Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Θ. Παπαδόπουλος: Για ποια πολιτική προστασία μιλάμε; - Να ξεσηκωθούν οι αυτοδιοικητικοί (BINTEO - ΦΩΤΟ)

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το 2ο Forum ΣΠΑΥ 2023 «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα», που πραγμα...

Ολοκληρώθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία και συμμετοχή, το 2ο Forum ΣΠΑΥ 2023 «Ο Δεκάλογος Σωτηρίας των Δασών μας – Η επόμενη μέρα», που πραγματοποιήθηκε, στην Αργυρούπολη Αττικής. Το forum διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Προστασίας & Ανάπτυξης Υμηττού – Σ.Π.Α.Υ. με οικοδεσπότη τον Δήμαρχο Ελληνικού Αργυρούπολης κ. Γιάννης Κωνσταντάτος. 
Στο κατάμεστο Πολιτιστικό – Συνεδριακό Κέντρο «Μίκης Θεοδωράκης» της Αργυρούπολης, έδωσαν το παρόν εκατοντάδες στελέχη της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Υπουργοί, Δήμαρχοι από όλη την Ελλάδα, Γενικοί Γραμματείς Υπουργείων, Βουλευτές, αιρετοί, εκπρόσωποι θεσμικών φορέων, καθηγητές πανεπιστημίων, εκπρόσωποι εθελοντικών ομάδων και πλήθος κόσμου. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η δημοσιογράφος Μάγδα Τσέγκου.

Στο Forum παραβρέθηκε και τοποθετήθηκε ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος, ο οποίος "ταρακούνησε" τους πάντες με τις ωμές αλήθειες που εξέφρασε, σχετικά με το τρόπο που λειτουργεί η πολιτική προστασία, τον ακρωτηριασμό των δήμων, την έλλειψη πόρων και τα "μεγάλα λόγια".
Δείτε την τοποθέτηση του:   

 
Το Forum
 Ο οικοδεσπότης Πρόεδρος του ΣΠΑΥ και Δήμαρχος Ελληνικού Αργυρούπολης Γιάννης Κωνσταντάτοςκαλωσόρισε το πλήθος των παριστάμενων και δήλωσε μεταξύ άλλων ότι «Ο ΣΠΑΥ είναι μια νίκη της Αυτοδιοίκησης που αποδεικνύει στην πράξη ότι όταν συνεργάζεται μπορεί να πετύχει μικρά θαύματα όπως αυτό που συντελείται στον Υμηττό». Ποιο είναι αυτό; «Είναι η θωράκισή του, η φιλοδασική συνείδηση και η ανάπτυξη που συντελείται τα τελευταία χρόνια, αποτέλεσμα συλλογικής προσπάθειας, δουλειάς, οργάνωσης και μελετών». 
 Ο Πρόεδρος του ΣΠΑΥ εστίασε στη συνεργασία των 11 Δήμων – Μελών του Συνδέσμου που ένωσαν τις δυνάμεις τους για έναν καλό σκοπό, την αναγέννηση του Υμηττού μας και απέδειξαν ότι «όταν σηκώνεις τα μανίκια ψηλά, ανεξάρτητα αν προερχόμαστε από διαφορετικές πολιτικές αφετηρίες και ιδεολογίες και ενωνόμαστε για την αγάπη μας για το βουνό πετυχαίνουμε αυτά τα αποτελέσματα». Επίσης, επεσήμανε ότι «όσα παρουσιάστηκαν στο προηγούμενο Forum και όσα αναδεικνύονται ως καλές πρακτικές σε αυτό οδηγούν σε έναν επιπλέον ανώτερο επίπεδο τη θωράκιση και προστασία του δασικού πλούτου της χώρας μας αφού «είμαστε σε θέση να τα εξάγουμε σε άλλες περιοχές, σε άλλους Δήμους με τις ίδιες ανάγκες με εμάς που χρειάζονται την τεχνογνωσία μας. Ξεκινήσαμε με την Αρχαία Ολυμπία, προχωράμε στα Καλάβρυτα, στην Άρτα, στη Γορτυνία και όπου αλλού μας καλέσουν προκειμένου να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και εκεί στους φίλους Δημάρχους και πόλεις την ίδια πολιτική προστασίας σε αυτοδιοικητικό επίπεδο. Χωρίς να αντικαθιστούμε το κράτος και χωρίς να θέλουμε να παίξουμε το ρόλο του κράτους. Αντιθέτως, ερχόμαστε επικουρικά και ενισχυτικά!». 
 
