HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ξυπνά ο εφιάλτης του λατομείου στους Λουσούς

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ", ο εφιάλτης των λατομείων στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων ξυ...

Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα της εφημερίδας "ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ", ο εφιάλτης των λατομείων στους Κάτω Λουσούς Καλαβρύτων ξυπνά και πάλι τους κατοίκους της ιστορικής κοινότητας και της ευρύτερης περιοχής. Αιτία ένα έγγραφο από την υπηρεσία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας που δίνει άδεια για την διενέργεια ερευνητικών εργασιών για την ανεύρεση κοιτασμάτων μαρμάρου σε τρείς δημόσιες εκτάσεις που βρίσκονται σε θεωρητικά αρχαιολογικούς χώρους, αφού σύμφωνα με τους αρχαιολόγους στην περιοχή υπάρχουν υποψίες για ευρήματα που εντάσσονται την προϊστορική εποχή και στην περίοδο της κλασικής αρχαιότητας.
Η έγκριση αυτή έχει γίνει μετά από συνεδρίαση που πραγματοποίησε το τοπικό συμβούλιο μνημείων της Δυτικής Ελλάδας και η αίτηση έχει γίνει από μεγάλη εταιρεία που δραστηριοποιείται στην βιομηχανία λατομικών ορυκτών, έχοντας ως έδρα της την Αττική.
Οι τρείς δημόσιες εκτάσεις
Οι εργασίες για την διερεύνηση κοιτασμάτων μαρμάρων, σύμφωνα με τα  όσα αναφέρει το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων, θα πραγματοποιηθούν σε τρείς συγκεκριμένες εκτάσεις, που όλες τους βρίσκονται στην θέση Κάτω Λουσοί.
Η πρώτη έκταση είναι 149.980 τ.μ., η δεύτερη 149.940 τ.μ. και η τρίτη 149.987,5 τ.μ. Πρόκειται δηλαδή για ένα μεγάλο λατομείο που θα δημιουργηθεί σε περίπτωση που βρεθούν κοιτάσματα μαρμάρου, το οποίο θα καταλαμβάνει περισσότερα από 400 χιλιάδες τ.μ.
Για το ζήτημα δεν ξέρουμε αν ο δήμος Καλαβρύτων έχει ενημερωθεί και αν έχει σταλεί στις υπηρεσίες του το συγκεκριμένο έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων και αν έχουν συζητηθεί αντισταθμιστικά οφέλει
Επιπλέον και αυτό που κάνει μεγαλύτερη ακόμη εντύπωση, είναι ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, έχουν παρακαμφθεί, καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η εντολή έχει δοθεί από την γενική γραμματεία Αξιοποίησης Φυσικών Πόρων του Περιβάλλοντος. Να σημειωθεί μάλιστα ότι η περιοχή που θα γίνουν οι έρευνες, εντάσσεται στο δίκτυο Natura, με λίγα λόγια είναι προστατευόμενη.
Το παλιό λατομείο
Πριν από περίπου 20 χρόνια λειτουργούσε στους Κάτω Λουσούς λατομείο και συγκεκριμένα στη θέση που όσοι γνωρίζουν την περιοχή ονομάζουν «Κακοπετριές».
Οι εργασίες που γίνονταν τότε στην θέση Κακοπετριές, σε μία από τις πιο πετρώδεις πλαγιές των Αροανίων ορών, είχαν κομματιάσει την πλαγιά και είχαν δημιουργήσει σημαντικά προβλήματα, ακόμα και στην ποιότητα ζωής των κατοίκων των γύρω χωριών.
Αποτέλεσμα αυτού ήταν να γίνει τότε ένας μεγάλος αγώνας, με τους κατοίκους της Κοινότητας, αλλά και όλης της περιοχής των Καλαβρύτων, να ξεσηκώνονται ζητώντας από φορείς, συλλόγους και βουλευτές να πάρουν θέση και να σταματήσει άμεση η λειτουργία του λατομείου.Τότε το λατομείο ύστερα από την σθεναρή αντίσταση των φορέων και των κατοίκων της περιοχής, μετά από λίγο σταμάτησε να λειτουργεί και οι εργασίες έπαυσαν. Από τότε δεν έχει λειτουργήσει κάτι παρόμοιο σε αυτό τον ορεινό οικισμό του Δήμου Καλαβρύτων.
Το σημείο του οικισμού
Ένας ορεινός οικισμός, με ελάχιστους κατοίκους (σύμφωνα με την απογραφή του 2011 λιγότερους από 60) που όμως βρίσκεται σε μία κομβική θέση και σε ότι έχει να κάνει με μέρη που έχουν μεγάλη επισκεψιμότητα και μία σημαντική τουριστική προβολή, σε έναν τομέα που τα Καλάβρυτα έχουν κάνει μεγάλα άλματα προόδου τα τελευταία χρόνια.
Βλέπετε ο οικισμός τω Κάτω Λουσών είναι αρκετά κοντά στα Σπήλαια Λιμνών που είναι ένα από τα μεγαλύτερα σπήλαια της Ελλάδας με μεγάλη επισκεψιμότητα.
Το να λειτουργεί κοντά σε αυτά ένα λατομείο (ακόμα και στην περίπτωση που οι τρείς δημόσιες εκτάσεις που αναφέρονται στο έγγραφο δεν είναι στην θέση  Κακοπετριές θα είναι σε θέση κοντά στον οικισμό) μόνο θετικό δεν θα είναι για την τουριστική προβολή του μέρους.
Επιπλέον οι κάτοικοι δεν πρόκειται να αφήσουν καμία εργασία ή παρέμβαση που να σιγοτρώει μια πλαγιά που βρίσκεται απέναντι από τα σπίτια και τα χωριά τους, βλέποντας ένα θέαμα που σίγουρα θα τους πληγώνει.
Αποφασισμένοι να αντιδράσουν

