Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΚΟΤΑΝΗ: 33ο ΣΚΟΤΑΝΑΙΪΚΟ ΣΥΝΑΠΑΝΤΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ (ΦΩΤΟ - ΒΙΝΤΕΟ)

Ένας θεσμός που κρατά 33 ολόκληρα συναπτά έτη γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο ουσιαστικός και δυνατός χάρη στη συμμετοχή και εθελοντική προσφ...



Ένας θεσμός που κρατά 33 ολόκληρα συναπτά έτη γίνεται κάθε χρόνο όλο και πιο ουσιαστικός και δυνατός χάρη στη συμμετοχή και εθελοντική προσφορά των συμπατριωτών και φίλων του Συλλόγου Σκοταναίων.
Με απόλυτη επιτυχή οργάνωση, πλήθος Σκοταναίων, φίλων και γνωστών από τα γύρω χωριά και άλλα μέρη αντάμωσαν μετά από 2,5χρόνια, λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, και στήριξαν με κάθε τρόπο τις άοκνες προσπάθειες του Δ.Σ. του Συλλόγου μας.
Το πρόγραμμα των πολιτιστικών εκδηλώσεων ξεκίνησε στις 14 Αυγούστου 2022 παραμονή της εορτής της Παναγίας.
Μετά το πέρας της καθιερωμένης Θείας Λειτουργίας και αρτοκλασίας στον απαράμιλλο τέχνης Ι.Ν του Αγίου Δημητρίου, πολιούχου και προστάτη όλων των απανταχού Σκοταναίων, οι προσκυνητές γεμάτοι χαμόγελα, αγκαλιές και καλή διάθεση ευχήθηκαν Χρόνια Πολλά ενώ στην ηλιόλουστη πλατεία προσφέρθηκε από το Δ.Σ. του Συλλόγου "Κοκοβίτικος καφές" που μαζί με τα κεράσματα, όπως άρτος, γλυκά, τσίπουρο και αναψυκτικά ήταν μερικά από τα στοιχεία της επιτυχίας.!!!
Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά την συμπατριώτισσά μας-γιαγιά Νίκη Χρονοπούλου για την προσφορά του παραδοσιακού λουκουμιού, τις συμπατριώτισσες μας κ.κ. Σωτηρία Ζήκου-Φλόκα, Παναγιώτα Π.Ζήκου-Λιούτα, Κωνσταντινα Μπουζιώτη-Κόντη, Αννα Τσιγκούνη-Ζήκου μαζί με την μικρή της κόρη Μαρκέλλα, που βοήθησαν στην ετοιμασία των καφέδων, καθώς επίσης την συμπατριώτισσά μας Όλγα Τσίπου μαζί με τον ανηψιό της Μιχάλη Α.Τσίπου που βοήθησαν στο μοίρασμα των γλυκών.

Την Τρίτη 16 Αυγούστου
πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στον Ι.Ν Αναλήψεως Καστριών η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί από τις πιο πρωτότυπες και εντυπωσιακές εκδρομές που έχει πραγματοποιήσει ο Σύλλογός μας.
Η μικρή Κοκοβίτισα Ερατώ-Σοφία, 2ετών, κόρη των συμπατριωτών μας Ευστάθιου και Βάλιας Ζήκου, εγγονή του Βασιλείου και Βασιλικής Ζήκου ήταν αυτή που έδωσε το σύνθημα της εκκίνησης.
Αυτό και μόνο έδειχνε το πόσο ωραία θα περνούσαμε.
Όταν φτάσαμε αντικρίσαμε σε ένα πανέμορφο τοπίο έναν πρωτότυπο, μοναδικό λιθόκτιστο ναό με την τρίκορφη πριονωτή στέγη που αποτελεί ένα σπάνιο δείγμα αρχιτεκτονικής του 19ου αιώνα και που έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο μνημείο το οποίο είναι διαμορφωμένο μέσα σε σπηλιά με σταλακτίτες και περιβάλλεται από πανύψηλους κατακόρυφους βράχους με σταλακτικούς σχηματισμούς.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά τον κ. Γεώργιο Β. Γκλαβά για την ξενάγηση του Ι.Ναού, ο οποίος είναι αυτός που πρωτοστάτησε σε όλες τις ενέργειες για την ανάδειξη του "Σπηλαίου των Λιμνών", τον Τοπικό Πρόεδρο κ. Θεόδωρο Αναγνωστόπουλο για την όμορφη φιλοξενία πίνοντας το δροσερό νεράκι και τον παραδοσιακό Καστριώτικο καφέ στο όμορφο καφενείο του χωριού τους, καθώς και τους συμπατριώτες μας που συμμετείχαν στη πρωινή εκδρομή.








