HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Συγκλονιστικός Γιάννης Σταματίου - Μοναδική παράσταση της Αντιγόνης (ΦΩΤΟ)

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων (ήταν πολλοί εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα), ο Γιάννης Σταματίου κα...

Σε ένα ασφυκτικά γεμάτο πολιτιστικό κέντρο Καλαβρύτων (ήταν πολλοί εκείνοι που δεν κατάφεραν να μπουν στην αίθουσα), ο Γιάννης Σταματίου και η θεατρική ομάδα του ΕΚΣΤΑΝ, παρουσίασαν με συγκλονιστικές ερμηνείες τη αρχαία τραγωδία "Αντιγόνη" του Σοφοκλή, στο προτότυπο αρχαίο κείμενο, υπερτιτλισμένο στη Νέα Ελληνική Γλώσσα, και την αγγλική Την «Αντιγόνη» (ερμήνευσε η νεαρή ηθοποιός Λουκία Λαγού), την απλή ανυπάκουη πολίτιδα μπροστά στον αυθαίρετο, άδικο στρατιωτικό νόμο του Κρέοντα (Γιάννης Σταματίου). Στο ρόλο της αδελφής της Ισμήνης, η Ανδριάννα Τσαγγάρη.

Στο τέλος της παράστασης, όρθιο το κοινό αποθέωσε τον συμπατριώτη μας Γιάννη Σταματίου και όλους του συντελεστές της παράστασης με τον ίδιο να μην μπορεί να συγκρατήσει την συγκίνησή του.
Η παράσταση ήταν προγραμματισμένη να δοθεί στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας, αλλά λόγω καιρικών συνθηκών παίχτηκε στο Πολιτιστικό κέντρο, ήταν μια προσφορά του Δήμου Καλαβρύτων.

Το έργο
Το έργο αφορά άμεσα τον σύγχρονο θεατή όχι μόνο «εξαιτίας της βασανιστικής αίσθησης  του πράττειν το δίκαιο, ή την άρνηση στον τρόμο και τη βία της εξουσίας, ή το παιχνίδι με το πεπρωμένο» , όπως σωστά επισημαίνει ο σκηνοθέτης στο σημείωμά του, αλλά για όλα αυτά μαζί. Δυστυχώς όλες οι φρικαλεότητες ο ρατσισμός, η βία, παλιότερα ο αποκλεισμός από τη ταφή για παραδειγματισμό, με τα πτώματα πάνω στο Τείχος της Ντροπής στο Βερολίνο, τα πνιγμένα παιδιά στον υγρό τάφο της Μεσογείου, μαζί με τους γονείς τους, η απελπισία, έχει στοιχειώσει την καθημερινότητά μας. Για εμάς ισχύει αυτό που διατυπώνει ο Βολταίρος
“Απαγορεύεται να σκοτώνεις. Γι’ αυτό, όλοι οι δολοφόνοι τιμωρούνται, εκτός αν σκοτώνουν σε μεγάλους αριθμούς και υπό τον ήχο σαλπίγγων.”
Ο Γιάννης Σταματίου προσεγγίζει την τραγωδία της Αντιγόνης επανερχόμενος στην πρωτότυπη μορφή του μύθου για ν’ «αγγίξει» τη συνείδηση των ηρώων μέσα από τη δικιά τους γλώσσα. Δεν πιστεύει ότι είναι εντελώς «ακαταλαβίστικη», μιλάει στο υποσυνείδητό μας, σημειώνει… Πόσες λέξεις δεν μας είναι γνωστές; Λέξεις, όπως μέτρον, ύβρις, δίκη, φρόνημα, νόμος, δικαιοσύνη, έρως, μίσος, φιλώ, ελπίς, ευτυχώ… λέξεις μέσα από τις οποίες εκφράζονται οι ήρωες της Αντιγόνης προσδιορίζοντας τις αρχές και τις αξίες στη ζωή τους, λέξεις που μας συνοδεύουν μέχρι τις μέρες μας! Η σκηνοθεσία έχει αρνηθεί σκηνικά εφέ, στόμφους και ιερατικές πομπές στον λόγο και την κίνηση. Μας διηγείται την ιστορία απλά.
Ο σκηνοθέτης Γιάννης Σταματίου που κρατάει το ρόλο του Κρέοντα, έχει βρει την ισορροπία ανάμεσα στην αυστηρότητα, την ευθύτητα και την απλότητα του έργου. Αυτή η αντιμετώπιση του έργου στην εξαιρετική απλότητά του, από τη μια, και η ανάδειξη της σκληρής πλευράς του στους έντονους σχεδόν ανακριτικούς διαλόγους, από την άλλη, –- Να είναι η χρήση του λόγου «στ’ αρχαία» που έκανε πιο αισθητή αυτή την σκληρότητα;– είναι τα στοιχεία που καθιέρωσαν την επιτυχία της παράστασης και τη διάδοσή της.
Η «Αντιγόνη» του θεάτρου Εκστάν, έχει γίνει γνωστή για την επιτυχημένη σύνδεση της παράστασης με την αρχαία ελληνική γλώσσα, τη σκηνοθεσία και τις ερμηνείες που καταφέρνουν να έχουν άμεση απήχηση στο κοινό, να το συγκινούν και να αποκαλύπτουν την ουσία του έργου. 

Οι συντελεστές της παράστασης:  
Γιάννης Σταματίου Σκηνοθεσία
Ελένη Καταλιακού Βοηθός Σκηνοθέτη
Μπέτυ Λυρίτη Σκηνικά – Κοστούμια
Χρίστος Θεσσαλονικεύς Μουσική
Πασχάλης Τσέρνας Ήχος – Φωτισμοί
ΔΙΑΝΟΜΗ (Με σειρά εμφάνισης 14 ηθοποιοί)
Λουκία Λαγού Αντιγόνη
Αντριάνα Τσαγγάρη Ισμήνη
Γιάννης Σταματίου Κρέων
Γιώργος Φώσκολος Φύλακας
Μάριος Τσαμαντιώτης Αίμων
Χρήστος Κοντογιάννης ειρεσίας
Παναγιώτης Ξανθόπουλος Αγγελιαφόρος
Ντομένικα Ρέγκου Ευρυδίκη
Άγγελος Φώσκολος Παιδί που συνοδεύει τον Τειρεσία
Γιάννης Σβίγκος Εξάγγελος
Χορός: Κορυφαίοι Γιάννης Νικολόπουλος, Γιάννης Τριανταφυλλόπουλος
Μέλη: Ανδρέας Σταθογιαννόπουλος, Μάριος Τσαμαντιώτης, Χρήστος Κοντογιάννης, Χρίστος Θεσσαλονικεύς
Αρχαία Λύρα Χρίστος Θεσσαλονικεύς
{full_page}

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.