Για αυτό και στην πληροφορία και μόνο για το ενδεχόμενο της λειτουργίας ενός λατομείου  σε οποιοδήποτε θέση του οικισμού τους, δηλώνουν αποφασισμένοι να αντιδράσουν και αυτή τη φορά, μη αφήνοντας να γίνει κάτι τέτοιο, όποιος και αν είναι αυτός που έχει δώσει την εντολή.
Όλα δείχνουν ότι η εντολή αυτή, προέρχεται από μια απρόσωπη Γενική Γραμματεία που φέρεται να έχει παρακάμψει για τους δικούς της λόγους μια σειρά από υπηρεσίες και φορείς της τοπικής αυτοδιοίκησης.
Βέβαια το έγγραφο της Εφορείας Αρχαιοτήτων σημειώνει ότι αν κατά τη διάρκεια των παρεμβάσεων που θα γίνουν στις τρείς δημόσιες αυτές εκτάσεις, ανευρεθούν αρχαία, οι εργασίες θα σταματήσουν και θα ξεκινήσουν ανασκαφικές έρευνες.
Η αρνητική εισήγηση του 2003
Το ερώτημα είναι αν έχει ληφθεί υπόψη η αρνητική εισήγηση της εφορείας αρχαιοτήτων το 2003 όπου σε σχετικό αίτημα απαντά ότι: …αρνητική εισήγηση για το λατομείο διοτι η λειτουργία αντίκειται στο άρθρο 10 του Ν. 3028/2002 για την προστασία αρχαιοτήτων, θα επιφέρει αισθητική προσβολή και αλλοίωση στον γειτνιάζοντα κηρυγμένο αρχαιολογικό χώρο του ναού της Αρτέμιδος και στο περιβάλλον του το οποίο παραμένει αναλλοίωτο από την αρχαιότητα έως σήμερα…
Οι ενστάσεις:
Βρίσκεται κοντά (σε απόσταση όχι μεγαλύτερη των 500 μέτρων ) των ορίων του οικισμού της Τοπικής Κοινότητας Κάτω Λουσών, ενός οικισμού με έντονα στοιχεία παραδοσιακής αρχιτεκτονικής (πέτρινα σπίτια, εκκλησίες, αλώνια, βρύσες κλπ) διατηρητέα μνημεία (Σύγγρειο Δημοτικό Σχολείο, πύργος των Πετιμεζαίων, πέτρινο γεφύρι) και ιστορία (κατ΄εξοχήν κέντρο αντίστασης κατά των Τούρκων προ και κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 αλλά και κατά της Γερμανικής κατοχής), που συνδυάζει άριστα τη φυσική ομορφιά και το παραδοσιακό αυθεντικό οικιστικό περιβάλλον, δείγμα μοναδικό στην περιοχή το οποίο θα έπρεπε  προ πολλού να έχει κηρυχθεί παραδοσιακός οικισμός.
Περιλαμβάνεται εντός των ορίων του κηρυγμένου Αρχαιολογικού χώρου των Λουσών με τα πλούσια κινητά και ακίνητα αρχαιολογικά ευρήματα (του Ιερού της Ημερασίας Αρτέμιδος, της Ακρόπολης, οικισμού αναθημάτων κλπ) στην οποία Τοπική Κοινότητα των Κάτω Λουσών έχει ήδη εγκριθεί από το Υπουργείο Πολιτισμού (συνεδρίαση 19η  17-5-2005 ΚΑΣ) και πρόκειται να λειτουργήσει εντός του έτους Έκθεση Αρχαιολογικής Συλλογής.
Γειτνιάζει με περιοχή απόλυτης προστασίας (NATURA) και βρίσκεται εντός του ελατοδάσους του ορεινού όγκου του Χελμού, μέσα στη Ζώνη Β2- προστασίας περιοχής οικοανάπτυξης 
θα επιφέρει ανεπανόρθωτη οικολογική καταστροφή στο φυσικό περιβάλλον, σε έναν από τους λίγους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου του ορεινού όγκου της Ελλάδας.
Διασχίζεται από το Ευρωπαϊκό Ορειβατικό μονοπάτι Ε4
Βρίσκεται ακριβώς πάνω από τον Επαρχιακό Δρόμο Καλαβρύτων-Κλειτορίας
Βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από τα περίφημα Σπήλαια των Λιμνών, με τις μοναδικές στον κόσμο επάλληλες λίμνες 
Βρίσκεται εγγύτατα: του Χιονοδρομικού Κέντρου και των εγκαταστάσεων του Τηλεσκοπίου «Αρίσταρχος» του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (του μεγαλύτερου ρομποτικού τηλεσκοπίου των Βαλκανίων και της Ανατολικής Μεσογείου που συμβάλει στη διεθνή προβολή της περιοχής).
Τέλος το συγκεκριμένο  σημείο βρίσκεται πάνω ακριβώς από τον «κάμπο» (οροπέδιο) των Λουσών (Σουδενών) στην οποία θα επιφέρει αποφασιστικό πλήγμα στις κτηνοτροφικές δραστηριότητες (κτηνοτροφία-μελισσοκομία) των κατοίκων, τις οποίες ουσιαστικά θα αφανίσει  αλλά και θα προκαλέσει μακροχρόνιες και ανυπολόγιστες βλάβες στην υγεία των κατοίκων.

Ρεπορτάζ Νίκος Κυριαζής
Σημαντική η βοήθεια από τον Ανδρέα Κολλιόπουλο και τον «Νέο Λόγο Πατρών»

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.