Την Πέμπτη 18 Αυγούστου 2022 πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Ηρώων, από τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Αθανάσιο Παπαδόπουλο και την Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Μαριάνθη Χρονοπούλου για τους Αγωνιστές- Συμπατριώτες του χωριού μας που συμμετείχαν στον Απελευθερωτικό Αγώνα του 1821, αποδίδοντας την ύψιστη τιμή στη Αθάνατη Γενιά του 1821 και εν συνεχεία έγινε κατάθεση στεφάνων.
Ως Διοικητικό Συμβούλιο θεωρήσαμε χρέος τιμής και μνήμης να εμπνεύσουμε την ελπίδα και την αισιοδοξία για το μέλλον που μαζί με την θέληση, την αποφασιστικότητα και την πίστη στα υψηλά ιδανικά του Έθνους μας, οδήγησαν το λαό μας σε μεγάλες νίκες και τον έχουν κατατάξει σε παγκόσμιο στερέωμα μεταξύ των πρώτων στους ηρωϊκούς αγώνες για την Ελευθερία και Δημοκρατία.
To Hρώο αυτό θα είναι φόρο τιμής και το θυμίαμα της ευγνωμοσύνης για την μεγάλη θυσία στους αθάνατους ήρωες-συμπατριώτες μας, την Αθάνατη Γενιά του 1821.
Θα θυμίζει με το πλήρωμα του χρόνου το μεγαλείο της θυσίας τους, το αίμα, τους σπαραγμούς της ψυχής τους, τα καρδιοστάλλακτα δάκρυα που έβρεξαν και πότισαν τα ιερά μας χώματα και θα αποτελεί αιώνιο ύμνο για την υπεράσπιση της Ελευθερίας.
Και όπως, αναφέρθηκε στο λόγο του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είμαστε ο πρώτος μοναδικός-ιστορικός Σύλλογος που υλοποίησε έργο για τα 200χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης και του Αγώνα της Εθνικής μας Ανεξαρτησίας.
Ακολούθησε χαιρετισμός της Προέδρου κ. Μαριάνθης Χρονοπούλου, του Δημάρχου, του εκπροσώπου του Σεβασμιωτάτου και του Βουλευτή κ. Α.Τσιγκρή, απαγγελία ποιήματος που συνέγραψε ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος - Καμενιανίτης ειδικά για την εκδήλωση και τους Σκοταναίους αγωνιστές και η κεντρική ομιλία από τον Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημήτριο Βαρβιτσιώτη.
Μετά το πέρας των χαιρετισμών-ομιλιών πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια με τους Χορηγούς που συμμετείχαν στην υλοποίηση του Μνημείου και του κάδρου με τα ονόματα των Αγωνιστών, από τους Επίτιμους Προέδρους του Συλλόγου Σκοταναίων κ.κ. Σταύρο Π. Μουγγολιά και Γεώργιο Α. Σατολιά, τον Επίτιμο Πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Γεώργιο Κοσμά και τον Αντιπρόεδρο του Συλλόγου κ. Ιωάννη Γρηγ. Σατολιά.
Εν συνεχεία, έγινε τιμητική βράβευση στον Δήμαρχο Καλαβρύτων, ως ένδειξη αναγνώρισης της πολυετούς, πολισχιδούς και αδιάλειπτης προσφοράς του στην ανάπτυξη των 50χρόνων του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων και την εν γένει προσφορά του στην κοινωνία και τον πολιτισμό του Δήμου Καλαβρύτων, στον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερωνύμο την οποία πλακέτα παρέλαβε για να παραδώσει ο εκπρόσωπός του πρ. Χρήστος Μπίρμπας Αρχιερατικός επίτροπος Καλαβρύτων, καθώς επίσης και ένα αναμνηστικό δώρο, μία χαλκογραφία προς τον κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, που φιλοτέχνησε ο συμπατριώτης μας Νικόλαος Γρηγ. Σατολιάς, η οποία θα κοσμεί πλέον το Λαογραφικό Μουσείο των Καμενιάνων.
Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια και χορούς, από τον Σύλλογο Λυκουριωτών, με Υπεύθυνο της Χορευτικής Ομάδας, τον Πρόεδρο του Συλλόγου κ. Σωκράτη Μούσιο.
Το Δ.Σ. εκφράζει τις πιο θερμές του ευχαριστίες:
1. στον κ. Αθανάσιο Τζώρτζη, από τον Προφήτη Ηλία (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων, ο οποίος είναι συγγραφέας, ιστορικός ερευνητής με μεγαλειώδη προσφορά στον τόπο μας και μετά από μία έρευνα που έκανε περισσότερο από 15ετη,συνέλεξε στοιχεία από τους ανθούς της ιστορίας και της δόξας των ηρωικών προγόνων μας, ώστε να εκδώσει του 7τόμους του βιβλίου του με τίτλο "ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ." Αφιέρωσε ατελείωτες ώρες στα "Αρχεία των Αγωνιστών" της Εθνικής Βιβλιοθήκης και στα Γενικά Αρχεία του Κράτους, ανέσυρε και κατέγραψε πολύτιμα ιστορικά στοιχεία και έγγραφα, καθώς και ξεχασμένους ήρωες που παίρνουν τώρα τη θέση που τους πρέπει στην ιστορία, αλλά και στο πάνθεον των ηρώων του τόπου μας.
