HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αλλάζουν όψη τα Καλάβρυτα - Πως θα γίνει η πλατεία Πετμεζαίων η πλατεία Κύπρου και η πλατεία Ελευθερίας

Μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας του προηγούμενου εργολάβου και νέα ένταξη του έργου, ξεκίνησαν οι εργασίες για...

Μετά από πολλές περιπέτειες και καθυστερήσεις λόγω αδυναμίας του προηγούμενου εργολάβου και νέα ένταξη του έργου, ξεκίνησαν οι εργασίες για την ανάπλαση του ιστορικού, εμπορικού και τουριστικού κέντρου Καλαβρύτων.
Τα έργα ξεκίνησαν από την πλατεία Χελμού όπου και ολοκληρωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα και θα συνεχιστούν από την Άνοιξη στα υπόλοιπα τμήματα (πλατεία Πετμεζαίων και πλατεία Κύπρου με τις παρακείμενες οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Νταφαλιά και τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως) με χρονοδιάγραμμα παράδοσης τον Οκτώβριο του 2023
Η συνολική δαπάνη του έργου μαζί με το Φ.Π.Α ανέρχεται στο ποσό των 1.160.000,00 €. Το έργο θα κατασκευαστεί από χρηματοδότηση του προγράμματος ΕΣΠΑ 2014-2022 «Δράσεις αστικής ανάπτυξης ιστορικών, εμπορικών και τουριστικών κέντρων της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας»
Το έργο
Το έργο περιλαμβάνει παρεμβάσεις σε τρία τμήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης που βρίσκονται σε άμεση επαφή με τις ήδη πραγματοποιημένες διαμορφώσεις των τελευταίων ετών. Κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση της περιοχής, τόσο από πλευράς εικόνας της πόλης όσο και από υποδομές, παροχές και διευκόλυνση κυκλοφορίας και στάθμευσης, με κύριο άξονα την εξυπηρέτηση των πεζών, δημιουργώντας ένα σύνολο προσιτό, ευχάριστο και λειτουργικό.
Τα τμήματα στα οποία γίνονται οι παρεμβάσεις είναι:
Τμήμα 1: Η πλατεία Πετμεζαίων
Τμήμα 2: Η πλατεία Κύπρου με τις παρακείμενες οδούς Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Νταφαλιά και τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
Τμήμα 3: Η πλατεία Ελευθερίας (Χελμού)

Τμήμα 1 – Πλατεία Πετμεζαίων
Η πλατεία Πετμεζαίων βρίσκεται στο κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων μεταξύ των οδών Εθνικής Αντιστάσεως, Κομμένου (Πεζόδρομος), 25ης Μαρτίου (πεζόδρομος) και σε επαφή με το κτήριο Διοικητηρίου ενώ απέναντι βρίσκεται η πλατεία Ζαϊμαίων, η ανάπλαση της οποίας ολοκληρώθηκε πρόσφατα. Ο κεντρικός πεζόδρομος της πόλης (οδός 25ης Μαρτίου), διέρχεται μεταξύ των δύο πλατειών και τις χωρίζει αλλά ταυτόχρονα τις ενώνει σε ένα σύνολο ελεύθερων κοινόχρηστων χώρων.
Η πλατεία θα αλλάξει όψη διατηρώντας όμως τα στοιχεία εκείνα που επι χρόνια κοσμούσαν όπως το πέτρινο σιντριβάνι το οποίο και θα ανακατασκευαστεί    
 
