HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η ΑΔΙΑΝΟΗΤΗ ΑΦΗΓΗΣΗ - ΜΝΗΜΗ ΚΑΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ ΣΦΑΓΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία που διερευνά μνήμες της σφαγής των Καλαβρύτων με βάση την αφήγηση του επιζώντα Γιώργου Δημόπουλου. Η...

Πρόκειται για μια μικρού μήκους ταινία που διερευνά μνήμες της σφαγής των Καλαβρύτων με βάση την αφήγηση του επιζώντα Γιώργου Δημόπουλου. Η ταινία, με δημιουργό τον Κωνσταντίνο Καλαντζή, επίκουρο καθηγητή ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, προβάλλεται σε πρώτη προβολή στο Πολυδύναμο Πολιτιστικό Κέντρο Καλαβρύτων την Κυριακή 11 Δεκεμβρίου, με ώρα ενάρξεως 11:00 π.μ..
H πρωτοβουλία ανήκει στην Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας, που έχει και την οργάνωση της εκδήλωσης. Παράλληλα είναι αμέριστη η συμπαράσταση του Δήμου Καλαβρύτων που έχει εντάξει την προβολή στα πλαίσια των εκδηλώσεων για τη 79η επέτειο του Καλαβρυτινού δράματος, του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, καθώς και της Ένωσης Θυμάτων που είναι πολύτιμος αρωγός και συνδιοργανωτής.
«Θέλουμε να εκφράσουμε το βαθύ σεβασμό μας στον Κύριο Γιώργο Δημόπουλο, επιζώντα της ζοφερής ημέρας της 13ης Δεκεμβρίου 1943», δήλωσε ο κ. Ευθύμιος Βαζαίος, Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας. «Η καταγραφή της προσωπικής εμπειρίας του κ. Γ. Δημόπουλου, που επιχειρεί ο άξιος δημιουργός Κωστής Καλαντζής, είναι πολύτιμη, γιατί η προσωπική εμπειρία των πραγματικών πρωταγωνιστών του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος διασώζει την ανθρώπινη αλήθεια, πολύτιμη για τη σύγχρονη ιστορία. Είναι αδιανόητο το βάρος που σηκώνει ο κ. Γ. Δημόπουλος καθώς ανακαλεί εκείνα τα τραγικά γεγονότα και θαυμαστός ο τρόπος που οργανώνει τις αναμνήσεις του για να διηγηθεί αυτή την ιστορία. Πρόκειται για μια πραγματικά ‘αδιανόητη αφήγηση’».
Σύνοψη ταινίας
Η «Αδιανόητη Αφήγηση» διερευνά μνήμες της σφαγής που διαπράχθηκε από το στρατό της Βέρμαχτ το 1943 στα Καλάβρυτα. Η ταινία είναι επικεντρωμένη στον επιζώντα Γιώργο Δημόπουλο και την αφήγησή του για την ημέρα της σφαγής, την οποία έζησε ως 13χρονο αγόρι που γλίτωσε την εκτέλεση από τύχη. Ο κ. Δημόπουλος προσκαλεί σκηνοθέτη και κοινό σε ένα περίπατο, στον οποίο αναβιώνει τα βήματα που έκανε εκείνη τη μέρα, ιδίως αφού εγκατέλειψε το σχολείο στο οποίο κρατούνταν όμηροι γυναίκες και παιδιά. Κατά τη διάρκεια του περιπάτου, ανακαλεί πρόσωπα, τοπία και πράγματα που συνάντησε, από φλεγόμενα σπίτια που κατέρρεαν δίπλα σε περιβόλια, έως ένα τρομαγμένο κορίτσι που ξανασυνάντησε τυχαία 70 χρόνια μετά. Ο πρωταγωνιστής συζητά επίσης με το σκηνοθέτη τις δυσκολίες και τα όρια της αφήγησης της σφαγής καθώς και ευρύτερα τις δυσκολίες της μετατροπής της ωμής εμπειρίας του σε οπτική και λεκτική αναπαράσταση.
Σκηνοθεσία και έρευνα: Κωνσταντίνος Καλαντζής, Μοντάζ: Λεωνίδας Παπαφωτίου, Πρωτότυπη μουσική και υπότιτλοι: Κωνσταντίνος Καλαντζής, Μιξάζ ήχου: Ιάσων Θεοφάνους.
H ταινία και η έρευνα για αυτήν υποστηρίχθηκε από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Έρευνας (Πρόγραμμα Horizon 2020, υποτροφία 695283, πρόγραμμα PhotoDemos: Citizens of Photography, Τμήμα Ανθρωπολογία, UCL).
Μετά την προβολή της ταινίας θα συζητήσουν για ζητήματα μνήμης, αναπαράστασης και παρελθόντος οι:
Φωτεινή Γουσέτη, Εικαστική καλλιτέχνης, υποψήφια διδάκτωρ Ανθρωπολογίας πανεπιστημίου Θεσσαλίας,
Αμαλία Παπαϊωάννου, Αρχαιολόγος, Επιμελήτρια του Μουσείου Θυμάτων Ναζισμού Διστόμου,
και ο σκηνοθέτης Κωνσταντίνος Καλαντζής, Επίκουρος Καθηγητής Ανθρωπολογίας Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.