Στην έναρξη των εργασιών του 2ου Forum χαιρετισμό απηύθυναν εκπρόσωποι της Κεντρικής Πολιτικής Σκηνής και συγκεκριμένα εκπροσωπώντας τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κυβέρνησης, ο Υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Στυλιανίδης. «Είμαστε όλοι μια γροθιά. Τα δάση δεν έχουν χρώμα και ιδεολογία. Κανείς από μόνος του δε μπορεί να πετύχει, χρειάζεται το κράτος, η πυροσβεστική, οι εθελοντές. Ομολογώ ότι ο Έλληνας πυροσβέστης ίσως είναι ο καλύτερος της Ευρώπης», τόνισε ο Υπουργός. Επίσης, την εκπροσώπηση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε ο Χρήστος Σπίρτζης και του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ ο Ανδρέας Σπυρόπουλος, ανάβοντας τα αίματα της πολιτικής συζήτησης και του διαδραστικού διαλόγου. Ο Χρήστος Σπίρτζης τόνισε ότι χρειάζεται τέτοιοι σύνδεσμοι όπως ο ΣΠΑΥ να κατοχυρωθούν θεσμικά αλλά και να στελεχωθούν επιστημονικά και προσέθεσε ότι χρειάζεται ένας ειλικρινής διάλογος με την τοπική αυτοδιοίκηση και συνδέσμους σαν το ΣΠΑΥ για να διευκολυνθούν οι αυτοδιοικητικοί φορείς να αποφύγουν τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. «Το έργο του ΣΠΑΥ θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο και να προσφέρει έμπνευση για ανάλογες πρωτοβουλίες σε όλη τη χώρα», επεσήμανε ο Ανδρέας Σπυρόπουλος. 

 Στο βήμα για σύντομο χαιρετισμό ανέβηκαν επίσης ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ και Δήμαρχος Τρικκαίων Δημήτρης Παπαστεργίου και ο Καθηγητής Φυσικών Καταστροφών, Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής για την Αντιμετώπιση της Κλιματικής Αλλαγής στην Ελλάδα Κώστας Συνολάκης. «Όλοι οι κρίκοι είναι χρήσιμοι και το Forum παίρνει ήδη διαστάσεις θεσμού», τόνισε ο Γιώργος Πατούλης, εξαίροντας την πρωτοβουλία. «Υπάρχει ένα μυστικό για τον Υμηττό και αυτό είναι αυτή η δυνατή 11αδα Δημάρχων, μαζί με την πυροσβεστική και τους εθελοντές. Αυτή είναι η Αυτοδιοίκηση της επόμενης ημέρας. Ο ΣΠΑΥ τα σπάει! Είναι κρίσιμο να τρέξουμε γρήγορα έργα και να εστιάσουμε στο να έρθει ο άνθρωπος προς τη φύση, όπως ακούστηκε. 

Η συνέχεια περνάει από την Αυτοδιοίκηση και πρέπει να την εμπιστευτείτε», είπε ο Δημήτρης Παπαστεργίου. «Η Αρχαία Ελλάδα και τα νησιά μας ήταν σχεδόν γεμάτα δάση. Οι πρόγονοι μας για διάφορους λόγους δεν κατάφεραν να τα διατηρήσουν. Με την πρωτοβουλία σας, θα μας βοηθήσετε να τα κάνουμε καλύτερα από τους προγόνους μας», δήλωσε ο Κώστας Συνολάκης. 
Από τη συμπρωτεύουσα τίμησε με την παρουσία του και χαιρέτισε τις εργασίες ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. «Ήθελα να γνωρίσω την καλή dream team του ΣΠΑΥ και μελετώντας τον Υμηττό με το δικό μας Σέιχ Σου βρίσκει κανείς κοινές αναλογίες», ανέφερε. Η παρουσία των Υπουργών έδωσε στις εργασίες του Forum χαρακτήρα δράσης και διάδρασης καθώς ανακοινώθηκαν πρωτοβουλίες που ήδη έχουν δρομολογηθεί καθώς και όσα έπονται για τον Υμηττό μας και όχι μόνο. 

Ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Τάκης Θεοδωρικάκος στο σύντομο χαιρετισμό του έδωσε τα εύσημα στο Σύνδεσμο και ευχήθηκε να συνεχίσει το αξιόλογο έργο και σκοπό που επιτελεί. Εστίασε στο κριτήριο που πρέπει να είναι οι πράξεις και όχι τα λόγια. «Ο Υμηττός είναι ένας τόπος για να ξεφεύγουμε, να περπατάμε, να παίρνουμε ανάσα. Είναι ένα τοπόσημο που πρέπει να γνωρίσουν τα νέα παιδιά και να αγαπήσουν», είπε και ολοκλήρωσε αναφέροντας ότι η Ελληνική Αστυνομία είναι πάντα στο πλευρό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της πυροσβεστικής, των εθελοντών και κάθε πολίτη αφού είναι τμήμα της κοινωνίας μας. 

Ομοίως και ο Αν. Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας επεκτάθηκε στις ενέργειες του Υπουργείου του και τη συμβολή του στις προσπάθειες του Συνδέσμου. Ενώ ανακοίνωσε ότι έπονται και οι επόμενες χρηματοδοτήσεις που ήδη έχουν ανακοινωθεί από το ΣΠΑΥ.«Καλή η αντιπολιτευτική διάθεση όμως είμαστε παρόντες και διατεθειμένοι να σηκώσουμε το γάντι γιατί μέσα από το Forum θα προκύψουν χρήσιμα συμπεράσματα και αποτελέσματα. «Ένα οικοσύστημα είναι πολύ περισσότερα από το άθροισμα των μερών του. Είναι ένα καταφύγιο για όλους μας», τόνισε. 

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, φανερά ενθουσιασμένος προέβη συμπληρωματικά και σε παρουσίαση των δράσεων του Υπουργείου, με νούμερα και φωτογραφικά στιγμιότυπα οι οποίες με τις συντονισμένες ενέργειες του ΣΠΑΥ, ανέδειξαν και συνεχίζουν να αναδεικνύουν την αναζωογόνηση του Υμηττού μας. «Συνεργασία και πρόληψη είναι το κλειδί» τόνισε και ανακοίνωσε την ευχάριστη είδηση ότι τις προσεχείς ημέρες θα αναρτηθεί πρόσκληση προς τους Δήμους για νέες εργασίες – παρεμβάσεις. Σε ζωντανή σύνδεση παρουσιάστηκε η μικρογραφία του Κέντρου Διαχείρισης Κρίσεων που είχε στηθεί στο φουαγιέ για να περιγράψει σε πραγματικό χρόνο πως λειτουργεί σε αναμονή αλλά και σε κάποιο συμβάν. 
Την παρουσίαση έκανε ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης Βασίλης Κρητικός. Το Κέντρο Διαχείρισης Κρίσεων κατάφερε να εντυπωσιάσει όλους και πολλοί Δήμαρχοι της επαρχίας ζήτησαν να στηθεί και να οργανωθεί κάτι αντίστοιχο στις περιοχές τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 2ο Forum που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού αποτελεί μετεξέλιξη του 1ου επιτυχημένου Forum (Νοέμβριος 2021) και στο οποίο αναζητήθηκαν η φόρμουλα και τα εργαλεία εκείνα μέσα από τα οποία αναδεικνύεται η τοπική αυτοδιοίκηση ως πραγματικό κύτταρο της Πολιτικής Προστασίας για τη διαφύλαξη του δασικού πλούτου της πατρίδας μας. Χαρακτηριστικό – Καινοτομία του 2ου FORUM είναι ότι έχει διήμερη διάρκεια και αποτελείται από 10 τραπέζια διαλόγου με απώτερο στόχο την ουσιαστική και εποικοδομητική ανταλλαγή απόψεων όλων των συνεργαζόμενων φορέων και Δήμων, συνδιαμορφώνοντας την περιβαλλοντική ατζέντα της επόμενης ημέρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

WEB - TV

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

WEB - TV