Με αυτό τον τρόπο μπορέσαμε και εμείς από την πλευρά μας ως Δ.Σ. να συλλέξουμε και να καταγράψουμε τα ονόματα των Αγωνιστών του χωριού μας, όπως έχουν καταχωρηθεί στο Μητρώο των Αγωνιστών του 1821 και οι περισσότεροι έχουν τιμηθεί με το Αριστείο Ανδρείας.
2. στον κ. Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, από τους Καμενιάνους Καλαβρύτων, ο οποίος είναι Λογοτέχνης-Συγγραφέας-Ιστορικός Ερευνητής κ.α. και ο οποίος έγραψε και την ημέρα των Αποκαλυπτηρίων απήγγειλε ποίημα με τίτλο "ΣΤΟΥΣ ΚΟΚΟΒΙΤΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΟΥ 1821"
3. στον συμπατριώτη μας Θεόδωρο Ασημακόπουλο, ο οποίος μας δώρισε το ξίφος,(πιστό αντίγραφο του 1821) το κατεξοχήν όπλο των Ελλήνων με το οποίο πολέμησαν στις μάχες για την Ελευθερία της πατρίδας μας και το οποίο τοποθετήθηκε στο Μνημείο, την ημέρα των αποκαλυπτηρίων.
4. στον συμπατριώτη μας Δημήτρη Α. Μπουζιώτη που μας φιλοτέχνησε το κάδρο των Αγωνιστών και
5.στους Χορηγούς:
α. ΑΙΓΕΑΣ ΑΜΚΕ
ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ & ΚΟΙΝΩΦΕΛΟΥΣ ΕΡΓΟΥ
β.ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
γ.ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΙΣ 1896
δ.ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΚΟΤΑΝΑΙΩΝ 1975
ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 2021-2023
Η βραδιά έκλεισε με πολύ κέφι, χορό αλλά με την απόλυτη αποδοχή -ικανοποίηση όλων των παρευρισκομένων για το Μνημείο Ηρώων του 1821.
Την σκυτάλη για να ξεκινήσει η διασκέδαση την Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022 πήραν οι μικροί μας φίλοι που συμμετείχαν στις παιδικές δραστηριότητες.
Η πλατεία του χωριού δεν άργησε να πάρει φωτιά από τις φωνές, τα γέλια και τα παιχνίδια, ενώ γονείς και παππούδες παρακολουθούσαν με χαρά και υπερηφάνεια.
Στην συνέχεια, πραγματοποιήθηκε αφιέρωμα- προβολή DVD για τα 50χρόνια από τον θάνατο του αείμνηστου συμπατριώτη μας ποιητή ΠΑΝΟΥ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ-ΓΩΓΟΛΑ.
Και όπως γράφει στο βιβλίο του ο αείμνηστος Νίκος Α. Στασινόπουλος
“Κάποιοι άνθρωποι έρχονται εδώ στη γη και δείχνουν από μικρή ηλικία πως έχουν στο μέτωπό τους την σφραγίδα της θεικής δωρεάς.
Ο Πάνος Παπαδόπουλος-Γώγολας έφυγε αναπάντεχα από τη ζωή, σε ώρες που το ωρίμασμα της στόχασής του είχε πραγματοποιηθεί,οι ορίζοντες της πνευματικής του δράσης είχαν εκπληκτικά απλωθεί στο κόσμο της τέχνης.
Μας άφησε με τα ίδια υλικά της τέχνης του να γεμίσουμε τον άδειο τόπο που άφησε φεύγοντας.
Μας άφησε στη θέση του να στήσουμε την πνευματική του υπόστασή του με το πνευματικό του έργο που το έκαμε κληρονομιά στην μονάκριβη κόρη του, στη γυναίκα του, στους Καλαβρυτινούς κατοίκους της Σκοτάνης-του χωριού μας-στους ανθρώπους της λογοτεχνίας, σ'ολάκερη την πατρίδα"
Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά την οικογένεια και ιδιαίτερα την κόρη του και Γεν. Γραμματέα του Συλλόγου μας κ.Δήμητρα Παπαδοπούλου για την επιμέλεια του αφιερώματος, με το οποίο είχαμε την δυνατότητα να γνωρίσουμε τη ζωή, τη δράση, το έργο του ,αλλά και να ακούσουμε για πρώτη φορά, στη Γενέτειρά του, τη φωνή του αείμνηστου συμπατριώτη μας.
