HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΛΕΙΤΟΡΙΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ: Δεκέμβρης του 1943 - Ημέρες Μνήμης και Περισυλλογής

Γράφει ο Τάκης Θ. Μπαλφούσιας (Φυσικός) Μια σύντομη αναφορά στα Γεγονότα, που σημάδεψαν την Περιοχή και τους ανθρώπους της. ...

Γράφει ο Τάκης Θ. Μπαλφούσιας (Φυσικός)
Μια σύντομη αναφορά στα Γεγονότα, που σημάδεψαν την Περιοχή και τους ανθρώπους της.
Δεκέμβρης του 1943: Τα Γερμανικά Στρατεύματα Κατοχής σπέρνουν στη μαρτυρική Επαρχία Καλαβρύτων το θάνατο, την καταστροφή και την Ερήμωση εκτελώντας αμάχους και καίγοντας ολόκληρα χωριά!
Η Τραγωδία για την Περιοχή ουσιαστικά αρχίζει με τη μάχη της Κερπινής (16-17 Οκτωβρίου1943), όταν ο Γερμανικός λόχος 5/749 υπό το λοχαγό Σόμπερ (Hans Schober) δέχεται συντριπτική ήττα από το «Ανεξάρτητο Τάγμα Καλαβρύτων » του ΕΛΑΣ. Από τους Γερμανούς αιχμαλώτους -77- με το λοχαγό τους οδηγούνται για ασφαλέστερη φύλαξη στα ΜΑΖΕΪΚΑ-Κλειτορία, καθώς ήταν ανταρτοκρατούμενα και οι κατεστραμμένοι δρόμοι από τις δολιοφθορές καθιστούσαν την Περιοχή δυσπρόσιτη για τους Γερμανούς.
5 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943: Οι Γερμανοί σε εφαρμογή της Διαταγής με την κωδική ονομασία «ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ» αρχίζουν μια σαρωτική Επίθεση στη στρατηγικής σημασίας Επαρχία Καλαβρύτων. Στόχος: 1) Να εξουδετερώσουν το δυναμικό και πολυπληθές κίνημα της Εθνικής Αντίστασης στον ορεινό όγκο του Χελμού. 2) Να τρομοκρατήσουν τους κατοίκους με άγριες εκτελέσεις αμάχων, λεηλασίες και πυρπολήσεις. 3) Να αναζητήσουν τους Γερμανούς αιχμαλώτους του λόχου Schober με ετοιμότητα επιβολής Αντιποίνων.
Την ίδια ημέρα,(5-12-1943) οι αντάρτες, καθώς πληροφορούνται την κυκλωτική κίνηση των Γερμανών, μετακινούν τους αιχμαλώτους από την Κλειτορία στου Πλανητέρου και στη συνέχεια στο δυσπρόσιτο Μάζι.
Στη συνέχεια, την Τρίτη, 7-12-1943 θα τους οδηγήσουν Ν.Α του Χελμού σε υψόμετρο 1400 μ. στου Μαγέρου (Γερμανογκρέμι), όπου αργά το απόγευμα, θα τους εκτελέσουν.
Τετάρτη 8-12-1943: Ομάδα Γερμανών υπό τον λοχαγό Kockert φτάνει χαράματα στου Μάζι, όταν οι αιχμάλωτοι έχουν ήδη εκτελεστεί. Η άκαρπη αναζήτηση των αιχμαλώτων και τελικά η είδηση της εκτέλεσης τους θα οδηγήσει στο κάψιμο του Μαζιού από τους Γερμανούς και στην εκτέλεση τεσσάρων συλληφθέντων αντιστασιακών.
Πέμπτη 9-12-1943: Ο στρατηγός Λε Σουίρ (Karl Von Le Suire) μετά την είδηση εκτέλεσης των Γερμανών αιχμαλώτων, φτάνει εσπευσμένα από την Τρίπολη στα Μαζέϊκα. Εδώ, διατάζει να εφαρμοστεί σε μεγαλύτερη κλίμακα και με πρωτοφανή αγριότητα η προσχεδιασμένη απόφαση των Γερμανών για σκληρά Αντίποινα στην Επαρχία Καλαβρύτων, σύμφωνα με το υπ’ Αριθμ. 1448/43 Απόρρητο Έγγραφο της 10ης /12/1943, όπως αναφέρεται στα Γερμανικά Στρατιωτικά Αρχεία.
Κυριακή 12-12-1943: Από τα πρώτα θύματα των φοβερών αυτών Αντιποίνων είναι οι ανυποψίαστοι συμπατριώτες μας, που αναγκάζονται να οδηγήσουν τους Γερμανούς, στου Μαγέρου, στον Τόπο εκτέλεσης των αιχμαλώτων, όπου τελικά εκτελούνται και οι ίδιοι. Με πολύ σεβασμό στην αιώνια ΜΝΗΜΗ τους αναφέρω τα ονόματά τους: -1) Αναγνωστόπουλος Παναγιώτης, 15 χρονών -2) Γιαννούλιας Ανδρ. Αθανάσιος- 3) Γιαννούλιας Π. Γκολφίνος - 4) Κοτσιάς Δημήτριος - 5)Μητρόπουλος Γ. Θεόδωρος -6) Οικονόμου Παναγιώτης ( Αζάν) -7) Χασάμπαλης Θ. Γεώργιος -8)Αντωνόπουλος Γεώργιος -9) Ζαφειρόπουλος Παναγιώτης -10) Παπαδημητρόπουλος Αθανάσιος.
Στην επιστροφή τους από του Μαγέρου στην Κλειτορία, οι Γερμανοί θα λεηλατήσουν και θα κάψουν τα χωριά: Βάλτο, Πλανητέρου, Άρμπουνα, Άγιο Νικόλαο και Τουρλάδα.
Τρίτη 14-12-1943: Την επομένη του ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ των Καλαβρύτων μια άλλη Γερμανική Μονάδα, η 116 ΜΜΑΑ (Μάχιμη Μονάδα Αναχαιτίσεως και Αναγνωρίσεως), ξεκινώντας από τα Τριπόταμα φτάνει χαράματα στα Μαζέϊκα και αρχίζει αμέσως το αποτρόπαιο έργο της λεηλασίας, της καταλήστευσης και του εμπρησμού. Μέσα σε λίγη ώρα τεράστιες φλόγες, καπνοί, αποκαϊδια, υψώνονται στον ουρανό. Σκεπές και τοίχοι γκρεμίζονται, ερείπια, εκρήξεις, χαλασμός παντού.
Η καταστροφή ήταν ολοκληρωτική! Σπίτια, καταστήματα, σοδειές, περιουσίες, κόποι μιας ολόκληρης ζωής αφανίζονται.
Ευτυχώς δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα σ’ αυτήν την Επιδρομή, καθώς οι άνδρες είχαν καταφύγει στα γύρω ορεινά γνωρίζοντας τις εκτελέσεις στου Μαγέρου και τη φρικτή σφαγή των Καλαβρύτων.
Αβάσταχτος ο πόνος και η δυστυχία των ανθρώπων και σκληρός ο Αγώνας για επιβίωση μέσα στον άγριο εκείνο Χειμώνα του 1943-1944, αλλά και στα χρόνια, που ακολούθησαν.
Γι΄ αυτό η ΙΣΤΟΡΙΚΗ και ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ ΜΝΗΜΗ πρέπει να διατηρείται ζωντανή, για ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΤΟΥΝ ΠΟΤΕ τα στυγερά εγκλήματα της Ναζιστικής Γερμανικής θηριωδίας στα μαρτυρικά Καλαβρυτοχώρια!

12/12/2022

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.