένα αρμονικό σύνολο χώρων που θα ισορροπεί μεταξύ του παλιού και του νέου, με τη χρήση βιώσιμων οικολογικών υλικών, με έντονη την παρουσία του πηλού στο νέο κτήριο, το οποίο θα είναι σε άμεση επικοινωνία με τον δρόμο, και τους κήπους του να αποτελούν ένα εντυπωσιακό πάρκο, όχι μόνον για τους επισκέπτες του μουσείου, αλλά για όλους τους πολίτες και τους φοιτητές του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου.
Σύμφωνα με τη σχετική μελέτη το νέο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θα αποτελείται από δύο κτίρια, το παλιό και το νέο - συνολικά οι χώροι του θα ξεπερνούν τα 30.000 τ.μ - τα οποία θα είναι ενοποιημένα και θα βρίσκονται σε «συνομιλία» με τα άλλα εμβληματικά κτίρια της περιοχής, όπως το Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου και το «Ακροπόλ», με το οποίο ωστόσο δεν θα γίνει υπόγεια σύνδεση όπως αρχικά προβλεπόταν.
Οι αποθήκες του μουσείου, οι οποίες σήμερα φιλοξενούν περισσότερες από 125.000 αρχαιότητες ενώ θα λειτουργούν επίσης Πωλητήριο, Αναψυκτήριο και χώροι εκδηλώσεων.







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.