Εν συνεχεία, ακολούθησε η διανομή των παραδοσιακών γλυκών και πιτών, παρασκευασμένα από τις ντόπιες κυρίες, στις οποίες διανεμήθηκαν συμβολικά δώρα προς τιμήν τους. Ένας θεσμός που αναμφισβήτητα κατέχει μία από τις πρώτες θέσεις εδώ και πάρα πολλά χρόνια.
Η βραδιά ολοκληρώθηκε με πολύ χορό, κέφι και μουσική.
Το αποκορύφωμα που επιστέγασε τις εκδηλώσεις ήταν το 33ο Συναπάντημα που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 20 Αυγούστου 2022.
Μπορεί να μεσολάβησαν 2,5χρόνια από το τελευταίο Συναπάντημα, λόγω του κορωνοιού, αλλά φέτος η καρδιά και η ψυχή του κάθε Σκοταναίου μας έδωσε παλμό, χαρά, διάθεση και δύναμη ώστε να υλοποιηθούν όλες οι εκδηλώσεις μας με απόλυτη επιτυχία και να ξεπεράσουν κάθε προσδοκία.
Το φαγητό της εκδήλωσής μας ήταν προσφορά από τον αείμνηστο συμπατριώτη μας και Ιδρυτικό Μέλος του Συλλόγου μας Νικόλαο Θ. Μπουζιώτη αποδεικνύοντας εμπράκτως ότι η αγάπη για τη Γενέτειρά του, τη Σκοτάνη συνεχίζεται και μετ' θάνατον, καθώς επίσης φαγητό που περίσσεψε προσφέρθηκε στο Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων (ΚΕ.ΔΙ.Κ)
Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά όλες τις συμπατριώτισσες και συμπατριώτες για την αθρόα συμμετοχή τους, τους εθελοντές για την αμέριστη βοήθειά τους, αλλά και τον συμπατριώτη μας-οργανοπαίχτη Γεώργιο Χ. Κούνα που μας ταξίδεψε μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες με κέφι και χορό με το παραδοσιακό του κλαρίνο επαληθεύοντας το Σκοταναιϊκο ρητό...

ΛΑΛΑ ΤΟ
ΚΟΥΝΑ
ΛΑΛΑ ΤΟ
ΤΟ ΚΛΑΡΙΝΟ ΣΟΥ
ΤΟ ΑΘΑΝΑΤΟ!!!Επίσης, το Δ.Σ. του Συλλόγου μας, απένειμε στο 33ο Σκοταναιίκο Συναπάντημα, τιμητική βράβευση στον Πρόεδρο και συμπατριώτη μας κ. Παύλο Φ.Σατολιά για τα 50χρόνια ευδόκιμης ζωής και προσφοράς ,από την ίδρυση, του Αγροτικού Γαλακτοκομικού Συνεταιρισμού Καλαβρύτων.
Η βράβευση έγινε από τον πρώην Νομάρχη Αχαϊας κ. Δημήτριο Κατσικόπουλο και τον Αντιδήμαρχο της Δ.Ε. Παϊων κ. Γεώργιο Ροδόπουλο η οποία είχε διττό χαρακτήρα.
Αρχικά για την πορεία που χάραξε πρώτος ο αείμνηστος πατέρας του Φωκίων Π. Σατολιάς, αφήνοντας πίσω του έναν άξιο συνεχιστή του έργου του, τον υιό του, τον Παύλο, ο οποίος έχει προσφέρει ένα αξιόλογο και μεγάλο έργο στο Συνεταιρισμό, καθώς και για τους 1.100 κτηνοτρόφους, μέλη-οικογένεια του Συνεταιρισμού που με μεράκι, αγάπη και μόχθο εξασφαλίζουν καθημερινά τις αγνότερες πρώτες ύλες για τα προιόντα του Συνεταιρισμού μέσα από τις ορεινές φάρμες τους και έχουν κατακτήσει την πρώτη θέση στην παραγωγή της βαρελίσιας φέτας στην παγκόσμια αγορά, αλλά και αρκετά βραβεία σε πάρα πολλά προιόντα.
Το Δ.Σ. ευχαριστεί θερμά για την αθρόα συμμετοχή όλους όσους παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις του Συλλόγου μας, τους δωροθέτες-χορηγούς, τους εθελοντές και εύχεται και του «Χρόνου» ευελπιστώντας ότι η αγάπη για την Γενέτειρά μας θα μας τροφοδοτεί και θα μας ενδυναμώνει, διότι ο Σύλλογος έχει ΙΣΤΟΡΙΑ-ΔΥΝΑΜΙΚΟ ΠΑΡΟΝ & ΑΙΣΙΟΔΟΞΟ ΜΕΛΛΟΝ.









{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.