Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η πιθανή ημερομηνία εκλογών

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία για την πρώτη κάλπη, ωστόσο ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών αποτελεί πολύπλοκ...

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναζητείται η κατάλληλη ημερομηνία για την πρώτη κάλπη, ωστόσο ο χρόνος διεξαγωγής των εκλογών αποτελεί πολύπλοκη εξίσωση, με δεδομένο ότι στην πολιτική οι εξελίξεις είναι πάντα δυναμικές και κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει με σιγουριά πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα.
Να σημειωθεί ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, κάτι που σημαίνει πως, αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση συνεργασίας, τότε η χώρα θα οδηγηθεί και σε δεύτερες κάλπες, όπου θα ισχύει το μπόνους των 40 εδρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η 26η Μαρτίου είναι μία εξαιρετικά πιθανή ημερομηνία για την πρώτη Κυριακή των εκλογών με απλή αναλογική. Στην περίπτωση αυτή, οι εκλογές θα προκηρυχθούν στα τέλη του Φεβρουαρίου. Οι δεύτερες κάλπες θα στηθούν γύρω στις 30 Απριλίου, όμως ο ακριβής χρόνος εξαρτάται και από το πόσο θα καθυστερήσει η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης που θα λάβουν οι αρχηγοί των τριών πρώτων κομμάτων μετά την πρώτη Κυριακή. Όπως όλα δείχνουν, η αντίστροφη μέτρηση για τις εκλογές θα ξεκινήσει μετά του Αγίου Βαλεντίνου. Τότε, θα εξεταστούν όλα τα δεδομένα και ο Πρωθυπουργός, που έχει και τον τελευταίο λόγο, θα λάβει τις τελικές αποφάσεις.
Η συγκεκριμένη ημερομηνία θεωρείται πολύ πιθανή για αρκετούς λόγους. Στην κυβέρνηση ποντάρουν στα μέτρα που θα τεθούν σε εφαρμογή τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ εάν γίνουν εκλογές στις 26 Μαρτίου, δεν… διαταράσσονται οι διακοπές του Πάσχα και η διεξαγωγή των πανελληνίων εξετάσεων.

Το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ της Realnews
Όπως έγραφε η Realnews την Κυριακή, οι αποφάσεις θα ληφθούν το αργότερο μέχρι τις αρχές Φεβρουαρίου. Κάποιοι επιμένουν ότι οι κάλπες δεν μπορούν να στηθούν πριν από την πρώτη Κυριακή του Μαρτίου. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει πως το Μέγαρο Μαξίμου δεν μπορεί να αιφνιδιάσει και να φέρει τις εκλογές ακόμα πιο νωρίς, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να τις προκηρύξει μέχρι τις 20 Ιανουαρίου και να διεξαχθούν στις 19 Φεβρουαρίου, αφού η επόμενη Κυριακή είναι της Αποκριάς και δεν συγκεντρώνει πιθανότητες. Να σημειωθεί, πάντως, πως κατά τους πρώτους μήνες του 2023 θα υλοποιηθεί η αύξηση των συντάξεων, θα καταργηθεί η εισφορά αλληλεγγύης, ενώ θα υπάρξει και νέα αύξηση στον κατώτατο μισθό. Παράλληλα, όμως, προχωρούν τα έργα υποδομών σε όλη τη χώρα και «τρέχει» ο προγραμματισμός για το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ στόχος παραμένει η επενδυτική βαθμίδα, με την ηγετική ομάδα να επιδιώκει να αναδειχθεί ακόμα περισσότερο ο κυβερνητικός σχεδιασμός στον δρόμο προς τις κάλπες.

Το Πάσχα και οι πανελλαδικές εξετάσεις
Εάν τελικά το Μέγαρο Μαξίμου αποφασίσει να «τρέξει» τον χρόνο των εκλογών, οι κάλπες μπορεί να στηθούν την Κυριακή 5 Μαρτίου και, υπό συνθήκες, οι δεύτερες την Κυριακή των Βαΐων στις 9 Απριλίου. Σε διαφορετική περίπτωση, όπως έγραψε πρώτη η Realnews, πάνω στο τραπέζι είναι η Κυριακή 26 Μαρτίου, η επομένη δηλαδή της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου, αλλά και η Κυριακή 2 Απριλίου, με τις δεύτερες κάλπες να ακολουθούν μετά το Πάσχα. Για πολλούς, μάλιστα, αυτές οι δύο ημερομηνίες είναι και οι επικρατέστερες. Βέβαια, εάν αποφασιστεί οι εκλογές να πάνε προς το τέλος της τετραετίας, τότε οι κάλπες θα στηθούν μετά το Πάσχα, με τις Κυριακές 30 Απριλίου, 14 Μαΐου και 21 Μαΐου να συζητούνται. Να σημειωθεί πως έχουν ήδη οριστεί οι πανελλαδικές εξετάσεις για την Παρασκευή 2 Ιουνίου και οι υπολογισμοί των δύο Κυριακών γίνονται και με γνώμονα το πότε θα δώσουν εξετάσεις οι μαθητές της Γ’ Λυκείου. Εν ολίγοις, στους σχεδιασμούς που γίνονται είναι οι κάλπες, όποτε και αν στηθούν, να μη συμπέσουν με το Πάσχα και τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Σε κάθε περίπτωση, υπολογίζεται και ο δεύτερος γύρος εκλογών, που θα χρειαστεί ένα διάστημα περίπου 30-35 ημερών από την πρώτη Κυριακή, αφού περάσει πρώτα το δεκαήμερο των διερευνητικών εντολών και της συνεδρίασης της νέας Βουλής, πριν διαλυθεί και οριστεί προηγουμένως υπηρεσιακή κυβέρνηση. Δηλαδή μεταξύ των δύο Κυριακών θα περάσουν περίπου 50 ημέρες, αν δεν συγκροτηθεί κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη. Αυτό σημαίνει ότι η ηγετική ομάδα, με την προοπτική των δύο Κυριακών, αναζητεί ένα καθαρό δίμηνο για να ολοκληρωθεί η εκλογική διαδικασία, ενώ επιδιώκει να υλοποιηθεί και ο κυβερνητικός σχεδιασμός, είτε αυτός αφορά τα οικονομικά μέτρα είτε τις μεταρρυθμίσεις. Πάντως, ανεξάρτητα από τον χρόνο των εκλογών, «γαλάζια» στελέχη τονίζουν πως, είτε οι εκλογές προκηρυχθούν πριν από το Πάσχα είτε μετά, ο πρωθυπουργός θα είναι συνεπής στη δέσμευσή του για κάλπες στο τέλος της τετραετίας.

από εφημερίδα Realnews

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.