HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Τούρκοι εισέβαλαν στο Κομπάνι της Συρίας

Επιδρομές εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον θέσεων στη βόρεια και στη βορειοανατολική Συρία το βράδυ του Σαββάτου στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχι...



Επιδρομές εξαπέλυσε η Τουρκία εναντίον θέσεων στη βόρεια και στη βορειοανατολική Συρία το βράδυ του Σαββάτου στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον έξι μέλη των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (ΣΔΔ), της οποίας ηγούνται οι Κούρδοι, καθώς και έξι σύρους στρατιωτικούς, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Οι επιθέσεις έλαβαν χώρα λίγες ημέρες αφότου η Άγκυρα επέρριψε την ευθύνη για την τρομοκρατική επίθεση της Κωνσταντινούπολη στις 13 Νοεμβρίου στο PKK, διευκρινίζοντας ότι οι εντολές για την πραγματοποίησή της είχαν έλθει από το Κομπάνι.
Οι τουρκικοί βομβαρδισμοί είχαν στόχο θέσεις των ΣΔΔ στην επαρχία Χαλέπι (βόρεια) και στην επαρχία Χασάκα (βορειοανατολικά), είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ράμι Άμπντελ Ραχμάν, ο διευθυντής της ΜΚΟ αυτής που έχει την έδρα της στη Βρετανία και βασίζεται σε ευρύ δίκτυο πηγών στην εμπόλεμη Συρία.

Ο τουρκικός στρατός έβαλε παράλληλα στο στόχαστρο θέσεις όπου είναι ανεπτυγμένες δυνάμεις του συριακού καθεστώτος στη Ράκα (βόρεια) και στη Χασάκα κι ο απολογισμός των θυμάτων είναι έξι νεκροί στις τάξεις των κούρδων μαχητών των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) και άλλοι έξι στις τάξεις του συριακού στρατού, ανέφερε ο ίδιος.
«Το Κομπάνι, η πόλη που νίκησε το Ισλαμικό Κράτος, είναι στόχος βομβαρδισμών της αεροπορίας της τουρκικής κατοχής», ανακοίνωσε ο Φαρχάντ Σάμι, εκπρόσωπος των Δημοκρατικών Συριακών Δυνάμεων, συνασπισμού στον οποίο κυριαρχούν οι κουρδικές δυνάμεις, και ο οποίος είχε αρνηθεί οποιαδήποτε σχέση με την επίθεση της Κωνσταντινούπολης.
Ο ηγέτης των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, Μαζλούμ Άμπντι, καταδίκασε τους «επιθετικούς και βάρβαρους» τουρκικούς βομβαρδισμούς.
«Ο τουρκικός βομβαρδισμός στις περιοχές μας απειλεί ολόκληρη την περιοχή. Δεν ωφελεί κανέναν. Θα κάνουμε το παν για να αποφευχθεί μείζων καταστροφή. Αν ξεσπάσει πόλεμος θα τρωθεί όλος ο κόσμος», τόνισε μέσω Twitter.
Η συριακή κρατική τηλεόραση επιβεβαίωσε ότι έγιναν βομβαρδισμοί.

Η «ώρα του λογαριασμού»
Ήρθε «η ώρα του λογαριασμού», διεμήνυσε μέσω Twitter ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας, ο Χουλουσί Ακάρ, πάνω από φωτογραφία που εικονίζει τουρκικό μαχητικό F-16 καθώς απογειώνεται για νυχτερινή επιχείρηση.
«Τα καθάρματα θα λογοδοτήσουν για τις ύπουλες επιθέσεις τους», πρόσθεσε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.
«Οι φωλιές των τρομοκρατών ισοπεδώνονται με πλήγματα ακριβείας», συμπλήρωσε σε δεύτερη ανάρτηση, που συνόδευσε με μοντάζ από την καταστροφή στόχου από αέρος, χωρίς να διευκρινίσει πού βρισκόταν.
Το τουρκικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει δημοσιοποιήσει επίσημα ως τώρα καμιά λεπτομέρεια για την επιχείρηση σε εξέλιξη.
Οι τουρκικές αρχές κατηγορούν νεαρή με συριακή υπηκοότητα ότι τοποθέτησε τη βόμβα που εξερράγη την περασμένη Κυριακή στον πεζόδρομο Ιστικλάλ, στην καρδιά της Κωνσταντινούπολης.
Οι τουρκικές αρχές επέρριψαν αμέσως την ευθύνη στο Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK) και στις Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), που σύμφωνα με την Άγκυρα είναι ο «βραχίονας» του PKK στη Συρία.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε πως «η διαταγή για την επίθεση δόθηκε στο Κομπάνι».
Το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέφερε προχθές Παρασκευή πως φοβόταν «πιθανή στρατιωτική δράση της Τουρκίας» στη βόρεια Συρία και στο βόρειο Ιράκ, παροτρύνοντας τους Αμερικανούς να αποφεύγουν αυτές τις δύο περιοχές.
Η Συρία, όπου μαίνεται εξαιρετικά περίπλοκος πόλεμος από το 2011, έχει κατακερματιστεί εξαιτίας των επεμβάσεων διαφόρων οργανώσεων και ξένων δυνάμεων.
Μεταξύ του 2016 και του 2019, ο τουρκικός στρατός εξαπέλυσε τρεις επιχειρήσεις ευρείας κλίμακας στη βόρεια Συρία εναντίον κουρδικών παραστρατιωτικών και άλλων οργανώσεων.
Η Άγκυρα, στρατεύματα της οποίας είναι παρόντα σε αρκετούς τομείς της βόρειας Συρίας, όπου έχουν εγκαταστήσει βάσεις, απειλεί από τον Μάιο να εξαπολύσει νέα επίθεση ευρείας κλίμακας εναντίον των ΣΔΔ, που χαρακτηρίζει «τρομοκρατική» οργάνωση.
Η τουρκική κυβέρνηση λέει πως έχει σκοπό να δημιουργήσει «ζώνη ασφαλείας» πλάτους 30 χιλιομέτρων στα νότια σύνορά της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.