Τμήμα 2 – Πλατεία Κύπρου

Η ευρύτερη περιοχή της πλατείας Κύπρου αποτελεί αναπτυσσόμενο εμπορικό κέντρο της πόλης των Καλαβρύτων. Βρίσκεται στη συμβολή των οδών Παλαιών Πατρών Γερμανού, Λοχαγού Καποτά, Βασιλέως Κωνσταντίνου και Νταφαλιά. Παρατηρείται σχετικά έντονη κυκλοφορία οχημάτων καθώς το σημείο αποτελεί και είσοδο της πόλης από την πλευρά της Χαλανδρίτσας.
Στόχος της μελέτης είναι η αισθητική αναβάθμιση του χώρου, η οργάνωση της κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων και η ενοποίηση της περιοχής με το αναπλασμένο τμήμα του ιστορικού κέντρου. Θα πραγματοποιηθούν κυκλοφοριακές παρεμβάσεις με στόχο τη διευκόλυνση της κυκλοφορίας και της στάθμευσης προς όφελος των επισκεπτών αλλά και των καταστημάτων.
Από την πρόταση Κυκλοφοριακής Οργάνωσης της πόλης που παραδόθηκε στο Δήμο τον Ιούνιο του 2017, υιοθετούνται οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για τη συγκεκριμένη περιοχή που περιλαμβάνουν:
• Μονοδρόμηση της οδού Παλαιών Πατρών Γερμανού με κατεύθυνση από ΒΔ προς ΝΑ (είσοδος στην πόλη) από τη συμβολή της με την οδό Πάνου Πόλκα μέχρι την οδό Νταφαλιά.
• Μονοδρόμηση της οδού Νταφαλιά με κατεύθυνση από ΒΑ προς ΝΔ από την οδό Π.Π Γερμανού μέχρι την οδό Εθνικής Αντιστάσεως.
• Χαρακτηρισμός της οδού Λοχ. Καποτά ως οδό ήπιας κυκλοφορίας από την οδό Π.Π. Γερμανού μέχρι την οδό Εθν. Αντιστάσεως με ανάπλαση πεζοδρομίων.
• Οργάνωση και οριοθέτηση χώρων στάθμευσης.
Το σύνολο της περιοχής που είναι βατό από οχήματα θα επιστρωθεί με φυσικούς κυβόλιθος χρώματος γκρι. Εξασφαλίζεται σε όλη την περιοχή της μελέτης το ελάχιστο πλάτος πεζοδρομίων που επιστρώνονται με ορθογωνικές φυσικές πέτρες. Καθίστανται έτσι διακριτοί οι χώροι κίνησης οχημάτων και πεζών. Οι θέσεις στάθμευσης σηματοδοτούνται με κυβόλιθους από σκυρόδεμα χρώματος κόκκινου. Τα χρώματα και τα υλικά είναι ίδια με αυτά που έχουν χρησιμοποιηθεί στα αναπλασμένα τμήματα του ιστορικού κέντρου της πόλης.
Προβλέπεται τοποθέτηση φωτιστικών σωμάτων, καθιστικών πάγκων και λοιπού αστικού εξοπλισμού ενώ δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στην προσβασιμότητα των ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Τμήμα 3 – Πλατεία Ελευθερίας (Χελμού)
Η πλατεία Ελευθερίας βρίσκεται στην κατάληξη του κεντρικού πεζόδρομου της οδού 25ης Μαρτίου προς Νότο και η ανάπλασή της θα ενδυναμώσει το ρόλο της σαν έναν από τους πόλους του πεζοδρομημένου άξονα της πόλης.

Για την προετοιμασία των προς διαμόρφωση χώρων θα απαιτηθούν:
i. Καθαίρεση επιστρώσεων
Θα απομακρυνθούν όλα τα υλικά των υφιστάμενων επιστρώσεων στο σύνολο της περιοχής μελέτης.
ii. Καθαιρέσεις υπαρχόντων πεζοδρομίων (πλακοστρώσεων και κρασπέδων)
iii. Καθαίρεση της ασφάλτου σε όλες τις οδούς που περιλαμβάνονται στην περιοχή μελέτης.
ix. Εκσκαφές ορυγμάτων για την κατασκευή των υπόγειων δικτύων και αγωγών.
1.2 Ασφαλτικά
Νέα στρώση ασφάλτου θα τοποθετηθεί στην οδό Εθνικής Αντιστάσεως , στο τμήμα μεταξύ Λοχ. Καποτά και Κομμένου.
Στο κεντρικό τμήμα της οδού Εθν. Αντιστάσεως, μεταξύ των οδών Πάνου Πόλκα και Λοχαγού Β.Καποτά, θα πραγματοποιηθεί διαγράμμιση των θέσεων στάθμευσης
Αποχέτευση ομβρίων
Στο σύνολο της περιοχής μελέτης, προβλέπονται δύο τρόποι αποχέτευσης των ομβρίων:
Κατά μήκος των οδών Π.Π. Γερμανού, Εθνικής Αντιστάεως και Πάνου Τσαπάρα, η αποχέτευση θα γίνεται προς τα ρείθρα εκατέρωθεν του οδοστρώματος και μέσω χυτοσιδηρών εσχαρών προς το υπάρχον δίκτυο της πόλης. Θα απαιτηθεί επανασύνδεση των εσχαρών με το δίκτυο εφόσον λόγω της διαπλάτυνσης των πεζοδρομίων, οι θέσεις τους θα τροποποιηθούν.
Στις οδούς Λοχ. Καποτά, Νταφαλιά καθώς και μεταξύ της πλατείας Πετμεζαίων και του κτιρίου Διοικητηρίου προβλέπεται η εγκατάσταση στον άξονά τους, νέου υπογείου αγωγού από πολυαιθυλένιο που συλλέγει και οδηγεί τα όμβρια στο υπάρχον δίκτυο.

αναδημοσίευση από εφημερίδα "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ" Σεπτ. 2022
Πλατεία Ελευθερίας (Χελμού)
Η πλατεία Πετμεζαίων
Πλατεία Κύπρου
Πλατεία Ελευθερίας (Χελμού)

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.