Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος κεντρικός ομιλητής στις εκδηλώσεις για το Ολοκαύτωμα στον Χορτιάτη

Κεντρικός ομιλητής στις φετινές εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του ...

Κεντρικός ομιλητής στις φετινές εκδηλώσεις για την 78η επέτειο του Ολοκαυτώματος του Χορτιάτη ήταν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών «Ελληνικά Ολοκαυτώματα» Θανάσης Παπαδόπουλος.
Οι εκδηλώσεις που οργανώθηκαν απ’ τον Δήμο Πυλαίας-Χορτιάτη κορυφώθηκαν το πρωί της Παρασκευής με την τέλεση Αρχιερατικού Μνημοσύνου στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Χορτιάτη από τον Μητροπολίτη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως κ.κ. Βαρνάβα, μετάβαση και πομπή στο Μνημείο Θυμάτων του Ολοκαυτώματος, Τρισάγιο, ομιλία, προσκλητήριο νεκρών και κατάθεση στεφάνων.
Κατά την ομιλία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Παπαδόπουλος αναφέρθηκε εκτενώς στο χρονικό των δραματικών γεγονότων της 2ας Σεπτεμβρίου 1944. Επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «αν σήμερα είμαστε εδώ, αν χαιρόμαστε τ’ αγαθά μιας πατρίδας ελεύθερης και μιας κοινωνίας ανοικτής και δημοκρατικής, αυτό το χρωστάμε και στους 149 ήρωες του Χορτιάτη. Αιωνία η μνήμη τους, υψηλό και απροσμέτρητο το παράδειγμα τους».
Νωρίτερα ο κ. Παπαδόπουλος είχε αναφερθεί στους δεσμούς που συνδέουν τους κατοίκους όλων των περιοχών-μελών του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της χώρας. Τις κοινές μνήμες, τα κοινά βιώματα, τις κοινές διηγήσεις και περιγραφές.
«Έχουμε δει νωπά τα σημάδια της καταστροφής. Έχουμε ζήσει στις οικογένειες μας, στις γειτονιές μας, στον περίγυρο μας την ανθρώπινη απώλεια, τον θρήνο και την οδύνη που άφησε πίσω της η βαρβαρότητα. Και, φυσικά, έχουμε προμετωπίδα και πυξίδα στη ζωή και στην καθημερινότητα μας το ρήμα ‘θυμάμαι’. Θυμάμαι 365 μέρες το χρόνο, τιμώ τη μνήμη και τον αγώνα των ηρώων μας», υπογράμμισε ο κ. Παπαδόπουλος.
Επίσης, στη διάρκεια της ομιλίας του αναφορά έκανε και στο μείζον ζήτημα των γερμανικών οφειλών. Εστιάζοντας, μεταξύ άλλων, στη θέση της γερμανικής πλευράς που εξακολουθεί, όπως σημείωσε, να αποποιείται των ευθυνών της και προσχηματικά και ατεκμηρίωτα να θεωρεί νομικά λήξαν το ζήτημα των οφειλών.
Ο κ. Παπαδόπουλος υπογράμμισε ότι το ζήτημα των γερμανικών οφειλών όχι μόνο παραμένει ανοικτό αλλά και από νομικής πλευράς είναι ενεργό, είναι δικαστικά επιδιώξιμο και μη παραγεγραμμένο. Και με αφορμή και τις πρόσφατες τοποθετήσεις στην Αθήνα -στα τέλη Ιουλίου-της Γερμανίδας Υπουργού Εξωτερικών κυρίας Μπέρμποκ επεσήμανε, μεταξύ άλλων, ότι «οφείλουμε να επιμείνουμε, να εντείνουμε τις προσπάθειες μας σε κάθε πεδίο, πολιτικό, νομικό και διπλωματικό, έως ότου εκπληρώσουμε τον εθνικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο της καταβολής των γερμανικών οφειλών. Ο δρόμος είναι μπροστά μας. Και είναι με το μέρος μας. Αλλιώς, δεν θα παρέμενε ζωντανό, ενεργό και όλο και πιεστικότερο το ζήτημα των γερμανικών οφειλών, εδώ και πολλές δεκαετίες».

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.