Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία

Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν αδιακρίτως και τυφλά πολλές περιοχές δύο ημέρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας λ...

Οι Ρώσοι βομβάρδιζαν αδιακρίτως και τυφλά πολλές περιοχές δύο ημέρες μετά την έκρηξη που προκάλεσε σοβαρές ζημιές στη γέφυρα της Κριμαίας λέγοντας ότι η Ουκρανία βρίσκεται πίσω από την επίθεση.
Ο Λευκορώσος πρόεδρος Αλεξάντρ Λουκασένκο κατηγόρησε σήμερα την Πολωνία, τη Λιθουανία και την Ουκρανία ότι προετοιμάζουν «τρομοκρατικές» επιθέσεις και μια «εξέγερση» στη χώρα του, εγείροντας φόβους για ένα νέο εμπόλεμο μέτωπο στα βόρεια σύνορα της Ουκρανίας, με τον Λευκορώσο πρόεδρο να ανακοινώνει μια απροσδιόριστη ανάπτυξη κοινών στρατευμάτων με τον Ρώσο σύμμαχό του.
«Προσπαθούν να μας εξοντώσουν και να μας εξαφανίσουν από προσώπου γης», αντέδρασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι νωρίς σήμερα το πρωί καθώς ρωσικοί πύραυλοι έπλητταν ουκρανικές πόλεις, καλώντας τους δυτικούς συμμάχους του να δώσουν «σκληρή» απάντηση στη Μόσχα.
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν με την σειρά του δικαιολόγησε τους «μαζικούς» βομβαρδισμούς του καταγγέλλοντας την «τρομοκρατική» επίθεση της Ουκρανίας κατά της γέφυρας που συνδέει το ρωσικό έδαφος με την Κριμαία, μια χερσόνησο που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.
Τουλάχιστον 11 είναι οι νεκροί και 89 οι τραυματίες από τα σημερινά πλήγματα σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των αστυνομικών αρχών.
Ο πρωθυπουργός Ντενίς Σμιχάλ ανέφερε ότι έντεκα σημαντικές υποδομές έχουν υποστεί ζημιές σε οκτώ περιοχές, εκτός από την πρωτεύουσα.
«Θέλουν να καταστρέψουν το ενεργειακό σύστημα», ήταν τα λόγια του Ζελένσκι, καθώς διακοπές ρεύματος σημειώθηκαν σε πολλές περιοχές της Ουκρανίας.
Το απόγευμα της Δευτέρας το υπουργείο Ενέργειας της Ουκρανίας ανακοίνωσε ότι θα σταματήσει τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τις σημερινές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις σε ενεργειακές υποδομές.
Ο υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας Χέρμαν Χαλουστσένκο δήλωσε ότι οι επιθέσεις στο σύστημα ενέργειας ήταν «οι μεγαλύτερες που σημειώθηκαν καθόλη τη διάρκεια του πολέμου».
Σύμφωνα με το Κίεβο η Ρωσία εξαπέλυσε τα μαζικά πλήγματα από απόγνωση για τις πρόσφατες αποτυχίες σε πολλαπλά μέτωπα.
«Ο Πούτιν είναι απελπισμένος λόγω των ηττών στο πεδίο της μάχης και χρησιμοποιεί την πυραυλική τρομοκρατία για να προσπαθήσει να αλλάξει τον ρυθμό του πολέμου προς όφελός του», έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.
Συμμαχώντας με τη Μόσχα, παρότι έως πρότινος είχε αποφύγει να στείλει τα στρατεύματά του για να υποστηρίξει τη Ρωσία, ο Λουκασένκο κατηγόρησε το Κίεβο ότι προετοιμάζει επίθεση κατά της χώρας του, προσθέτοντας ότι το Μινσκ και η Μόσχα θα αναπτύξουν επομένως ρωσικά στρατεύματα.

Γενική κατακραυγή για την επίθεση
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν καταδίκασε τις σημερινές πυραυλικές επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία, λέγοντας ότι καταδεικνύουν την «απόλυτη βαρβαρότητα» του πολέμου του Ρώσου προέδρου Πούτιν κατά του ουκρανικού λαού.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση θεώρησε ότι αυτές οι επιθέσεις ισοδυναμούν με «εγκλήματα πολέμου» για τα οποία οι υπεύθυνοι πρέπει να «λογοδοτήσουν», καλώντας τη Λευκορωσία «να μην είναι ένα συμβαλλόμενο μέρος στη βάναυση επίθεση που διενεργεί η Ρωσία».
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες κατήγγειλε «μια απαράδεκτη κλιμάκωση» και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έκανε λόγο για μια «εις βάθος μεταβολή της φύσης» του πολέμου στην Ουκρανία μετά τις σημερινές ρωσικές επιθέσεις.
Το ΝΑΤΟ, στο οποίο η Ουκρανία επιθυμεί να ενταχθεί, καταδίκασε τις «φρικιαστικές και τυφλές επιθέσεις» κατά των μη στρατιωτικών υποδομών και υποσχέθηκε την υποστήριξή του στο Κίεβο «όσο χρειαστεί», σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα του, Γενς Στόλτενμπεργκ.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν διαβεβαίωσε την Ουκρανία για την «υποστήριξη» της Ουάσιγκτον μετά τα «φρικτά ρωσικά χτυπήματα».
Οι ηγέτες των χωρών της G7 και ο Ουκρανός πρόεδρος θα πραγματοποιήσουν αύριο, Τρίτη, στις 15:00 ώρα Ελλάδας, τηλεδιάσκεψη για την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά τον σημερινό βομβαρδισμό από τη Ρωσία πολλών ουκρανικών πόλεων, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης.
Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς διαβεβαίωσε σήμερα τον Ζελένσκι για «την αλληλεγγύη της Γερμανίας και των άλλων χωρών της G7», επεσήμανε ο εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.